Як ви оцінюєте перші три місяці роботи генпрокурора Луценка? Опитування

Як ви оцінюєте перші три місяці роботи генпрокурора Луценка? Опитування

Звинуватити Луценка у бездіяльності важко: глава ГПУ регулярно звітує про нові гучні справи проти корупціонерів. З іншого боку, конкретних результатів цієї діяльності наразі небагато

Робота Юрія Луценка у перші три місяці на посаді Генерального прокурора викликає чимало запитань. З одного боку, звинуватити його у бездіяльності важко: глава ГПУ регулярно звітує про нові гучні справи проти корупціонерів. З іншого боку, конкретних результатів цієї діяльності наразі небагато.

Однієї з найголовніших помилок Луценко припустився із самого початку роботи: непрозорі кадрові призначення на тлі гучних обіцянок щодо оновлення прокуратури. Перші топ-призначення в Генеральній прокуратурі свідчать про квотний принцип розподілу посад між партіями «БПП» і «Народний фронт», а також про те, що Луценко взяв зобов’язання перед іншими політичними силами.  Зокрема, Луценко призначив депутата від «Народного фронту» (НФ) Дмитра Сторожука своїм першим заступником. Депутат-«фронтовик» Антон Геращенко в коментарі журналістам не приховував, що такий паритет – прояв коаліційних домовленостей. Друга посада в Генпрокуратурі для Сторожука була головною умовою підтримки «Народним фронтом» кандидатури Луценка під час голосування в парламенті.

Однак Луценко відзначився не лише незваженою кадровою політикою та скандалом з обшуком НАБУ. Слід відзначити і низку гучних кримінальних проваджень, найскандальніше - проти Онищенка. Водночас поки що нічим ця справа для одіозного депутата не закінчилась. Онищенко 29 липня заявив, що перебуває у Лондоні, оформлює дозвіл на проживання і просить політичного притулку у влади Великобританії.Шле привіт Генпрокуратурі через адвокатів і пропонує допитати себе у Лондоні чи по скапу.  Водночас Юрій Луценко сповнений оптимізму: переконаний, що Великобританія погодиться на екстрадицію втікача.

Щодо затримання і розслідування справи проти екс-«регіонала» Єфремова, робити висновки рано. Незважаючи на те, що захист не побачив жодного фактичного доказу вини Єфремова у сепаратизмі, Луценко заявляє, що доказів у прокуратури достатньо.

Скандальний обшук співробітниками Генпрокуратури НАБУ також не пішов на користь іміджу Луценка. Приводом для нього стало незаконне прослуховування (йдеться про фігурантів справи заступника прокурора Київської області Олександра Колесника), що нібито влаштувало НАБУ. У Національному антикорупційному бюро ж спростували порушення законодавства щодо прослуховування. У той же день користувачі інтернету висловлювали обурення щодо дій ГПУ, вбачаючи в них тиск на  відомство Артема Ситника. Сам Луценко ж одразу заявив, що жодних приводів для розмов про міжвідомчу війну немає, а обшук – звичайних робочий момент. Ввечері того ж дня заступник Генерального прокурора, керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, очевидно, заступаючись за Ситника, завдав Луценку «удар у відповідь», звинувативши свого шефа, генпрокурора, у саботажі справи судді-хабарника з одного із районних судів Харкова. Щоправда, через пару годин зробив ще одну заяву – мовляв, САП не вживатиме жодних заходів для «вигороджування» детективів НАБУ, якщо слідство виявить порушення у їхніх діях. Луценко ж зі свого боку ніяк не прокоментував випад Холодницького. Водночас звернувся з теплим привітанням до НАБУ з приводу арешту судді-корупціонера Чауса.

Свою думку про те, чи показав себе Луценко ефективним Генпрокурором, ви можете висловити, взявши участь в опитуванні

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: