Як у Львові святкували 100-річчя Західноукраїнської республіки. Фотогалерея

Як у Львові святкували 100-річчя Західноукраїнської республіки. Фотогалерея

Ввечері 31 жовтня у Львові пластуни запалили стрілецьку ватру

В такий спосіб львів’яни почали святкування 100-річчя Західноукраїнської республіки.

Учасники зібралися на вул. Городоцькій, 40 біля нового пам’ятника, спорудження якого присвятили річниці ЗУНР. Пластуни вишикувались на площі перед пам’ятником і своїм церемоніалом розпочали дійство. Троє пластунів здобули найвищий ступінь ‒ «скоб».

Після цього усі зібралися біля ватри, де почали співати стрілецьких пісень. Історики та громадські діячі розповідали цікаві історії про події Листопадового чину. Реконструктори в одностроях січових стрільців і УГА додали атмосфери сторічної давності.

Пам'ятник освятили. «Скульптура ‒ це бронзовий лев, фігуру якого ми запозичили з герба ЗУНР, та блоки світло-сірого граніту з виноградною лозою. Це символ того, що з крапель крові українських бійців Листопадового чину й УГА, пролитої у боях, народжується українська держава. Також із маленької кісточки винограду виростає великий виноградник, який символізує відродження», ‒ інформував автор скульптури - Володимир Цісарик.

До ватри приєднався міський голова Львова Андрій Садовий. Він зазначив, що ЗУНР була молода, але горда і сильна держава, яка передала цю естафету сучасному поколінню. Після цього самого лева символічно посвятили у пластуни ‒ одягнули на нього пластунську хустку під пісню «Мій лицарський хрест». Учасники дійства взялись за руки і утворили живий ланцюг довкола пам’ятника.

Під час події на стіні позаду монументу проектували слайди з фотографіями січових стрільців. А наприкінці учасники переглянули короткометражний фільм про події 1918 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: