Як вберегтися від отруєння першими овочами?

Як вберегтися від отруєння першими овочами?

У весняно-літній період існує ризик отруїтися першими тепличними овочами та фруктами.

У весняно-літній період існує ризик отруїтися першими тепличними овочами та фруктами. Більше того, для парникових культур вклад нітратів офіційно дозволяється в два-три рази більше, ніж в овочі, які вирощені на відкритому ґрунті. До речі, вся продукція до вересня вважається ранньою і може мати високий вміст нітратів, але найбільше їх є в молодих огірках. Експерти радять купувати таку продукцію в магазинах та на ринках, де є обов’язковий контроль. А при появі перших ознак отруєння – промивати шлунок та звертатися до лікаря, бо вирішальними для здоров’я є перші два-три дні.

Про це в прес-центрі «Главкому» говорили головний дитячий токсиколог Головного управління охорони здоров’я КМДА, завідувач Українським дитячим центром клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії НДСЛ «Охматдит» Борис Шейман та керівник лабораторії гігієнічної експертизи та нормативної документації продуктів харчування, провідний науковий співробітник Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя Ольга Голінко.

Борис Шейман: «Чаще всего наблюдаются отравления ранними огурцами»

Для клиницистов-токсикологов этот вид отравления не является редкостью. Из года в год, особенно в период появления первых овощей и фруктов, к нам начинают поступать дети. Это обычно конец весны - начало осени, и эту проблему можно отслеживать вплоть до августа месяца, когда мы наблюдаем уже последние отравления во время появления ранних арбузов.

За последние десять лет мы очень четко наблюдаем тенденцию к уменьшению этого вида отравления. Я далек от мысли, что эта тенденция обусловлена какими-то изменениями в хозяйствовании или ментальности людей, которые выращивают эти культуры, то есть, что они меньше употребляют удобрений. Я думаю, что объяснить уменьшение количества этого вида отравлений может банально простая ситуация: в последние годы удобрения стали достаточно дорогими, соответственно их меньше используют для выращивания овощей, фруктов и ягод.

Эти отравления очень тяжелые. Дети поступают в тяжелом состоянии, но по факту обычно вопрос жизни решается в течении 2-3 дней. Слава Богу, за последние десять лет мы не потеряли ни одного ребенка, который поступал в Украинский центр токсикологии с этим диагнозом. В основе этого вида отравления, в первую очередь, лежат нитраты.

Ольга Голінко: «Не треба так боятися цих овочів, тільки варто купувати їх там, де потрібно»

Колега розповів, як діти страждають від надлишку нітратів, з іншого боку, я хочу сказати, що це поодинокі випадки. Загалом ситуація повністю контролюється Державною санітарно-епідеміологічною службою. Я маю інформацію про приготування дитячих сумішей для немовлят на воді, багатій на нітрати, що призводило до неприємних ситуацій. Але я вважаю, що це випадок, а не повсякденна практика.

Діє санітарне законодавство України, діє Закон «Про якість та безпечність харчових продуктів», в рамках якого проводиться періодичний і постійний контроль за якістю та безпечністю харчових продуктів. Документ, за яким контролюються нітрати, - це Методичні вказівки організації роботи санітарно-епідеміологічних заходів МОЗ України по проведенню гігієнічного контролю харчових продуктів на вміст нітратів. Цей контроль здійснює мережа санепідемстанцій України.

Таким чином, ситуація з нітратами контрольована, вона не є фатальною, але слід дотримуватися окремих уже визначених правил і положень з поводження з ранньою овочевою продукцією. Існують встановлені норми вмісту нітратів в різних овочах, все це можна контролювати і регулювати. Норми нітратів: томати – 60 міліграмів на кілограм, цибуля ріпчаста – 120 для відкритого ґрунту, цибуля-перо – 800 для закритого ґрунту, картопля – 250, огірки – 150 для відкритого ґрунту, 300 для закритого, перець солодкий - 200 для відкритого ґрунту, 400 для закритого, морква рання - 400 для закритого ґрунту, морква пізня – 250, капуста білокачанна рання - 900, пізня - 50 і т.д. Всі ці норми наведені у відповідності до Медико-біологічних вимог та санітарних норм якості продовольчої сировини та харчових продуктів №5061-89, що діють в Україні.

Як визначити за зовнішніми чи смаковими ознаками, де вміст нітратів більше дозволеного?

Ольга Голінко: Нітрати є в усіх овочах, навіть вирощених в нормальних умовах без використання підживлень азотними добривами. В основному ризик виникає після високих доз внесення їх в грунт з метою підвищення урожайності. Визначити, виріс помідор в нормальних умовах чи його добре годували нітратами, в першу чергу, можна за розміром. Господині дуже добре відрізняють капусту з високим вмістом нітратів за здатністю до засолювання. Нормальна капуста засолюється добре і не розпадається, а з великим вмістом нітратів - стає м’якою. Також і огірки з підвищеним вмістом нітратів засолюються погано. Фактично, основною ознакою є розмір.

Яку першу медичну допомогу слід надавати при перших ознаках отруєння?

Борис Шейман: Минимальная летальная доза при попадании нитратов внутрь человека колеблется от 200 до 1200 миллиграмм в сутки. Поэтому, задавая вопрос о норме содержания нитратов в тех или иных продуктах, надо себе отдавать отчет, что все зависит от дозы, которая попадает в организм. Мне хотелось бы напомнить слова уважаемого патриарха токсикологии Парацельса, что все есть яд, ничто не лишено ядовитости, только лишь одна доза делает яд незаметным. Поэтому знание концентрации нитратов в огурцах, помидорах и т.д., наверное, не избавляет нас от риска превысить ту дозу, которая является минимально летальной или допустимой.

Действительно, есть ряд признаков, по которым можно отличить овощи с высоким содержимым нитратов, но риски все равно существуют. И притом, что налажен очень серьезный государственный контроль, факт остается фактом: дети попадают с отравлениями в больницы. Может, возле базаров куплено, может, еще каким-то образом, но факт остается фактом.

Первая помощь - как и при любом виде отравления, где яд попал в организм гастроинтестинальным путем, то есть через желудочно-кишечный тракт. Чем быстрее мы удалим все то, что еще не всосалось, тем меньше риск возникновения этого отравления и степень тяжести. Поэтому первой помощью является промывание желудка. Но надо иметь в виду, что те токсикосиндромы, которые возникают в организме пострадавшего в течение отравления нитратами, достаточно серьезные, поэтому промыв желудок и поставив очистительную клизму, ребенка надо вести в стационар, потому что дальше его надо исследовать и решать вопросы.

Какие могут быть эти синдромы?

Борис Шейман: Ортостатический коллапс, ребенок может потерять сознание, это связано в первую очередь с развитием тяжелой артериальной гипотонии. Может быть и тахикардия, и первоначально гипертензия с последующей гипотензией. Наиболее серьезные вопросы могут развиваться в отношении почек и печени, что требует достаточно серьезного вмешательства лечебно-медицинских структур.

Від вживання яких овочів та фруктів ви б застерегли в першу чергу?

Борис Шейман: Мы за десять лет проводили срез именно такого вида отравлений, и определили, что чаще всего наблюдаются отравления ранними огурцами. Кульминация такого вида отравления, конечно, когда появляются первые ранние арбузы. Это тяжеленные отравления, слава Богу, пока без летальных исходов.

Скільки зараз в Українському центрі токсикології дітей з таким видом отруєння?

Борис Шейман: На сегодня еще не находится никто, обычно эти поступления у нас начинаются где-то в мае-конце мая, кульминация – когда спеют ранние арбузы. Я своим детям разрешаю есть арбузы только после августа.

Общая тенденция отравления все-таки уменьшается, но на фоне того, что население в Украине все-таки имеет тенденцию к уменьшению, удельный вес острых отравлений остается высоким, что позволяет говорить о его возрастании. Эта тенденция существует во всем мире.

Чи є якісь способи обробити овочі з високим вмістом нітратів, щоб зробити їх більш безпечними?

Ольга Голінко: Щодо листових культур, то треба їх вимочувати протягом двох-трьох годин, тоді іде міграція нітратів у воду, зменшуючи їх вміст на 25%. Якщо ж картоплю, буряк та моркву почистити та відварити, тоді 75% нітратів виходить у цей відвар, який треба вилити, а почищену продукцію можна споживати. До речі, морква має підвищений вміст нітратів саме у товстому кінчику біля хвостика, бо саме там проходять шляхи нітратів у листя, накопичуючись в цьому місці, тож треба відрізати ці хвостики. У яблуках з підвищеним вмістом нітратів треба виймати серцевину, тому що саме там проходять ці шляхи. З огірками ми нічого не зробимо, бо вони дуже швидко ростуть, відповідно, швидко накопичуючи й нітрати.

А як бути з полуницею?

Ольга Голінко: З полуницею проблема. Нею краще не зловживати.

Рекомендую купувати овочі, особливо в період розквіту нашого парникового господарства, тільки в магазинах. І вимагати сертифікати якості, щоб там було написано, скільки вони містять нітратів. Не купуйте нічого на стихійних ринках, в неузаконених для торгівлі місцях, бо часто там збувають продукцію, заборонену для продажу, тож ви можете зашкодити своєму здоров’ю.

Я зробила певні підрахунки: якщо ви зробите салат із парникових огірків (300 мг/кг), перцю (400 мг/кг), пекінської капусти (900 мг/кг) і листових овочів (600 мг/кг), то в одному кілограмі такого салату буде 320 мг нітратів (за умови максимальної їх місткості в цій продукції). Якщо цей салат з’їсть сім’я із п’яти чоловік, то кожний споживе близько 60 мг нітратів. Далі ділимо на середню масу людини в 60 кг, отримаємо 1 мг на кілограм. А допустима доза за умови споживання овочів кожного дня складає 5 мг на кілограм. Тобто, не треба так боятися цих овочів, тільки варто купувати їх там, де потрібно.

Чи залежить кількість нітратів від того, вирощено овочі в теплиці чи на відкритому ґрунті?

Ольга Голінко: Прямо залежить. Навіть для парникових культур вклад нітратів офіційно дозволяється в два-три рази більше, ніж в овочі, які вирощені на відкритому ґрунті. Вся продукція до вересня вважається ранньою і може мати високий вміст нітратів. Найбільше їх є в молодих огірках, які з ростом потім втрачають свій нітратний потенціал і стають чистішими.

У кого є присадибні ділянки, ті мають вносити підживлення мінеральне, органічне, хоча воно теж дає багато нітратів. Тобто, вносити під овочі та фрукти треба не гній, а перегній. Зараз дуже модно підживлювати свіжим розчином курячого посліду, це можна робити тільки на ранніх етапах, бо коли вже сформувалась плоди, не варто цим займатись.

Чи є дослідження щодо того, де більш безпечні продукти – в супермаркетах чи на ринках?

Ольга Голінко: Ринки знаходяться під контролем санітарно-ветеринарної служби, яка вимірює вміст нітратів в овочевій продукції. Там є порядок, ви маєте право запитати у продавця довідку про те, що він пройшов контроль. А от біля ринку ніхто нічого не контролює, тож краще не економити гривню, купуючи там. В супермаркетах є окремо санітарний лікар, який займається цими всіма сертифікатами. Там ви взагалі можете взяти і подивитись гігієнічний висновок.

Борис Шейман: Действительно, мы не имели ни одного случая отравлений овощами и фруктами, купленными в супермаркетах, а вот возле базаров или привезенных из сел - имели. Например, славится Кагарлыцкий район тем, что его уже неоднократно проверяла санэпидемслужба. Там колодцы с содержанием нифритов, и к нам поступали дети с этим отравлением. Так что все зависит от того, как выращиваются овощи, где проходят канализационные стоки и не попадают ли они в воду для полива.

А в імпортних овочах, завезених в Україну, більше нітратів, аніж у наших вітчизняних?

Ольга Голінко: Абсолютно ні, тому що вони контролюються на відповідність нашим нормам на виїзді в країну.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: