Киянам обіцяють 11 пляжів

Киянам обіцяють 11 пляжів

Купальний сезон у Києві відкриється 1 червня, бо відповідно до законодавства, це має статися не з приходом перших відпочиваючих, а лише коли вода прогріється до +18, а повітря до +24.

Купальний сезон у Києві відкриється 1 червня, бо відповідно до законодавства, це має статися не з приходом перших відпочиваючих, а лише коли вода прогріється до +18, а повітря до +24. Столичні чиновники обіцяють, що паркани платних пляжів буде знесено і відпочивати можна безкоштовно. Платними будуть тільки додаткові послуги з надання шезлонгів і парасольок. І хоч на сьогодні жоден з 11-ти пляжів не пройшов повну паспортизацію, сезон відкриють шість, а потім обіцяють «підігнати» і решту.

Про підготовку до купального сезону в прес-центрі «Главкому» розповів генеральний директор єдиного відповідального за всі столичні пляжі КП «Плесо» Павло Походій.

Павло Походій: «Платних пляжів не буде»

Комунальне підприємство «Плесо» готує 11 централізованих пляжів в місті Києві: «Чорторий» (парк Дружби Народів), «Вербний» (оз. Вербне), «Пуща-Водиця» (ставок на р.Горенка), «Передмістна слобідка» (у Гідропарку), «Золотий», «Дитячий», «Тельбін» (оз. Тельбін), «Центральний» (о. Труханів), «Молодіжний», «Венеція» та «Райдуга» (оз. Райдуга). Їх загальна площа – 85 га. Крім того, 14 зон відпочинку біля води, в яких за умов виконання комплексу заходів з благоустрою дозволено відпочинок з купанням літнього сезону-2011. Серед них – «Галерне», «Дніпровська рив’єра», «Наталка», «Троєщина», «Осокорки», «Верхнє», «Довбичка» загальною площею 125 га. Також проводяться певні роботи на 50-ти водних об’єктах, на яких не рекомендовано купатись. На жаль, до цього переліку входять такі зони відпочинку як «Сонячне», «Веселка», «Совська балка», «Синє озерна». Загалом роботи по підготовці до літнього сезону проводяться на 20-29 зонах відпочинку.

Пляжний сезон в місті Києві вирішено відкрити 1 червня 2011 року. Купальний сезон, відповідно до ГОСТів та інших нормативних документів, може бути відкритим при температурі води 18 градусів та температурі повітря не нижче 24 градусів.

Відповідно до вимог чинного законодавства, пляж вважається готовим до приймання відпочиваючих в тому випадку, коли є готова проточна вода для купання та питна вода, пісок, який відповідає санітарним нормам. Обов’язково треба, щоб був проведений повний комплекс дератизаційних заходів, дезинфекція, протималярійні заходи і проведені роботи по знищенню карантинних рослин-алергенів. Обов’язковою вимогою також є обстеження підводної частини пляжів, очищення їх від сторонніх предметів, розстановка буїв на відповідній глибині та відстані, наявність рятувального посту, який має бути укомплектований необхідними плавзасобами, рятувальним майном, а також підготовленим особовим складом. Крім того, наявність укомплектованого пункту надання невідкладної допомоги. Також пляж не може отримати паспорт, якщо немає громадської вбиральні. В разі її відсутності ми вживаємо заходи, щоб були розміщені мобільні туалетні кабінки. Звичайно, має бути пляжний інвентар: кабіни для перевдягання, тіньові навіси, лави, тапчани, контейнери для сміття, питні фонтани, тощо. Для підготовки такої площі у 228 га у нас передбачено штатом 155 прибиральників. На жаль, є вакансії, тому що заробітна плата 1 400 гривень. Для профілактики виникнення випадків малярії працює 29 робітників-боніфікаторів, що є недостатнім, має бути в півтора рази більше.

На сьогодні вже працівниками нашого підприємства виписано весь пляжний інвентар, закінчуються його ремонт та фарбування. Це 141 кабіна для перевдягання, 136 лав, 215 тапчанів, 86 водних велосипедів, 6 дитячих майданчиків, 19 спортивних майданчиків, 177 контейнерів та 672 урни для сміття. Плануємо в цьому році із залученням підприємців встановити додатково ще дитячі майданчики в зонах відпочинку на оз.Тельбін, в «Пущі-Водиці» і, можливо, на «Верхній».

Вже перевірено 16 фонтанчиків питної води. За сприяння «Київводоканалу» ми відновимо централізоване водопостачання в «Передмісній слобідці», на «Молодіжному» та «Венеції». На «Дитячому» пляжі своя хороша вода з каплички, де проходить Водохреща.

Вирішується питання щодо встановлення десь 37 біотуалетів, так як недостатньо тих 23, які функціонують зараз. До того ж не всі з них в хорошому стані. Десь 7 туалетів за останні чотири роки повністю приведені в такий стан, що їх неможливо експлуатувати. Особливо це актуально відновити на зоні відпочинку «Венеція», тому що там будуть проводитись загальноміські спортивні заходи. Тут необхідне додаткове фінансування і міська влада обіцяє, вишукує для цього можливості, погоджуються допомогти і підприємці.

Пісок на пляжах – болюче питання для нас. Останні два роки взагалі ні одної тонни не було завезено централізовано. Спасибі, минулого року за сприяння Дарницької райдержадміністрації під час осіннього місячника десь 60 тон було завезено на «Чорторий» і в зону відпочинку «Троєщина» та «Десенка». Що стосується інших – не чекаємо фінансування, а знову ж таки вишукуємо можливості. Підприємці, які ведуть діяльність на пляжах, зголосилися своїми силами постачати 2-5 машин. Взагалі ж вирішено питання, щоб баржею привезти пісок на «Молодіжний», бо машина туди не доїде. Особливе занепокоєння викликає «Центральний», який стоїть на руслі річки. Це найбільший пляж в Києві в кілька кілометрів. Якщо зійти з Пішохідного мосту, то праворуч є багато коріння, яке нічого хорошого для відпочинку не несе. Туди баржею плануємо завезти достатню кількість піску, бо десь на метр треба досипати під деревами. Якщо все порахувати, то вийде десь 150 тисяч тон піску по 45 грн. Це мільйони гривень, а таких коштів у підприємства немає. Думаю, домовимося, щоб в борг це зробити і таким чином вирішимо питання.

Той пісок, який зараз є, вручну вибрано та зачищено. Працюють у нас 2 старенькі пляжоприбиральні машини, які весь час ламаються, а одна нова машина коштує 100 000. Просимо допомогти закупити – обіцяють...

Організовано 23 пункти надання першої невідкладної медичної допомоги, вже функціонує 15 з них. Укомплектовані вони 18 медичними працівниками, а 10 посад поки що лишаються вакантними. Закуплено медикаменти на 30 тисяч гривень, доукомплектовуємо медичне обладнання. Все упирається в брак коштів. Були б вони, ми б все закупили ще місяць тому.

Наше підприємство складається з трьох невеликих: служба організації відпочинку (до 200 людей), рятувально-водолазна служба (160-200 людей) та служба утримання лінійних гідротехнічних споруд (200 осіб). На сьогодні у нас працює 608 людей, а по штату передбачено 1 034 посади. Але після закінчення сезону ми вимушені будемо ще скорочуватись, тому що нам передбачено близько 27 мільйонів гривень, яких нам вистачить якраз на 550 чоловік.

У нас є 3 рятувально-водолазні і 6 рятувальних станцій. Перша знаходиться на Трухановому острові, праворуч від пішохідного мосту, там фахівці найвищої кваліфікації. Станція №2 знаходиться на Русанівській протоці за адресою вул. Микільсько-Слобідська, 7. Третя станція в Гідропарку поряд з «Дитячим» пляжем. Інші на «Чорториї», на «Троєщині», на «Оболоні», «Галетна» станція, на пляжі «Золотий». Всього 160 рятувальників, із них 25 водолазів, 35 мотористів, є фельдшери. Сезонних матросів-рятівників нам потрібно по 4 на один рятувальний пост, загалом 88 осіб, а на сьогодні прийняли біля 50, на інших не вистачає коштів.

29 зон відпочинку, 70 лінійних гідротехнічних споруд, 9 рятувально-водолазних станцій. Всього це 156 земельних ділянок на 1 184 га. Є питання також у нас по сплаті податку на землю, тому що пільгу Київська міська рада не надала, значить, бюджетом не передбачено фінансування, а це 3,6 млн. грн. в місяць. Їх немає ні в бюджеті міста, ні в бюджеті підприємства, тож зараз вирішується і це питання.

В районі пляжу «Молодіжний» два туалети, у які зайти неможливо…Що робиться для вирішення цього питання?

Павло Походій: Туалетів дійсно недостатньо, це проблема України і всього колишнього Радянського Союзу. Якраз на цій зоні відпочинку в рамках Асоціації пляжного волейболу є два розважальні комплекси. Вони, відповідно до договору, укладеного між КП «Плесо» і цим товариством, на своїй території поставили 6, а то і 8 біотуалетів, вхід до яких, а також на той пляж безкоштовний. Це вимушена міра і Київської міської влади, і нашого підприємства, тому що своїми силами підприємство не може утримувати таку кількість об’єктів. Статутом підприємства дозволено вести господарську діяльність, там прописано «вишукувати додаткові джерела фінансування».

На цьому ж пляжі безліч незаконних забудов, спочатку з’являється палатка, потім навколо неї домуровують, добудовують і так аж до самої води. Хто за цим має стежити?

Павло Походій: Рішенням Київської міської ради №38 за 2009 рік визначено, що підприємство «Плесо» є єдиним оператором по розміщенню тимчасових споруд в прибережних захисних смугах та на водних об’єктах міста Києва, а також єдиним комунальним підприємством, яке опікується питаннями розміщення плавзасобів на водних об’єктах міста Києва.

Суди комунальної судноплавної компанії «Київ», яка залишилася тільки на папері, в технічно несправному стані і взагалі є металобрухтом. Київський річковий порт, у якого на балансі було 14 причалів, приватизований. Всередині стін взагалі немає, стан приміщення аварійний – так власник, якому було продано цей об’єкт, розпорядився цим майном. І на сьогоднішній день в Києва немає річкового вокзалу. 14 гідротехнічних споруд після приватизації були вилучені у Київського річкового порту і передані Фонду державного майна, який не веде підприємницької діяльності. Міністерство транспорту створило державне підприємство «Адміністрація річкових портів», якому передало ці 14 причалів. Сьогодні Київський річковий порт, Адміністрація річкових портів, Фонд державного майна – це клубок, вони судяться, між собою розбираються, а все рушиться, не використовується і не приносить прибуток. З тим, щоб упорядкувати розміщення цих плавзасобів (вантажні, пасажирські, туристичні, дебаркадери, моторні човни), в своєму підприємстві ми створили робочу групу і провели інвентаризацію всіх об’єктів. Щоб наводити порядок на водних об’єктах, розпорядженням Київської міської держадміністрації створена комісія, до складу якої входять Олександр Мазурчак, начальник головного управління екології, МНС, «Плесо» і чотири депутати Київської міської ради з різних фракцій.

В зоні відпочинку між мостами Патона і метро наклали настили прямо на піску, смажать шашлики, все в диму, музика гримить. Будете їх прибирати?

Павло Походій: Намагаємося. Підписуємо з підприємством програму благоустрою і попереджаємо в договорі, що ніякого капітального будівництва. Поговорили, виїжджаємо на наступний день, а там забетонований майданчик... Одне з них оштрафували на 47 тисяч гривень, і все повністю буде знесено. Десь два місяці тому збирали всіх цих підприємців, говорили з ними, просили, вимагали, частину перенесли. Тільки відвернулися, а вони вже там. Біда в тому, що «Плесо» немає контрольних функцій, ми маємо звертатися в головне управління благоустрою, в районний благоустрій, органи внутрішніх справ, прокуратуру.

Що буде з котеджним містечком, яке будується на озері «Берізка»?

Павло Походій: Доповідаю, уже зноситься. Великими зусиллями один з п’яти збудованих вже знесли.

Як бути з арт-готелем «Бакара», з яким «Плесо» невідомо, на якій підставі уклало угоду? Написано, що це було тимчасово, але вони там уже розбудувалися: парковки, дороги, винищили частину дерев. Поясніть, що з цим буде, адже він закрив прекрасний краєвид, візитну картку Києва, а його стоки зливаються в Дніпро і прямо на «Золотий пляж».

Павло Походій: «Баккара» за 90 тисяч євро придбала і вже встановлює обладнання, якого в Україні ніде немає – це замкнутий цикл відходів, все сертифіковано. Питання каналізування там вирішено. Буквально на днях «Баккара» стане ближче до берега, картинка покращиться.

Скільки є пляжного інвентарю, і скільки потрібно для повного забезпечення?

Павло Походій: Звичайно, інвентарю не вистачає. Це є мінімальна кількість. Більше того, цей весь інвентар збережений ще з радянських часів, його підфарбували, підремонтували, одиниці докупили і так воно функціонує. Ми просимо, щоб нам профінансували 3,9 мільйонів гривень. Немає можливості виділити таку суму, тоді менше профінансуйте, все ж залежиться від коштів.

У нас 228 гектарів пляжів і 1774 об’єкти. Більше того, розпорядженням №111 за 2009 рік підприємство «Плесо» зобов’язали прийняти собі на баланс ще 245 водних об’єктів міста Києва, а у нас ще і ті недофінансовані. Є тимчасові труднощі, з яких ми вийдемо і потихеньку будемо приймати їх на баланс.

В минулому і позаминулому роках на зоні відпочинку «Березняки» був жах. «Плесо» об’єдналося з підприємцям і все вичистили, в цьому році продовжуємо цю традицію. Три тижні тому ми збільшили зону відпочинку «Десенка» на 200-250 метрів: чистий пісок, вода, берег і все, як треба.

Олександр Мазурчак сьогодні сказав, що на перевдягальні, палатки і питну воду гроші дали…

Павло Походій: Гроші дали, але є чиновничий апарат: головне фінансове управління, головне управління благоустрою, державне казначейство. Поки це все пройде і прийде на наш рахуночок… Якщо до 100 тисяч, я маю право закупити, а якщо 101 тисяча, я вимушений оголошувати тендер: 30 днів оголошення, потім торги і все інше. Не просто працювати. Старається підприємство, влада і кожен працівник, щоб кияни і гості міста могли нормально відпочити на пляжах.

Чи будуть платні пляжі, бо на «Молодіжному» вже відгороджено парканом?

Павло Походій: Боремося, вимагаємо, паркан той знесемо.

Платних пляжів не буде, а щодо шезлонгів? Подейкують, що на пляжах, які мали бути платними, мусиш віддати за лежак 50 гривень, в іншому разі ідеш на інший пляж, так само і з парковкою.

Павло Походій: Парковки і заїзди - не компетенція КП «Плесо». На будь-який з 11 пляжів і 29 зон відпочинку сміливо заходите, простилаєте свій килимок і можете ні копійки не платити. Звичайно, якщо ви хочете взяти на прокат лежачок, парасольку, то платиш і користуєшся ним. Тарифи ці я не встановлюю, це комерційна діяльність, на що видаються дозволи.

Як буде організовано правопорядок?

Павло Походій: В Гідропарку є відділення органів внутрішніх справ - Дніпровське районне управління, є відповідний штат, це їхня зона відповідальності. Я приїхав до вас з наради на Русанівській набережній, де Михайло Кучук дав завдання району залучати для патрулювання внутрішні війська.

Два тижні тому на озері «Сонячне» мало не воду пили, щоб показати, що там все чисто. Чому паспорта немає?

Павло Походій: «Сонячне», як і більшість київських водойм, штучне. Там велося будівництво Здолбунівської дороги, можливо, в зв’язку з цим в озері був порушений водообмін. На сьогодні спільно з «Київавтодором» ми працюємо, щоб водообмін в цьому озері був, щоб вода не цвіла. Після обстеження, можливо, воно отримає паспорт. Наразі в ньому купатися не рекомендовано, але водночас проби санепідемстанції води і піску відповідають всім санітарним, технічним та гігієнічним вимогам. Отже, купатися можна, але щоб отримати паспорт – дай воду, дай туалет, і щоб водообмін був.

Скільки пляжів уже зараз мають санпаспорти?

Павло Походій: Підводна частина має паспорти на всі 100%. До 1 червня 6 пляжів (можливо, і більше) будуть повністю мати паспорти. Наша мета, щоб їх отримали всі 11 пляжів.

Чи планується легалізація нудистських пляжів в Києві?

Павло Походій: Вони в місті є. Якраз напроти «Молодіжного» на «Довбичці» величезна площа, але туди дуже довго іти, і тільки закляті нудисти туди дістануться. В компетенцію нашого підприємства не входить легалізація цих місць.

Чи перевіряли пляжі на лептоспіроз, оскільки минулого року через нього мало не померло чотири людини?

Павло Походій: Перевіряли, зроблено три тури дератизації. Підприємство «Плесо» ще за минулий рік винне 90 тисяч гривень міському підприємству «Профілактична дезинфекція». Слава Богу, що воно підпорядковано Київській міській СЕС, тому всі три тури зроблено. Перерахували тільки 10 тисяч тільки на матеріали, і знову будемо жити в борг.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: