В Україні запустили посилене тестування населення на Covid-19

В Україні запустили посилене тестування населення на Covid-19
Обов’язковим буде тестування медиків, які лікують людей з коронавірусом, поліцейських, нацгвардійців

Тестувати будуть усіх контактних осіб хворих, медиків, працівників Нацполіції та Нацгвардії

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає посилене тестування українців на коронавірус Covid-19.

Про це поінформували в пресслужбі глави держави.

Документом запроваджується низка змін до законодавства, які діятимуть під час встановленого Кабінетом Міністрів карантину та ще протягом двох місяців з моменту його скасування

Так, закон передбачає обов’язкове тестування на амбулаторному і стаціонарному рівнях:

  • всіх осіб із ознаками коронавірусної хвороби, а також тих, хто контактував із хворими на Covid-19;
  • медиків, котрі працюють у медзакладах із хворими на Covid-19;
  • співробітників Національної поліції, Національної гвардії та інших працівників, задіяних у здійсненні протиепідемічних заходів (незалежно від того, чи контактували вони з хворими на коронавірус).

Міністерство охорони здоров’я України має регулярно оновлювати алгоритм такого тестування з приведенням у відповідність до рекомендацій ВООЗ і Центру з контролю та профілактики захворювань США.

Закон дає право залучати на волонтерських засадах до протидії поширенню коронавірусу лікарів-інтернів, а також лікарів-фахівців, які поки не мають кваліфікаційної категорії.

З метою підвищення соціального захисту людям, які лікуються від коронавірусу в медустановах або знаходяться на самоізоляції, планується платити допомогу з тимчасової непрацездатності у розмірі 50 % середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

У разі, якщо на лікуванні або самоізоляції перебувають медики, їм передбачені виплати допомоги з тимчасової непрацездатності у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

Кабінет Міністрів і МОЗ повинні розробити порядок визначення закладів охорони здоров’я, призначених для госпіталізації хворих на Covid-19, які належать до першої, другої і третьої хвилі, і тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих госпіталів). Крім того, повинна бути визначена черговість їх заповнення.

Крім того, мають бути розроблені інструкції з навчання медичного та іншого персоналу, залученого до боротьби з Covid-19 (щодо заходів, спрямованих на попередження інфікування, дій у разі пікового навантаження на лікарні і так далі).

Закон зобов’язує Уряд і МОЗ регулярно публікувати інформацію: про результати тестування і кількість тестів, проведених на амбулаторному і стаціонарному рівнях; про наявність тестів у медустановах, засобів індивідуального захисту для лікарів; про проведення закупівель, отримання та розподіл лікарських засобів; про кількість і кваліфікацію залученого до боротьби з Covid-19 медичного персоналу.

Закон набуває чинності з дня його опублікування.

Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що найбільшу кількість ПЛР-тестувань на коронавірус проводять у Чернівцях. Загалом в Україні працює 59 таких лабораторій. 

Нагадаємо, що у Житомирі звільнили керівника лабораторії, що не справлялась із тестуванням на Covid-19.  30 квітня 2020 року директор ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Зіновій Парамонов розповідав, що в ОЛЦ не вистачає вірусологів та лаборантів, аби оперативно проводити ПЛР-дослідження на виявлення коронавірусної інфекції у пацієнтів.

Раніше п’ятий президент, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко заявив, що  кількість тестів на коронавірус в Україні має бути збільшена мінімум вдесятеро, інакше карантинні обмеження знищать економіку держави. Він зазначив, що влада неодноразово звітувала перед суспільством про мільйони начебто закуплених тестів, однак наразі Україна посідає останню місце в Європі за кількістю протестованих на мільйон населення. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: