Запрацював новий Верховний Суд України

Запрацював новий Верховний Суд України

Сьогодні припиняють функціонування старий Верховний Суд, Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ

Сьогодні, 15 грудня, почав діяти новий Верховний Суд України. Цей день обрали, тому що сьогодні виповнюється 100 років з дня заснування Верховного Суду Української Народної Республіки.

Таке рішення на пленумі підтримали 83 судді, 27 виступили проти. 

Сьогодні припиняють функціонування старий Верховний Суд, Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ.

Згідно закону «Про судоустрій і статус суддів» зі змінами, які починають діяти 15 грудня поточного року, Верховний Суд - єдина касаційна інстанція України. 

Верховний Суд - найвищий суд у системі судоустрою України. Це касаційна інстанція, у певних випадках - суд першої або апеляційційної інстанції. Він аналізує судову статистику, узагальнює судову практику; звертається до Конституційного суду щодо конституційності правових актів та стосовно офіційного тлумачення Конституції України. Окрім того, Верховний Суд надає висновок щодо наявності чи відсутності держзради чи іншого злочину у діяннях президента України, може внести за зверненням Верховної Ради подання про неспроможність виконання президентом своїх повноважень за станом здоров’я.

У складі Верховного Суду діє Велика палата, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд. У кожному касаційному суді утворюються судові палати з розгляду окремих категорій справ з урахуванням спеціалізації суддів. 

У Касаційному адміністративному суді обов’язково створюються окремі палати для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів; захисту соціальних прав; виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян.

У Касаційному господарському суді обов’язково створюються окремі палати для розгляду справ про банкрутство; захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством; корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів.

Зазначимо, також з 15 грудня поточного року починають діяти нові редакції Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу й Кодексу адміністративного судочинства.

Нагадаємо, 30 листопада Пленум нового Верховного Суду України обрав Валентину Данішевську на посаду голови суду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: