Готовність вузів до вступної кампанії

Готовність вузів до вступної кампанії

В Україні цього року на 40% менше випускників, проте це ніяк не зменшить конкурс для вступників у престижні вузи та на популярні спеціальності.

В Україні цього року на 40% менше випускників, проте це ніяк не зменшить конкурс для вступників у престижні вузи та на популярні спеціальності. Гірше буде вишам-аутсайдерам, які всіляко намагатимуться утримати абітурієнтів, тож майбутнім студентам треба пильнувати не лише за рейтинговими списками, а й тим, аби вчасно забрати оригінали документів та віддати в той вуз, який більше припав до душі. А новації електронного вступу все ж таки варто буде підкріпити паперовими носіями. Експерти дають кілька порад вступникам та їхнім батькам, як пройти всі випробування вступної кампанії-2011.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповідали голова правління Центру освітнього моніторингу Павло Полянський та головний спеціаліст відділу моніторингу вищої освіти департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки, молоді та спорту Алла Рибалко.

Алла Рибалко: «Найкраще подати документи і в електронному, і в паперовому вигляді»

Сьогодні, 1 липня, розпочалася вступна кампанія. У 2011 році випускниками загальноосвітніх шкіл стало майже 196 000 осіб. Це на 40% менше, аніж у попередньому році. На зовнішнє незалежне оцінювання, яке було проведене з 2 по 24 червня, зареєструвалось 257 000 осіб (у 2010 році цей показник становив 433 500). Втім, аналізуючи тестування з української мови та літератури, із зареєстрованих 251 000 осіб 11% не з’явилося, а 9% не пройшли це тестування з балом вище 124. Отже, кількість тих, хто може вступати на основі сертифікатів цього року становить приблизно 203 000. До 5 липня вже всі учасники зовнішнього незалежного оцінювання отримають свої результати. Нагадаю, що тестування проводилось із 9 предметів, із 7-ми вже є результати, які абітурієнти можуть використати при вступі, залишилось оголошення результатів тільки з географії та хімії.

Міністерством освіти та науки, молоді та спорту завчасно було проведено декілька регіональних нарад, де оцінено готовність вищих навчальних закладів до проведення вступної кампанії. Крім того, надруковано у газеті «Освіта України» 100 запитань та 100 відповідей на найактуальніші запитання абітурієнтів, ця інформація розміщена і на сайті Міністерства. З метою прозорого проведення вступної кампанії було надано право спостерігати за роботою приймальної комісії двом громадським організаціям – ВГО «Комітет виборців України» та ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА». Згідно відповідного пункту умов прийому до вищих навчальних закладів, приймальні комісії зобов’язані створити належні умови для присутності громадських спостерігачів на своїх засіданнях та надати їм можливість ознайомлення з документами, які надаються членам комісії до засідання.

Міністерством було створено оперативний штаб з питань вступної кампанії, до я

складу якого також увійшли представники громадянських організацій, голова Спілки ректорів вищих навчальних закладів, представники Секретаріату Всеукраїнської студентської ради та представники міністерств та відомств, що мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади.

З 1 липня в Міністерстві вже працює гаряча лінія (тел. 486 20 37) з понеділка по п’ятницю впродовж всієї вступної кампанії. Створено також call-центр для вищих навчальних закладів, для відповідей на запитання, які надходять від приймальних комісій стосовно функціонування пошукової системи «Конкурс» та технічного супроводу електронного вступу.

Щодо змін, які були запроваджені цього року в умовах прийому. По-перше, збільшено строки прийому документів з 15 до 30 днів, тобто з 1 по 31 липня. По-друге, надано право подавати сертифікати, видані починаючи з 2008 року, та право вибору кращих оцінок з одного предмету в сертифікатах різних років. По-третє, надано право абітурієнтам, які закінчили школу в 2007-му і попередні роки, проходити вступні випробування як на заочну, так і на денну форму навчання. Крім того, встановлено єдиний для вищих навчальних закладів фіксований перелік конкурсних предметів за напрямками при вступі на бакалавра та молодшого спеціаліста. Також надано право складати вступні випробування у вищому навчальному закладі громадянам Україні, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном. Надано право іноземцям, які навчались у закордонних школах з українською мовою навчання вступати до вузів за вступними екзаменами на держзамовлення за рекомендаціями національних культурних товариств та посольств або представництв в Україні. Запроваджено систему нарахування до 50-ти додаткових балів замість позаконкурсного прийому переможцям всеукраїнських учнівських олімпіад та переможцям Малої академії наук. Запроваджено нарахування до 20-ти додаткових балів абітурієнтам, які вступають до вищих навчальних закладів на природничі, математичні та інженерно-технічні спеціальності та напрями. Це для тих, хто навчався на підготовчих курсах або факультетах довузівської підготовки у тих вузах, до яких вони вступають. Це і є реалізація поняття «балу вищого закладу».

З метою недопущення випадків порушень при зарахуванні, встановлені чіткі строки формування та коригування рейтингових списків абітурієнтів – це п’ять, два і два дні.

Крім того, новим у питаннях прийому є проведення експерименту «Електронний вступ-2011», який поширюється на вищі навчальні заклади 3-4 рівня акредитації. При вступі на основі повної загальної середньої освіти та сертифікатів тільки на денну форму навчання.

Ми наголошуємо, що вищим навчальним закладам потрібно неухильно дотримуватись затверджених правил прийому. Крім того, вузи 3-4 рівня акредитації мають обов’язково прийняти участь в експериментальному запровадженні системи «Електронний вступ». Міністерство слідкує за прозорим прийомом вступників підготовчих відділень, на програму бакалавра на основі молодшого спеціаліста, оскільки вступні випробування будуть диктуватися вищим навчальним закладом, а також за прозорим оприлюдненням рейтингових списків та списків, рекомендованих для зарахування.

Павло Полянський: «На сьогоднішній день вищі навчальні заклади, які приймають документи, не знають обсягів свого державного замовлення»

Цьогорічна вступна кампанія пройде під прапором минулорічної перемоги над єдиними прозорими процедурами через зовнішнє незалежне оцінювання. Йдеться і про згадані вже преференції для тих, хто відвідував курси доуніверситетської підготовки, і вишкальовування по двохсотбальній шкалі середнього балу шкільного атестату, і надання та розширення права в обхід ЗНО не лише для тих, хто вступає на заочне відділення, а й на стаціонар для випускників минулих років і інше.

Думаю, що цьогорічна кампанія буде повторювати і позитивні речі, і відверті ляпи та вади, котрі були у минулому році. Нагадаю, що за наслідками минулорічної вступної кампанії вперше не було вжито жодних, бодай адміністративних санкцій до тих, хто допустив порушення. Меседж профільного міністерства «не бачу, не чую, нікому не скажу» був правильно зрозумілий і цього річ буде повторений.

Сьогодні стартує вступна кампанія, проте лише 29 червня Кабінет Міністрів затвердив обсяги державного замовлення на підготовку спеціалістів з вищою освітою. Але ні на сайті уряду, ні на сайті Міністерства тексту цієї постанови немає досі, натомість є умисно неправдиві коментарі, які зводять все до того, що нібито тепер профільне МОН жодного стосунку не має і, відповідно, до нього ніким не можуть висловлюватись претензії за держзамовлення, оскільки уряд затвердив обсяги держзамовлення для кожного вищого навчального закладу. Це відверта неправда: обсяги держзамовлення ніколи не затверджувались постановою уряду для кожного вузу. Там зазначені загальні обсяги в 76 000 (1-2 рівня акредитації) та 106 500 (для 3-4 рівня акредитації), в сумі 182 500. Минулоріч було близько 215 000. Проте навіть меседж, що за все буде нести відповідальність Мінекономіки, є дещо лукавим, тому що все рівно пропозиції по коригуванню державного замовлення до Мінекономіки як завжди, так і тепер буде подавати МОН.

Апелювання до того, що мовляв, зменшилась кількість випускників і від того зменшуються обсяги державного замовлення (до 196 тисяч) теж є некоректними. Ст.64 Закону про вищу освіту говорить, що на 100 000 населення (а не випускників!) вищі навчальні заклади 1-2 рівня акредитації повинні готувати не менше 100 студентів, а 3-4 рівня – не менше 180 студентів. Вочевидь, що тепер при зниженні обсягів держзамовлення на 15% ця пропорція ще більше порушується.

На сьогоднішній день вищі навчальні заклади, які приймають документи, не знають обсягів свого державного замовлення. Відповідно, ні батьки, ні вступники, які здаватимуть документи, також не можуть знати реальних своїх шансів вступити на бюджет.

Декілька порад вступникам та їхнім батькам. По-перше, якщо цьогоріч менше випускників, і нібито гіпотетично шанси вступити набагато вищі - це хибна теза. Як і в усі попередні роки та десятиріччя, зберігатимуться високі конкурси до престижних українських вузів і на престижні спеціальності та напрями підготовки. Водночас буде відчуватись брак заяв вступників до тих університетів, котрі такими є лишень за назвами або втратили свою вагу. Тому найперша порада – при поданні документів треба пересвідчитись, чи має цей вуз (особливо недержавної форми власності і регіональних структурних підрозділів) відповідні акредитації в Міносвіти і які в них ліцензовані обсяги саме на цей конкретний рік.

По-друге, я б не радив вступникам покладатись на систему подання документів «Електронний вступ», тому що, як підтвердило саме Міністерство, ще тиждень тому лише кожний десятий український виш виконав наказ МОН про проведення експерименту з електронної реєстрації, всі інші його не виконали. Навіть якщо за цей тиждень ситуація змінилась, то несуттєво. Тож для того, щоб спати спокійно, я б радив подавати заяви і інші документи на паперових носіях. До цього спонукає щонайменше три обставини. Перша – українське законодавство дотепер не визнає електронну подачу. Буквально вчора одна з громадських організацій подала до суду з приводу наказу Міністерства про те, що ця процедура не є легітимною. Друга – далеко не всі виші мають цей ресурс. Третя – процедурна обставина: пункт 6 наказу Міністерства про проведення експерименту проголошує, що приймальна комісія повідомляє вступнику про те, що він отримав логін, зареєстрований, від нього прийнято електронні документи. В умовах вступу взагалі ні про яку реєстрацію не вказано, впродовж скількох днів приймальна комісія повинна повідомити вступнику, що його електронна форма зареєстрована і у нього все нормально. А пунктом 7 раптом читаємо, що в разі якщо вступник не отримав (це вже припускається!) інформацію про електронну реєстрацію з приймальної комісії, то, мовляв, швиденько нехай бере паперові носії і везе їх до приймальної комісії. Я вважаю, що варто робити подання на папері.

По-третє, – умови прийому не передбачають практики, яка застосовується низкою вузів, що вступник відразу пише заяву на платну форму навчання. Там чітко роз’яснено, що списки так званих контрактників формуються уже після того, як сформовані списки тих, хто буде зарахований на бюджет. Тому я б порадив батькам: в разі якщо їх будуть агітувати, що величезний конкурс, що ви на місця держзамовлення не вступите, що при цьому мало платних місць, то відразу пишіть заяву і йдіть платити в касу – не робити цього. В таких випадках треба звертатися на гарячу лінію Міністерства, до голови приймальної комісії і також до громадських організацій, котрі здійснюють моніторинг.

І найважливіша порада – дуже пильнувати за рейтинговими списками, які мають бути вивішені відразу по завершенню терміну подання документів. Тобто, для тих, хто проходив ЗНО – це 1 серпня. Там є три дні – 1 серпня, 6 серпня та 8 серпня. Важливо пам’ятати не тих, хто попереду вступника, треба пильнувати аж до застосування відеофіксації прізвища тих вступників, які нижче, тому що при коригуванні списків може вийти так, як минулого року. Кому з приймальної комісії першому дотелефонувалися, той першим надав оригінали документів. А людина знає, що в неї є ще два дні для подання оригіналів, не квапиться, знає, що високий рейтинг, приїздить з оригіналами в останній день, а їй кажуть – вибачте, ми вже укомплектувалися. І аргументи про вищий рейтинговий бал вже не спрацьовують. Так само у разі, якщо виявлені такі порушення, треба діяти за тією схемою, про яку я вже сказав. Судові процедури можуть бути вже насамкінець.

Ще одна порада – вступників справді менше і ті виші, які відчуватимуть брак заяв і розумітимуть, що можуть не набрати студентів, будуть всіляко агітувати вступника не забирати від нього оригінали документів. Я припускаю, що можуть бути створені навіть технічні перепони. Так само я б радив негайно звертатись до голови приймальної комісії та на гарячу лінію Міністерства. Я переконаний, що реагування з боку спеціалістів МОН виправить цю ситуацію.

В умовах прийому також є такі обставини, що в день оголошення рейтингового списку вступникам треба буде дуже активно перебирати ногами. Це складно уявити, як можна це встигнути за такий короткий час, тим більше якщо людина гіпотетично вступила у 5 вишів ще й розкиданих територіально по всій Україні. Проте я не думаю, що це буде дуже гостра проблема, тому що навіть при поданні документів внутрішньо вступник уже для себе обрав з поміж інших той виш, де б дуже хотів навчались.

Днями міністр проводив селекторну нараду, на якій закликав представників вишів до 1 липня приєднатися до експерименту про електронний вступ. Чи всі вузи вже приєднались?

Алла Рибалко: Вже майже 90% підключено до мережі «Укртелекому» для участі в цьому експерименті.

Ми сьогодні були в Національному університеті імені Тараса Шевченка і абітурієнти нам скаржились, що два дні не працював сайт. Чому так сталося?

Алла Рибалко: Початок роботи «Електронного вступу» 1 липня і сьогодні сайт запрацював, тож зареєструватись там може будь-який вступник, який не має особливостей вступу, як-то пільги чи права першочергового зарахування. Якщо це переможець всеукраїнської учнівської олімпіади, він може зареєструватися, але обов’язково оригінали дипломів має принести до приймальної комісії.

Паперовий вступ та електронний ідуть рука об руку. Ви можете подати документи тільки в паперовому або тільки в електронному, але, дійсно, найкраще подати і в електронному, і в паперовому вигляді.

Ви знайомі із ситуацією, що студенти багатьох українських вузів досі не можуть отримати дипломи бакалавра, відтак не можуть подати документи, наприклад, в Університет Шевченка. Чому виникла ця проблема? Коли вони отримають дипломи?

Алла Рибалко: На жаль, це проблема не тільки цього року, в минулому також були такі випадки. Насправді ми вживаємо заходів, щоб керівники вузів такого не робили. Цим, як правило, зловживають недержавні вузи, щоб втримати студентів.

Але причина не лише в закладах, вони посилаються на Міносвіти, тому що ці документи просто не надруковані. До того ж йдеться про поважні Одеський та Донецький національні університети…

Алла Рибалко: Мені невідомі такі факти.

Скільки коштує підключення до електронного вступу?

Алла Рибалко: Підключення безкоштовне. Лише 690 грн. на місяць платять вузи за виділену лінію.

Скільки коштів пішло цього року на зовнішнє незалежне оцінювання і які втрати через те, що взагалі багато було тих, хто не з’явився?

Алла Рибалко: Це питання до Українського центру незалежного оцінювання.

Павло Полянський: Близько 10 мільйонів гривень витрачені марно, але це буде питання не лише до Центру оцінювання, а й до Рахункової палати та правоохоронних органів.

Є два предмети, які за вартістю дуже вирізняються з-поміж інших – це іспанська мова та запроваджене цього річ тестування з російської мови, на яке явка була небачено низькою, як щодо жодного іншого предмету за всі роки. Звідси риторичне запитання: запровадження тестування з російської мови – це було якесь політичне штукарство чи справді необхідний освітянський крок?..

Алла Рибалко: Невелика кількість абітурієнтів, які зареєструвалися на проходження тестування з російської мови обумовлюється тим, що це тестування використовувалося тільки при вступі на філологію на спеціалізацію «російська мова та література».

Павло Полянський: Достатньо було б цим вишам надати право профільного вступного випробування, а не викидати на вітер кошти платників податків, пожинаючи при цьому сумнівні політичні дивіденди.

Хто буде зарахований в першу чергу, поза конкурсом?

Алла Рибалко: Таких категорій всього 8. Зокрема, поза конкурсом будуть зараховуватись інваліди, діти-сироти та особи з їх числа, ті, кому надано право за Законом щодо наслідків Чорнобильської катастрофи та Законом про підвищення престижності шахтарської праці, тим, батьки яких загинули на шахті ім.Засядька.

Зараз зменшується кількість випускників і відповідно вступників. В якому році буде досягнено «дна» у зв’язку з демографічною ситуацією?

Алла Рибалко: В цьому році. В 2011-му було 196 000 випускників, а в наступному ця цифра вже буде збільшуватись до 300 000.

Павло Полянський: Ці розрахунки були зроблені ще в 1999 році, коли розроблявся тодішній закон про загальну середню освіту, вони майже стовідсотково збіглися. Єдине, був маленький статистичний збій: коли запроваджували дванадцятирічну освіту, то чимало батьків, розцінюючи навчання в школі, як службу в армії, своїх дітей за сприяння місцевих органів управління освіти, попереводили через клас. До речі, цьогорічне скорочення числа випускників в тому числі має значну частку саме з цієї причини. Їх би було більше, якби діти «не стрибали» свого часу через клас. Цей рік дійсно і передбачався найбільш драматичним, а наступний буде роком стагнації, коли не буде особливого коригування ні в той, ні в інший бік. Проте з 2013 року справді першокласників ставатиме більше.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: