Чи варто Україні іти на Wi-Fi-обмеження?

Україна є оазисом, вільним від електромагнітного випромінювання, оскільки у нас вже давно діє доволі жорсткий гранично допустимий рівень у 2,5 мікроват на сантиметр квадратний.

Порівняно з Європою, Україна є оазисом, вільним від електромагнітного випромінювання, оскільки у нас вже давно діє доволі жорсткий гранично допустимий рівень у 2,5 мікроват на сантиметр квадратний проти 1 000 мікроват, які є в Норвегії. Водночас у нас базові станції стільникового зв’язку працюють за межами великих міст в режимі 50 ват, а точка доступу Wi-Fi - з потужністю 0, 01 ват. Але, з іншого боку, піддавати навіть такому впливу дітей не рекомендується. Перебуваючи в стометровій зоні охоплення Wi-Fi дитина швидко втомлюється, відчуває знервованість, не маючи можливості вимкнути це, як мобільний телефон.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіли директор Інституту екології людини Михайло Курик та завідувач лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Центральної санітарно-епідеміологічної станції Олександр Штиль.

Олександр Штиль: «Скоріше треба обмежити використання мікрохвильової печі, аніж точки доступу Wi-Fi»

Ми знаємо зі ЗМІ, що на засіданні ПАРЕ було рекомендовано обмежити використання Wi-Fi, WiMAX, 3G-технологій у школах і громадських місцях. Але я не думаю, що в наших школах так розповсюджений Wi-Fi, у багатьох сільських шкіл навіть немає доступу до інтернету.

Для того, щоб оцінити вплив на здоров’я людини електромагнітного випромінювання, ми враховуємо декілька аспектів. По-перше, частоту, на якій працює ця технологія, і потужність. Якщо взяти до уваги, наприклад, базові станції стільникового зв’язку, то вони працюють за межами великих міст близько 50 ват, в Києві цей показник становить 30-40 Ват. Точка доступу Wi-Fi працює з потужністю 0, 01 ват. Тож самі оцінюйте, наскільки це впливає на організм людини.

По-друге, жоден з бюлетенів, які опубліковані на сайті ВООЗ, не вказує на те, що мобільний телефон, станція стільникового зв’язку або точка доступу Wi-Fi є шкідливими для здоров’я людини. У всіх цих резолюціях зазначається те, що період користування цими засобами людиною досить обмежений. Вважається, що активно люди користуються мобільними телефонами близько 10-15 років. Для того, щоб оцінити та стовідсотково сказати, як ця технологія впливає на здоров’я людини, має пройти близько 20-25 років. Тому у всіх цих інформаційних бюлетенях ВООЗ закликає до того, аби людей інформувати про можливий негативний вплив і рекомендувати якісь способи, аби це обмежити.

Щодо рекомендацій, які були озвучені на засіданні ПАРЕ, давайте порівняємо Україну та закордон. У нас є спеціальні санітарні норми та правила, які встановлюють певні вимоги до комп’ютерних класів, в яких працюють діти в школах. Там прописані гранично допустимі рівні електромагнітного випромінювання, шуму, освітлення, скільки дитина часу може перебувати перед комп’ютером та багато інших аспектів. Цей вплив в Україні вже давно обмежений та регламентований. За кордоном в принципі таких обмежень немає, оскільки там працює декларативний принцип.

В Україні гранично допустимий рівень електромагнітного випромінювання - 2,5 мікроват на сантиметр квадратний. Якщо порівняти з рекомендаціями, які дає Міжнародна комісія з питань неіонізуючого випромінювання, там є спеціальна формула. За її розрахунками в Україні мав би бути рівень 900 мікроват на сантиметр квадратний. Згідно цих рекомендацій всі країни Ради Європи розробляли свої національні стандарти. Наприклад, в Норвегії гранично допустимий рівень випромінювання (не важливо, чи це Wi-Fi, чи базова станція) складає 1 000 мікроват. Вважається у них небезпечною відстань від базової станції до населення 3-5 метрів, в залежності від потужності. Якщо ж оператору в будь-якій європейській країні сказати, що гранично допустимий рівень буде в 50 мікроват, він одразу заявить, що йому не дають розвиватися. Тому я розумію, що за кордоном, можливо, це вже й на часі встановлювати якісь додаткові обмеження. В Україні це питання врегульовано.

ЗМІ пишуть також про те, що нібито планується зробити якісь оази, які будуть вільними від електромагнітного випромінювання. В принципі вся Україна є такою, оскільки у нас доволі жорсткий рівень. Тому якщо в будь-якій країні Європи буде встановлено обмеження в 2,5 мікроват на сантиметр квадратний, це вже і буде виконання рекомендацій, озвучених в ПАРЕ 27 травня.

У мене більше занепокоєння викликає те, як реалізовувати таке рішення про обмеження в тому разі, якщо воно буде прийняте в Україні. Я не уявляю, як можна дитині заборонити користуватися мобільним телефоном – забирати перед уроком? Хто буде перевіряти, є він в портфелі чи ні? Чи нормально, коли дзвонитимуть батьки, а дитина з ними не буде розмовляти? До того ж зараз розпочалися літні канікули, і в цей час все рівно діти будуть користуватися мобільними телефонами.

Стосовно Wi-Fi, якщо в школі це буде заборонено, то все одно батьки матимуть таку точку доступу, а вдома дитина перебуває більше часу. До речі, якщо Wi-Fi можна порівняти з мікрохвильовими печами, оскільки у них майже однакова частота. Проте мікрохвильова працює в 1 000 ват, а Wi-Fi – 0,01 ват. Дуже часто, коли в квартирі вмикається мікрохвильова піч, вона просто забиває ті канали, на яких працює Wi-Fi. Тому скоріше треба обмежити використання мікрохвильової печі, аніж точки доступу Wi-Fi.

Не думаю, що якось можна зупинити розвиток технологій. Навіть якщо порівняти мобільні телефони 2005 року і нинішні, це зовсім різні технології. Кожний виробник намагається зробити свій продукт більш безпечним, бо тоді він краще його продасть.

На мою думку, неможливо якось адміністративно врегулювати питання, користуватися мобільним дитині чи ні. Це, скоріш за все, є зоною відповідальності батьків. Бувають випадки, коли матусі дають телефон зовсім маленькій дитині, яка ще не вміє розмовляти, аби вона послухала татка. Має ж бути в решту-решт культура користування.

Зараз розроблений проект нових санітарних норм-правил по захисту населення від електромагнітних випромінювань. Там буде пункт про те, що не рекомендується користуватися мобільним телефоном дітям до 14 років. Знову ж таки, навіть якщо його приймуть, все рівно проконтролювати зможуть лише батьки. Тільки з їх доброї волі будуть виконуватися будь-які прописані адміністративно обмеження.

До того ж якихось науково доведених даних про вплив Wi-Fi на здоров’я людини поки що немає. Якщо взяти той аспект, з якими потужностями працює ця технологія, я не думаю, що це буде когось вбивати.

Михайло Курик: «Європейський Союз налаштований не брати участь в глобальному експерименті по впливу надслабких електромагнітних полів на людський організм»

ПАРЄ рекомендує не вводити Wi-Fi, WiMAX, мереж 3G в систему дошкільних закладів та шкіл. Європейський Союз налаштований таким чином, щоб, грубо кажучи, не приймати участь в глобальному експерименті по впливу надслабких електромагнітних полів на людський організм. З одного боку, прогрес, хочеться все більше і більше користуватися досягненнями науки, але з іншого боку, ми забуваємо, що за все треба платити.

ПАРЄ виступає за обов’язкове обмеження або зовсім заборону використання Wi-Fi в школах та громадських місцях. Мобільний телефон ми можемо відставити, ходити з ним постійно або користуватися при потребі. З Wi-Fi ситуація інша, бо це безпровідне підключення до Інтернету, локальна мережа, радіус дії якої може становити 100 метрів. Це означає, що я насичую свій кабінет чи квартиру електронною технікою.

Кожний має спільний маркер впливу зовнішніх факторів – це зв’язана вода організму людини. Всі рідини людського організму – це природновпорядковані структури. Як тільки на вас впливають негативні зовнішні фактори – крик, шум, електромагнітні поля і т.д. – ви моментально відчуває це. Не можна, щоб діти знаходилися в такій атмосфері, бо порушуються їх основні умови існування. Дитячий організм розвивається, він містить дуже багато води, мозок ще не зовсім сформований. На Заході говорять про те, що дітей треба ізолювати від цих впливів, в тому числі і Wi-Fi.

Чи можна не йти проти прогресу, але при цьому мати можливість захисту? Ми постійно знаходимося в стресових ситуаціях, за цілий день набираємо дуже багато і позитиву, і негативу. Відновити енергію до початку нового дня потрібно не лише тим, що ви поспали, полежали чи послухали музику. Дуже важливим є те, як ваша внутрішня вода, вже спотворена впливом, може бути відновлена. Вода є природнім акумулятором негативної енергії, який все забирає, тому під час прийому душу вода вбирає погану енергію і через каналізацію все іде в землю. Крім цього, необхідно зранку випивати склянку високоякісної природної води.

Для доочистки води використовується фільтр оберненого осмосу – це потужна очистка, і ВООЗ дала на неї добро, вона широко використовується. Але в першому висновку ВООЗ по оберненоосмотичній воді було те, що вона використовуються для приготування напоїв, їжі для дітей та технічних цілей. Про те, що ця вода питна, нічого не писалося. Справа втому, що природна питна вода - збалансована система, і якщо ви у неї щось забираєте і хочете зробити її чистішою, то порушується природна рівновага. Тому завжди після доочистки, а особливо з використанням фільтрів оберненого осмосу, необхідно вилити воду в керамічну ємність, тоді ви будете мати відстояну воду, яка вже не буде мати ту агресивність, яка є зразу після фільтру. Негоже використовувати воду фасовану та ще й оберненоосмотичну, вона не приносить ніякої користі. В цьому контексті дуже важливо захистити здоров’я молоді.

Як саме Wi-Fi, WiMAX, мережі 3G негативно впливають на організм людини?

Михайло Курик: Є таке поняття як енергетичний комфорт місця, де ми знаходимося. Багато працюючої техніки, яка нас зв’язує з інтернетом, увімкнений комп’ютер в режимі онлайн призводить до зміни мікроклімату. Ви одразу це не відчуваєте, а десь через годину починаєте відчувати знервованість, а до кінця дня - стомлюваність. В решті-решт це приводить до того, що сумарна енергетика організму впродовж робочого дня падає. Це фонові електромагнітні поля за рахунок техніки.

Які хвороби може викликати тривалий вплив цих факторів?

Михайло Курик: В першу чергу, страждає серцево-судинна система. Крім того, кожен з нас в тій чи іншій мірі має якісь невеликі функціональні порушення, викликані професійною діяльністю, віком чи способом життя. Якщо у вас десь щось не так і ви потрапляєте під вплив електромагнітного поля, то більше всього страждає саме це слабке місце.

Ми спостерігали за дитиною на уроці інформатики, яка має певні проблеми. Після 15-20 хвилин заняття за комп’ютером дивилися її показники, вони погіршувалися. Після цього дитина трошки посиділа, випила води високої якості, і стан нормалізувався. Тому необхідно на рівні держави забезпечити школи та садочки якісною питною водою. Ми відпрацювали методи захисту колективів через спеціальні пристрої, які суттєво зменшують фонові поля. Мені приємно, що ПАРЄ рекомендує нашій державі обмежувати вплив цих факторів. Це не тому, що ми слаборозвинуті чи якісь другорядні, а тому, що це діти, які є дуже вразливими.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: