WADA може не допустити українських атлетів до міжнародних змагань

WADA може не допустити українських атлетів до міжнародних змагань
Дослідження проб спортсменів

Якщо до лютого 2017 року Україна не почне активно здійснювати дослідження проб спортсменів, то наші атлети будуть позбавлені права брати участь у міжнародних змаганнях

Через невиконання вимог Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA) українських атлетів вже у лютому 2017 року можуть позбавити права брати участь у міжнародних змаганнях. Про це у четвер на прес-конференції в Укрінформі повідомив президент Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ) Ігор Гоцул.

«В Україні існує своя антидопінгова агенція, наша країна ратифікувала всі міжнародні документи, пов'язані з протидією допінгу. Однак проблема в тому, що в нас досі існує антидопінговий закон, який уже не відповідає сучасним міжнародним зобов'язанням. В ньому, зокрема, записано, що кошти держбюджету можуть бути витрачені виключно на здійснення досліджень проб в українській лабораторії. Оскільки ж наша лабораторія не має акредитації, ці бюджетні кошти використати просто неможливо», - підкреслив Гоцул.

За його словами, Міністерство молоді та спорту України достатньо давно підготувало нову редакцію закону. Ця робота здійснювалася у співпраці з національними федераціями та українською антидопінговою агенцією.

«Цей проект закону вже довгий час лежить у Верховній Раді. Він навіть був ухвалений у першому читанні. Тому мета нашого звернення - прискорити цю роботу. Адже ультиматум міжнародної федерації легкої атлетики такий: якщо до лютого наступного року Україна не почне активно здійснювати дослідження проб спортсменів, то наші атлети будуть позбавлені права брати участь у міжнародних змаганнях. Причому, це проблема не лише легкої атлетики, а й усього українського спорту. Такого роду претензії можуть виникнути й до інших федерацій», - зазначив президент ФЛАУ.

Він уточнив, що Україна має виконати дві умови міжнародної антидопінгової агенції: дозволити витрачати гроші бюджету на дослідження у WADA-акредитованих лабораторіях за кордоном і розділити повноваження українських антидопінгових агенції і лабораторії. А вони сьогодні - одна організація, що є порушенням.

Заступник голови Національного антидопінгового центру Ярослав Кручек у свою чергу розповів про вартість проведення відповідних аналізів у сертифікованих лабораторіях за кордоном.

«Коштує це недешево. Проводиться не лише звичайний аналіз сечі, а й додаткові аналізи - на еритропоетін та гормон росту, а також на релізинг-фактори гормонів росту. Середня вартість однієї проби відповідно до всіх міжнародних вимог складає від 400 до 500 євро. Задоволення не з дешевих, але іншого варіанту, ніж сплачувати такі кошти, у нас немає. Ми маємо проводити принаймні 800 тестів українських спортсменів в акредитованій лабораторії. Це - близько 12 млн грн на рік», - уточнив Кручек.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: