Поживанов може стати політичним біженцем

Поживанов може стати політичним біженцем

Михайло Поживанов, який в уряді Юлії Тимошенко був заступником міністра економіки та головою Держрезерву, не виключає, що проситиме політичний притулок в Австрії.

Михайло Поживанов, який в уряді Юлії Тимошенко був заступником міністра економіки та головою Держрезерву, не виключає, що проситиме політичний притулок в Австрії. Та заява екс-урядовця пролунала попри його попередні запевнення в тому, що статус резидента в демократичній європейській країні достатньо захищає від можливих необґрунтованих претензій з боку чинної української влади.

Михайло Поживанов, який отримав дозвіл на проживання в Австрії, не виключає, що проситиме там політичний притулок.

Як сказав пан Поживанов в ексклюзивному телефонному інтерв'ю Бі-Бі-Сі, прохання про політичний притулок може з'явитися у разі, як команда президента Віктора Януковича оголосить його у міжнародний розшук, тобто звернеться по допомогу до Інтерполу. Слідство в Україні інкримінує колишньому голові Держрезерву розкрадання 35 мільйонів гривень державних коштів.

М. Поживанов: Я зараз находжусь у Відні, у Австрійській республіці. Працюю тут за контрактом. Коли ми з вами домовились про інтерв'ю, то я відпросився з роботи і пішов додому для того, щоб з вами поспілкуватись.

Бі-Бі-Сі: Що зараз з вами відбувається? Ви втекли з України?

М. Поживанов: Ні, я влітку подав документи на роботу в Австрії, бо роботи в Україні я в той час не знайшов. Отримав відповідну пропозицію від великої інвестиційної компанії у Відні, котра займається інвестиційними проектами у Швеції, Німеччині, Польщі, Словаччині, Чехії.

Бі-Бі-Сі: То виходить, що, власне, у вас жодних проблем немає, і ви можете у будь-який момент в Україну приїхати, і вас не можна зараховувати до тих посадовців колишніх, у кого проблеми? В якій ви ситуації?

М. Поживанов: Враховуючи те, що я почув 31 січня із засобів масової інформації, то нібито у мене також є проблеми. В Україні спочатку прес-служба Генпрокуратури, а потім прес-служба Служби безпеки України заявили, що проти мене порушена кримінальна справа, в котрій я нібито вже є обвинуваченим, і мені висуваються певні звинувачення. На жаль, я сьогодні вам конкретно нічого про ці звинувачення не зможу сказати, бо я звернувся до мого середнього сина, котрий перебуває в Україні, і він уклав контракт з адвокатом Михайлом Квашею.

Те, що сьогодні відбувається в Україні, де нема жодного правосуддя, де почалось політичне переслідування всієї колишньої влади, то щиро скажу, що у мене жодного бажання повертатися сьогодні до країни немає

Михайло Поживанов, колишній голова Держрезерву

Той минулого тижня звертався спочатку до Генпрокуратури, де він отримав відповідь, що прокуратура жодної кримінальної справи проти мене не порушувала, і, наскільки їм відомо, кримінальна справа є в Службі безпеки. Після цього адвокат звернувся до Служби безпеки України. Там є слідчий Головного слідчого управління Юр, котрий, отримавши запит від адвоката, сказав, що він мусить порадиться з керівництвом Служби безпеки з приводу того, чи допускати мого адвоката чи ні до ознайомлення зі справою.

Бі-Бі-Сі: Чи хочете ви самі приїхати в Україну і з'сувати ситуацію, поставити все на свої місця і очистити своє ім'я?

М. Поживанов: Знаєте, сьогодні я маю контракти. Якщо я тут все кину, то я можу втратити роботу, з одного боку. З іншого боку, те, що сьогодні відбувається в Україні, де нема жодного правосуддя, і це ми спостерігаємо там, де почалось політичне переслідування всієї колишньої влади, то щиро скажу, що у мене жодного бажання повертатися сьогодні до країни немає. Тим паче, що існують інші способи спілкуватись навіть з тими ж самими слідчими, - вони можуть спокійно приїхати у відрядження, і ми можемо тут поспілкуватися, і я дам абсолютно всі пояснення.

Бі-Бі-Сі: Як ви думаєте, чому у вас виникли проблеми? Адже ви, можна сказати, донецький. Зараз при владі до певної міри ваша політична група, ваші соратники.

М. Поживанов: Ви знаєте, ще у свій час дехто з дуже великих людей, хто сьогодні перебуває при владі, мені закидали, що я зраджував нібито Донеччину, що я постійно був в опозиції до так званої донецької групи, і, можливо, ще з тих часів це йде, бо навіть ще в парламенті другого скликання я входив у парламентську групу спочатку "Єдність", а потім "Реформи", котру в той час очолював якраз Сергій Соболєв. Разом ми були з Віктором Пинзеником, і був я членом партії "Реформи і порядок" ще в ті часи.

Бі-Бі-Сі: Якщо зараз говорити про політичний курс і економічний курс теперішньої влади і уряду президента, ви би…

М. Поживанов: …я його ніколи не підтримував. І до цієї влади я був, можливо, невеликим винятком ще в ті часи, але я був в опозиції до цієї влади і я так і лишився в опозиції.

Мені сказали, що на цьому тижні нібито мене буде оголошено у міжнародний розшук. Якщо це відбудеться, то обов’язково буду звертатися за політичним притулком.

Михайло Поживанов, колишній голова Держрезерву

Бі-Бі-Сі: З чим саме конкретно ви не згодні в курсі влади?

М. Поживанов: Ну, по-перше, те, що відбувається… Скажімо, абсолютно нема правової держави. Я, припустімо, захотів, я дав вказівку – Конституційний суд приймає абсолютно неконституційне рішення. У Верховній Раді більшість абсолютно ігнорує права будь-якого депутата, права опозиції. Сьогодні абсолютно в країні відсутня правова система. У країні сьогодні правоохоронні органи виступають за принципом "чего изволите?" Те, що відбувається сьогодні із згортанням прав людини, свободи слова, - ці всі речі, звичайно, викликають занепокоєння. І, за великим рахунком, те, що відбувається у тому числі із економічною політикою, починаючи з прийняття Податкового кодексу, - це також причини того, що за даними міжнародної правозахисної організації "Freedom House", ми вже скотилися до рівня частково вільної країни.

Бі-Бі-Сі: То ви будете просити політичного притулку в країні, в якій ви зараз перебуваєте, в Австрії?

М. Поживанов: Ви знаєте, я думав над цим питанням, але поки що жодних кроків не робив. Але якщо буде… Бо мені казали, що на цьому тижні нібито мене буде оголошено у міжнародний розшук, це з тієї інформації, що я знаю, - і якщо це відбудеться, то обов'язково буду звертатися за політичним притулком.

Бі-Бі-Сі: Можна натрапити на інформацію про вас, що ви – людина досить заможна, ви говорили про свої інвестиції наразі. Є така думка, що в Україні були певні часи, а саме 90-і роки, коли робити бізнес і не порушувати закон було неможливо. Тобто, чесно заробити великі гроші в Україні було неможливо. Що ви на це скажете?

М. Поживанов: Можливо, так, але я, можливо, розкрию вам секрет, що свої гроші наприкінці 80-х – початку 90-х я заробляв не в Україні. Перший капітал мій був зароблений за межами України, і я вже цей капітал заводив в Україну на початку 90-х років і починав вже нормальний бізнес в Україні.

З Михайлом Поживановим розмовляв Богдан Цюпин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: