Україна віддасть Росії частину своєї території?

Україна віддасть Росії частину своєї території?

В Українських ЗМІ з’явилася інформація про раптове просування українсько-російських переговорів щодо демаркації кордону в акваторії Азовського моря та Керченської протоки.

Київ – В Українських ЗМІ з’явилася інформація про раптове просування українсько-російських переговорів щодо демаркації кордону в акваторії Азовського моря та Керченської протоки. Згідно з повідомленням, українська сторона пішла на поступки і готова посунути кордон ближче до українських берегів. Повідомляється, що це, практично, єдиний шлях до завершення юридичного оформлення українсько-російського кордону. Утім, офіційні джерела не підтвердили таку інформацію, а в опозиції висловили припущення, що влада приховує суспільно важливу інформацію від населення.

Як повідомили українські друковані та інтернет-видання, цього тижня до Києва прибула група російських дипломатів на чолі зі спецпредставником російського президента у справах делімітації та демаркації кордону Олександром Головіним. Вони провели переговори з групою українських експертів на чолі з послом з особливих доручень Віктором Кириком, йдеться у повідомленні. Водночас, посол України в Росії Володимир Єльченко запевнив Радіо Свобода, що йому про це нічого не відомо.

«Я про це дізнався із засобів масової інформації. Можливо, це були якісь експертні зустрічі, але мені про це не відомо. Я гадаю, що ніяких поступок не буде. Буде знайдений компроміс. Для того так довго і ведуться ці переговори», – зауважив Єльченко.

У поширеному українськими ЗМІ повідомленні йдеться про те, що українська сторона готова до поступок, зокрема у питанні визначення методики делімітації кордону, що дозволить Росії отримати 60 відсотків території, яка є предметом переговорів.

-- У парламенті нічого не знають про наближення переговорів до завершення?

Народні депутати, котрі працюють у парламентському комітеті у закордонних справах, заявили Радіо Свобода, що не мають підтвердження такої інформації. Водночас, народний депутат від Партії регіонів Леонід Кожара виловив сумнів у тому, що українська сторона може піти на поступки.

«Моя точка зору, що, в принципі, там, де ми починаємо з переваги, а інша сторона не має переваги, ми там можемо терпіти, скільки нам захочеться. Там, де ми виступаємо не з перевагою, а з нею інша сторона, там нам треба йти на поступки. По Керчі у нас є перевага, тому що ми контролюємо», – зауважив Кожара.

У свою чергу, позафракційний народний депутат Тарас Чорновіл нагадав, що позиція України у питанні делімітації водних кордонів із Росією залишалася незмінною від самого початку переговорів.

«Вони заявляють, що на водному просторі не було кордону між УРСР та РРФСР. А в нас же принциповий момент – базовий договір одразу визначав, що кордони між новими державами проходить чітко по адміністративних кордонах між колишніми радянськими республіками», – зазначив Чорновіл.

-- Росії буде віддано все що вона захоче – Шкіль

Народний депутат від «БЮТ-«Батьківщини» Андрій Шкіль висловив припущення, що переговори у Києві щодо делімітації водних кордонів таємно, але все ж відбуваються. Оскільки Керченська протока – єдиний вихід із Азовського моря, влада може підіграти інтересам Москви, навіть, не змінюючи лінію кордону, а просто дозволивши російським суднам проходити крізь українські води на особливих умовах, каже він.

«Все, що пов’язане з російсько-українськими відносинами, зводиться до того, щоб вступити з Україною у статеві стосунки неприроднім шляхом. Тому Росії буде віддано все що вона захоче. Буде віддана Керченська протока, це питання, що вже було погоджене. Тобто, вона не віддається, залишається в Україні, але Росія нічого не буде платити за проходження, тобто все що йде в Росію – буде йти безкоштовно. Україна втрачатиме близько 200 мільйонів доларів щорічно», – заявив Шкіль.

Щороку через Керченську протоку проходить до 9000 суден. Російські судна, що прямують по Керч-Єнікальському каналу, сплачують навігаційні та лоцманські послуги, а також низку інших зборів. Переговори щодо кордону між Україною та Росією в акваторії Азовського моря тривають із 1999 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: