Як не «погоріти» на відпочинку?

Як не «погоріти» на відпочинку?

Збитки в понад 2 мільйони гривень за рік від пожеж в будинках відпочинку так нічому і не навчили.

Збитки в понад 2 мільйони гривень за рік від пожеж в будинках відпочинку так нічому і не навчили. І хоча в порівнянні з минулими роками загальний стан пожежної безпеки дещо покращився, керівники багатьох місць дозвілля та відпочинку досі ігнорують приписи пожежників. Українців намагаються привчити не розводити багаття в лісах в посушливу погоду, а в міських паркових зонах відпочивати тільки в спеціально облаштованих для цього місцях. Проте штрафи для порушників досі залишаються від 17 до 100 гривень, тож навіть забороняючі шлагбауми та застерігаючі знаки часто не зупиняють охочих «відірватися» на природі.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповів головний інспектор відділу Державного пожежного нагляду Євген Лінчевський.

Євген Лінчевський: «Ми неодноразово піднімали питання щодо підвищення штрафів, бо штраф 17-100 гривень нікого не лягає»

Протягом 2010-квітня 2011 років на об’єктах відпочинку та оздоровлення громадян сталося 10 пожеж, якими завдано матеріальних збитків на суму понад 2 мільйони гривень. На жаль, в цьому році на об’єктах відпочинку уже відбулися пожежі, зокрема, в санаторії Хмільника, коли загинула громадянка Російської Федерації.

З метою недопущення пожеж щорічно за планом МНС, Держтехногенбезпеки та нашими територіальними органами і підрозділами на цих об’єктах проводяться планові перевірки. За їх результатами вживаються відповідні заходи, встановлюється контроль за виконанням приписів органів Державного пожежного нагляду. На даний момент ця робота вже проводиться, уже перевірено 3223 об’єкти відпочинку і оздоровлення громадян.

В порівнянні з минулими роками загальний стан пожежної безпеки дещо покращився, але існують досить суттєві проблеми і недоліки. Зокрема, нами було запропоновано до виконання 74,4 тис. заходів щодо посилення пожежної безпеки на зазначених об’єктах, але на даний час близько 11 тис. (14,8%) залишаються невиконаними.

Найчастіше пожежі в даних закладах виникають через несправність, неправильне облаштування або неправильну експлуатацію електрообладнання, а також через необережне поводження з вогнем. На даний момент нами було виявлено майже 300 об’єктів, в яких електрообладнання та електропроводка не відповідали вимогам.

Проблемним залишається питання, яке потребує видалення достатніх коштів, - це забезпечення об’єктів системами автоматичної пожежної сигналізації, виведення сигналів від цих систем на пульти централізованого спостереження. На даний момент майже 350 об’єктів з перевірених не забезпечені системами раннього виявлення пожежі та системами передавання сигналів на пульти пожежної охорони.

Існує також проблематика щодо оброблення конструктивних елементів санаторіїв, пансіонатів вогнезахисними розчинами. У нас залишилося багато об’єктів, побудованих ще в радянські часи, в тому числі дерев’яні побудови, в яких при виникненні пожежі в лічені хвилини відбувається займання всієї будівлі. Більше 300 таких об’єктів на даний момент ще не оброблені.

Органами Державного пожежного нагляду керівникам об’єктів видані відповідні приписи на усунення виявлених порушень. За найбільш значними фактами інформуються місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та прокуратура. За цей період за порушення та невиконання встановлених законодавством вимог пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 3089 посадових осіб, заборонена експлуатація 1485 будівель і споруд через те, що ні ми, ні керівництво об’єктів не можемо гарантувати безпеку громадян, якщо допустити їх відпочивати на ці об’єкти.

Встановлено відповідний контроль за виконанням. В період літнього сезону будуть проводитися контрольні перевірки виконання заходів. За порушення будуть вживатися відповідні заходи адміністративного впливу, в тому числі в разі необхідності закриття відповідних об’єктів.

Які штрафи діють за розведення багать?

Євген Лінчевський: Минулого року завдяки нашим діям і органів виконавчої влади вдалося не допустити масштабних пожеж, але всі пам’ятають російську ситуацію, коли цілі населені пункти вигорали. Тому вже в цьому році з урахуванням нашого попереднього досвіду та російського були вжиті відповідні заходи. Прийнято рішення Державної комісії ТЕБ та НС (Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій – Ред.), відповідно до якого співробітниками місцевих органів виконавчої влади та органів внутрішніх справ вживаються заходи щодо недопущення в лісові масиви в пожежно-небезпечний період. Чергують наші підрозділи, підрозділи міліції та місцевої пожежної охорони, встановлено шлагбауми на в’їздах в ліси, щоб зменшити ризик.

Крім того, в рішеннях комісій обласних ТЕБ та НС передбачено облаштування відповідних рекреаційних зон в лісах для того, щоб громадяни могли відпочивати. Ці місця повинні бути очищені від настилу, забезпечені необхідними первинними засобами пожежегасіння.

За порушення правил пожежної безпеки передбачені адміністративні штрафи. Якщо немає серйозних наслідків, але є порушення, для громадян це всього 0,5-2,5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Ми неодноразово піднімали питання щодо підвищення штрафів, бо штраф 17-100 гривень нікого не лягає. Також ми проводимо роз’яснювальну роботу через засоби масової інформації, щоб донести до кожного громадянина небезпечність нехтування правил пожежної безпеки в лісових масивах.

В місті відкриті заводи по утилізації сміття. Чи можна палити сміття в містах?

Євген Лінчевський: Є питання забезпечення безпеки цього процесу, яким займається Держтехногенбезпеки. Ми контролюємо відповідні технології, і якщо вони виконані, ми не можемо зупинити цього процесу. Але є ще питання збереження екології навколишнього середовища, які не входять до наших повноважень.

Чи можна розводити багаття в паркових зонах в межах Києва?

Євген Лінчевський: В межах міста в певних паркових зонах, наприклад, на Виноградарі і т.д. облаштовані відповідні місця для відпочинку громадян. За межами цих місць дозволяється відпочивати не в пожежно-небезпечний період. На даний момент прийняті відповідні розпорядження адміністрації про посилення заходів пожежної безпеки на пожежно-небезпечний період, яким заборонено розведення багаття в непідготовлених місцях.

Ви сказали, що перевірено вже 3223 об’єкти. Скільки загалом таких об’єктів ще потрібно перевірити? В разі, якщо у вас до них руки ще не дійшли, вони будуть далі працювати?

Євген Лінчевський: До кінця травня планові перевірки перед початком сезону будуть повністю завершені. Залишилося близько 500 об’єктів, які зараз вже перевіряються. За дорученням Кабінету Міністрів іде планова перевірка ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», ці об’єкти будуть перевірені у встановлені терміни і підписані акти до готовності їх до експлуатації, а в разі виявлення порушень будуть вживатися заходи щодо недопущення початку оздоровчого сезону на них.

Уточніть, будь ласка, скільки триває пожежно-небезпечний період?

Євген Лінчевський: Уже є відповідне рішення Державної комісії ТЕБ та НС. Взагалі ж пожежно-небезпечний період триває від квітня і аж до початку осінньо-дощового сезону. Але в різних регіонах різними комісіями більш посилюються заходи пожежної безпеки. Наприклад, коли посушлива погода, немає дощів, тоді повністю забороняється вхід до лісових масивів, якщо це може привести до виникнення пожеж. Ми не можемо повністю заборонити людям відвідувати ліси, але наголошуємо, що це треба робити лише за дотримання відповідних заходів пожежної безпеки. Зокрема, якщо це засушлива погода – не розводити багаття.

Ви згадали про будинки відпочинку, але скоро відкриються пляжі. Чи здійснюється перевірка цих об’єктів?

Євген Лінчевський: Так. Кожного року проводиться перевірка та паспортизація пляжів. По-перше, обстежується акваторія пляжу, щоб люди могли безпечно відпочивати на воді. По-друге, на паспортизованих пляжах мають бути рятівні станції, засоби для рятування людей (човен та рятівні круги) та ін. На жаль, офіційних пляжів, які проходять процедуру державної сертифікації, у нас не так багато, на даний момент близько 17% пляжів по Україні. Крім того, є дуже багато стихійних пляжів, де немає власника, але там ми теж намагаємось проводити цю роботу. Тож будемо роботи все, що забезпечити безпечний відпочинок на водоймах нашим громадянам.

Уточніть, скільки пляжів в Києві пройшли цю процедуру?

Євген Лінчевський: Повну процедуру відповідної сертифікації у нас пройшли пляжі тільки в Гідропарку та парку Дружби народів. Але ця робота продовжується, оскільки купальний сезон ще не розпочався, тож до кінця травня буде більше місць для такого відпочинку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: