Мажоритарка в Києві буде незаконною?

Мажоритарка в Києві буде незаконною?

Столичні депутати вважають неконституційним намір влади реалізувати в Києві сценарій, за яким провести вибори за чистою мажоритаркою, тимчасово внісши зміни до виборчого законодавства.

Столичні депутати вважають неконституційним намір влади реалізувати в Києві сценарій, за яким провести вибори за чистою мажоритаркою, тимчасово внісши зміни до виборчого законодавства. Вони переконані, що в столиці все має бути так, як і по всій Україні - змішана (мажоритарно-пропорційна) система виборів.

Про це в прес-центрі «Главкому» говорили співголова фракції «Блок Леоніда Черновецького» Алла Шлапак та секретар фракції Секретар депутатської фракції «УДАР» Віталія Кличка» Валерій Карпунцов.

Валерій Карпунцов: «Вибори київського міського голови мають відбутися навесні майбутнього року»

Вибори в Києві мали відбутися ще минулого року разом з усіма іншими в Україні і по тій же системі, це якщо чесно підходити до цього питання. Зрозуміло, що непроведення виборів і міського голови, і Київської міської ради разом із місцевими виборами було порушенням конституційних прав киян, взагалі Конституції і принципів місцевого самоврядування, які лежать в основі народовладдя.

Коли ж мають відбутися вибори? Якщо підходити з точки зору букви закону, то вибори київського міського голови мають відбутися навесні майбутнього року, а Київської міської ради – через два роки навесні, зважаючи на рішення Конституційного суду від 2009 року. В ньому йшлося про те, що вибори Київської міської ради та Київського міського голови відбулися у 2008 році. Як ви пам’ятаєте, повноваження міського голови обмежені чотирма роками, а повноваження ради – п’ятьма, як це і є сьогодні. Але ж ми знаємо, що вибори і виборчі системи, на жаль, підлаштовуються не під процедуру народовладдя, а під політичні уподобання. Як саме буде розвиватися ситуація, скоріше за все, ми будемо лише спостерігати і брати участь виключно під час голосування.

Але ж представники Партії регіонів говорять, що вибори в Києві мають бути або навесні 2012, або восени цього ж року…

Валерій Карпунцов: Що значить «або»? У нас є закон, який встановлює чіткі дати. «Або» - це лише під політичну доцільність. Навесні вони мають відбутися тому, що так має бути і за законом, і за плином повноважень. Восени – це в тому разі, якщо не призначати навесні, а відтягувати і проводити разом з парламентськими. Щодо 2013 року так само. Або треба робити нові зміни, або зробити дострокові вибори, наприклад, восени цього року. Є рішення комісії, під нього зроблять рішення Верховної Ради і проведуть восени, щоб обнулити все і чергові вибори проводити разом по всій Україні в 2014 році. Якщо, знов-таки, їх не продовжать до 2015 року.

Алла Шлапак: «Вибори в Києві мають пройти за системою 50/50, як це відбулося в усіх регіонах України»

З юридичної точки зору, дійсно, можна дати лише одну відповідь - вибори будуть тоді, коли Верховна Рада прийме рішення. Насправді, питання дати проведення виборів і ситуацію, що склалася навколо цього, ми маємо розглядати лише з точки зору конституційних прав киян.

Завдання депутатів Київської міської ради та Верховної Ради забезпечити конституційні права громадян, а хто буде брати участь, з якими програмами і в який спосіб це відбудеться, ми вже будемо приймати рішення, відповідно до тих подій, які будуть відбуватися. Єдине хочеться, щоб незалежно від того, коли ці вибори будуть призначені, були збережені конституційні права громадян і ті позитивні традиції місцевого самоврядування, які мав Київ.

Вже прозвучала інформація про те, що Партія регіонів хоче запровадити мажоритарку в Києві для того, щоб провести своїх людей в Київраду. Тоді, в принципі, неважливо буде, хто стане мером. Як ви ставитеся до цього? Ваші політичні сили погодяться грати за цими правилами?

Алла Шлапак: Ніколи для міста Києва не приймався окремий закон про систему виборів, був тільки окремий статус як столиці. Тому вибори в місті Києві мають пройти по тому закону, за яким пройшли місцеві вибори у жовтні минулого року. Якщо буде допущена ситуація, коли в Києві вибори пройдуть за окремими правилами, це буде прямим порушенням і Конституції України, і конституційних прав громадян. Я думаю, що цього не допустять і це є просто політичною заявою, не більше. Вибори мають пройти за системою 50/50, як це відбулося в усіх регіонах України.

Валерій Карпунцов: Я погоджуюсь. Місцеві вибори повинні відбуватися одночасно по всій території нашої держави. Але існує наступний сценарій: поправити загальний для всієї України виборчий закон, внести зміни для того, щоб провести виключно мажоритарку, а потім ці зміни відмінити. Тобто, по всій Україні буде «50/50», а в Києві буде мажоритарка.

На 31 березня перенесено сесію Київради, де нібито зі звітом виступить глава КМДА Олександр Попов, в якому в тому числі йтиметься про земельні зловживання його попередниками. Які це матиме наслідки? Бо за даними ЗМІ, Президент особисто має намір з’ясувати, як місцева влада розпоряджалася майном громад…

Валерій Карпунцов: З початку року у нас фактично не було повноцінних сесій. Це означає, що, можливо, десь більше залишилося землі в Києві. Але є такі речі, як програма приватизації, з яких наповнюється бюджет, є ті самі земельні аукціони, з яких продаються землі, а не роздаються безкоштовно. Є багато інших питань, які відіграють важливу роль в забезпеченні життя нашого міста, але сесії не проводяться. Чому? Все досить просто: в місті Києві немає гармонії між виконавчою владою і законодавчою, тобто з Київською міською радою. Відповідно, немає гармонії в прийнятті рішень, немає єдності в баченні розвитку міста.

Це наслідок тих дій, які відбулися в минулому році, коли не було виборів і владу в місті Києві було підкориговано адміністративним шляхом. За мету Партія регіонів ставила підняти рейтинг свого кандидата. Я зараз не наважуся казати, що у нього рейтинг високий, як максимум на тому рівні, на якому був. Тобто, ціль не досягнута. Які будуть далі наслідки… Не хотілося б все ж таки, щоб у нас і далі не відбувалося плідних сесій, на яких би не приймалися рішення, які необхідні громаді.

Алла Шлапак: Я б хотіла не погодитися з тим, що сесія не працює. Насправді Київрада може раз в три місяці проводити пленарні засідання, і це не має впливати на життєзабезпечення міста. Але те, що стосується саме звіту, чому він переноситься, то позиція і нашої фракції в тому числі, щоб звітував не особисто Олександр Павлович Попов, а весь склад Київської міської державної адміністрації, включаючи заступників. Тому що, на превеликий жаль, до багатьох з них накопичилася критична маса питань, на які необхідно отримати відповідь. Зокрема, те, що стосується ситуації, яка склалася минулого тижня із закриттям комунальних аптек, по суті, з вини профільного заступника.

Я думаю, що 31 березня під час звіту Олександра Павловича Попова ми все-таки зможемо отримати відповідь на ті запитання, які сьогодні є в усіх абсолютно і саме не з політичної точки зору, а з практичної. Сьогодні на сесіях більше хочеться говорити не про політику, а про предметні питання: те, що стосується благоустрою, пов’язаного з весною, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема, тарифів на прибудинкові території, з чим сьогодні люди масово звертаються до громадських приймалень депутатів і до постійних комісій. Я думаю, що це стане основними питаннями до виконавчого органу, до його звіту.

Те, що стосується Леоніда Михайловича, хочу нагадати, що на відміну від Попова, він самостійно кожен рік звітував перед Київською міською радою, що приблизно завжди було в квітні-травні. Ці звіти можна по-різному оцінювати, але вони були, відповідно до закону України. Я сподіваюся, в четвер відбудеться сесія, яка стане шляхом до досягнення тієї гармонії, про яку сказав мій колега.

Те, що стосується політичної складової, я теж вважаю, що адміністративне втручання в особливий статус Києва і розділення повноважень було неправильним. Правильно було оголосити вибори, якщо була така позиція і прагнення керувати столицею. На превеликий жаль, був обраний не демократичний шлях, а адміністративний. На сьогодні давати оцінку того, що відбулося, некоректно і неправильно, треба дивитися в майбутнє. Я сподіваюся, що влада зробить правильні висновки і ми все-таки повернемося до того особливого статусу, який столиця мала, в результаті проведення найближчим часом виборів.

А чи буде Леонід Михайлович присутнім на сесії?

Алла Шлапак: Це питання до Леоніда Михайловича. На останній сесії він був.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: