Коли в Україні настане літо?

Коли в Україні настане літо?

Засушливого літа в цьому році синоптики не прогнозують.

Засушливого літа в цьому році синоптики не прогнозують. Нинішнє ж похолодання називають нетривалим, і вже з 8 травня на території України температура підвищиться, хоч і супроводжуватиметься дощами. Більш суттєвого потепління слід чекати в другій половині травня, коли температура у всіх регіонах України підвищуватиметься місцями до 29 градусів. В липні та серпні залишається ймовірність достатньо високих температур, що досягнуть позначки термометра 30 і навіть 35 градусів. Але разом з тим, повторення минулорічної аномальної спеки не буде, оскільки то були невластиві для території України рекордні позначки температур.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» розповів начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

Микола Кульбіда: «Більш суттєве зростання температури слід чекати в другій половині травня, але відмітки в 30 градусів ми не чекаємо»

Квітень пройшов на фоні переважно помірно теплої погоди. Окремі дні були дещо спекотливі, з’явилися певні тенденції до засушливих явищ, підвищилася пожежна небезпека навіть до початку п’ятого класу в багатьох регіонах. Але вже з початку травня ця ситуація виправилася, практично скрізь пройшли дощі, температурний режим знизився.

На сьогодні на території України дуже різноманітний характер погоди. На заході прохолодна, максимальна температура вдень 6-12 градусів тепла, в горах випадає мокрий сніг. На сході України, навпаки – 20-26 градусів тепла, сухо і ясно, а в центральній і південній частині – помірний температурний режим і подекуди ідуть дощі. Дощів на території України зараз дуже мало, вони випадають лише в окремих пунктах центральних і північних областей, а також частково в Карпатах і Прикарпатті.

Цей період прохолодної погоди достатньо швидко закінчиться, і починаючи з 8 травня на території України температура почне підвищуватися, включаючи і західний регіон України. Але це підвищення буде на фоні циклонічного характеру погоди, саме тому буде супроводжуватися опадами у вигляді дощу з грозовими явищами та окремими шквалистими посиленнями вітру у більшості регіонів України.

Більш суттєве зростання температури слід чекати в другій половині травня, коли в денні години максимальна температура у всіх регіонах України підніметься до відміток 22-27, місцями 29 градусів. Але відмітки в 30 градусів ми не чекаємо.

Приблизно таким же буде температурний режим у червні, коли ймовірність дуже високих температур мінімальна. В більшості днів слід чекати помірний температурний режим з максимальною температурою вдень 20-25, і нічною – 10-15 градусів тепла. Сухих періодів в цей час буде дуже мало, достатня кількість опадів в межах норми випаде не тільки в травні, а і в червні.

Стосовно липня та серпня ситуація дещо інша, оскільки згідно з останніми тенденціями в розвитку атмосферних процесів, є достатнє суттєве зростання температури протягом останніх 20-25 років саме в ці місяці. Тому ймовірність достатньо високих температур, які будуть сягати 30 і навіть 35 градусів, в ці місяці залишається. Але ймовірніше за все, повторення минулорічного характеру погоди, мабуть, очікувати не слід, оскільки то був для України надзвичайно рекордний рік по температурному режиму і такі ситуації не можуть повторюватися кожного року. Це ті оцінки, які можна зробити із статистики та характеру атмосферних процесів на території України.

В літній період слід бути готовими до таких небезпечних явищ як шквали під час гроз, випадіння граду, інколи сильних злив. Кількість цих явищ з кожним роком поступово зростає і, зрозуміло, що ця тенденція буде характерною і в найближчі роки.

Так можна це літо назвати засушливим чи дощовим?

Микола Кульбіда: Ні тим, ні іншим. Ми не чекаємо якихось рекордних температур нинішнього року. Це буде більш-менш помірний температурний режим. Щодо кількості опадів, то протягом травня вона буде не нижче від норми, а липень та серпень оцінити складно. Проте в будь-якому випадку це не буде повторенням минулорічного періоду.

Чи є загроза паводків в травні?

Микола Кульбіда: Сьогодні в Україні закінчується розвиток весняного водопілля. Максимальні рівні вже пройшли на карпатських річках, в басейні Прип’яті, вода вже дійшла до входу в Київське водосховище і зараз там формується максимум. Найближчими днями буде проходження максимального піку водопілля біля Києва, який буде суттєво нижчим від середніх рівнів та не буде представляти ніякої загрози для столиці. Також достатньо спокійна ситуація на Десні, хоча в Ріпнинському районі, що прилягає до Дніпра, є деякі села, оточені водою і певний час ця ситуація буде зберігатись. Спокійна ситуація також на Сіверському Дінці. Таким чином небезпечного регіону стосовно розвитку весняного водопілля на сьогодні немає.

Стосовно паводків, то на карпатських річках вони можуть виникати в будь-який період року. Зрозуміло, що їх прогнозування можливе в короткочасному порядку, лише за кілька днів до початку.

Ситуація на Фукусімі якось вплинула на український клімат?

Микола Кульбіда: Виходячи з оцінок міжнародних експертів, помітного впливу на погоду та клімат ця ситуація не може нести. Говорити про вплив на глобальний клімат тут не доводиться, точно так же, як це було і з ситуацією з виверженням вулкану в Ісландії.

Тож прогнози про п’ятдесятиградусну спеку цього літа в Україні не підтверджуються?

Микола Кульбіда: В Україні ніколи не було зафіксовано температури в 50 градусів, яка вимірюється в стандартних для метеорології у мовах. Найвища була зафіксована – це 43 градуси, і вище такої температури в затінку на метеорологічному майданчику не було відмічено. Досягти п’ятдесяти градусів для України абсолютно нереально, але певне наближення до рекордних значень може мати місце.

Літо розпочнеться пізно? Коли воно в такому разі закінчиться?

Микола Кульбіда: Літо – це стійкий перехід середньодобової температури через +15 градусів у бік підвищення. Таким чином, навіть на півночі України такий перехід здійснюється 19-20 травня. Тобто, літо в Україні ще не настало, за винятком крайніх південних та східних регіонів. Прийде воно в нормальні терміни в більшості областей України.

Щодо тривалості літа, оскільки таких прогнозів не існує, то ми повинні говорити про перехід такої ж середньої добової температури через +15 у бік зниження. Він якраз відбувається на початку жовтня, і якихось суттєвих змін в цих датах не спостерігається. Таким чином літній період по своїй тривалості залишиться практично таким, як і раніше, і вже з листопада слід чекати відчутних похолодань.

Коли почнеться літо в Києві?

Микола Кульбіда: Суттєве потепління в Києві настане в період з 11 по 15 травня. Потім буде короткочасний період, 2-3 дні, деякого зниження температури з наступним підвищенням вже практично до кінця місяця. Максимальна температура в місті Києві вдень буде 20-25 градусів, в окремі дні навіть вище.

А 9 травня яка погода буде в столиці?

Микола Кульбіда: Тут дуже складна ситуація, пов’язана з тим, що розповсюдження хмарних масивів з південного сходу і сходу, яке в той період буде спостерігатись, зосередиться по лінії якраз Київ-Одеса. Тож дуже складно зараз оцінити, наскільки Київ потрапить під дію цих повітряних мас. Якби ви запитали про Львів, то там однозначно буде сухо та тепло.

Ходити чутки, що на західній Україні буде йти сніг і взагалі утримається аномальна погода. Яка там ситуація?

Микола Кульбіда: Сніг випадав у попередні дні в гірських районах, на високогір’ї Карпат. На рівнині його не було, йшов дощ, але температурний режим там достатньо низький. В нічні години навіть на рівнині 1-6 градусів тепла і в денні від 6-12. Такий характер погоди протримається ще три дні.

Яким є стан озимих і ярових? Як погода в травні вплине на стан посівів?

Микола Кульбіда: Озимі культури в цьому році перезимували достатньо успішно. Втрати їх за рахунок несприятливих умов осінньо-зимового періоду склали десь 8-9%, що вже тоді давало підстави говорити, що за певних сприятливих умов можна очікувати на формування нормального врожаю озимих культур нинішнього року.

У квітні були деякі тривоги, пов’язані з виникненням засушливих явищ, але вони достатньо швидко пройшли. На сьогодні запаси вологи і в орному шарі ґрунту, і в метровому у всіх без винятку областях України є оптимальними. Це дає гарантію того, що і озимі культури, і посіяні ярі досягнуть своїх фаз розвитку в необхідні періоди для формування найбільш оптимального врожаю. Тобто, є підстави очікувати в нинішньому році хороший врожай, особливо озимих.

Що стосується теплолюбних культур, які на півдні і в центрі вже висаджені, а в інших регіонах ще збираються висівати, то певна затримка із набором тепла є. Цей дефіцит тепла з одного боку сприяє укоріненню сільгоспкультур, а з іншого – не сприяє накопичення наземної зеленої маси. Але я думаю, що через кілька днів ситуація поліпшиться і розвиток їх піде більш успішно.

Заморозків вже не буде?

Микола Кульбіда: Заморозки будуть спостерігатися в західних областях України найближчих 2-3 ночі. Сьогодні вранці на території Польщі мінімальна температура досягала 2-7 градусів морозу, а це зовсім близько від території України. Частково ця повітряна маса потрапить і на територію західних областей. В інших регіонах ми цього не чекаємо. Певна загроза короткочасних, можливо, не дуже інтенсивних заморозків є в період 16-18 травня у північних і західних регіонах України.

Цей дощ, що іде зараз, не радіоактивний? Ті, хто без парасольок, не ризикують облисіти?

Микола Кульбіда: Метеорологи практично всіх країн світу дійсно ведуть спостереження за радіоактивністю, оскільки це пов’язано з атмосферними процесами, переміщенням повітряних мас, залежно від характеру цих атмосферних процесів. Навіть в найбільш активні періоди викидів Фукусіми в атмосферу і гідросферу не було помічено якихось значень концентрації радіоактивних матеріалів в атмосфері і по йоду, і по цезію, які б навіть були більш-менш чітко зафіксовані приладами. Це все було на межі точності вимірювання, це мінімальні концентрації, які не можуть представляти якої-небудь загрози для здоров’я людей.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: