Штрафи за МАФи

Штрафи за МАФи

Штраф 850 гривень за незаконний кіоск вже нікого не лякає, при цьому демонтаж його обходиться столичному бюджету в 6 тисяч гривень.

З 15 тисяч столичних МАФів, третину встановлено без жодної дозвільної документації. Штраф 850 гривень за незаконний кіоск вже нікого не лякає, при цьому демонтаж його обходиться столичному бюджету в 6 тисяч гривень. Наразі законодавці виступають з ініціативою про суттєве підвищення штрафів, обов’язкове знесення та конфіскацію малої форми з подальшою її утилізацією. Але до такої ініціативи у парламенту дійдуть руки не раніше наступної сесії.

Про це в прес-центрі «Главкому» дискутували народний депутат України Володимир Яворівський, начальник Головного управління за благоустроєм КМДА Сергій Садовой та головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський.

Володимир Яворівський: «В законопроекті йдеться про знесення та конфіскацію незаконно встановлений малих архітектурних форм»

Київ, обласні, районні центри, а сьогодні вже навіть великі села мають цю колосальну проблему. Коли я почав вивчати, чому ж це відбувається, побачив, що існуючі законодавчі нормативи, де передбачено штраф 850 гривень, насправді є сміховинними. Ці гроші можна дати готівкою будь-якому перевіряльнику і питання буде закрито.

Я далекий від того, щоб ідеалізувати законопроект, який подав. Я його одного разу подав і вже відкликав, бо не хотів, щоб він увійшов у Верховну Раду у такій версії, де ми підвищуємо штрафи в 20 разів. Йдеться також і про знесення та конфіскацію незаконно встановлених малих архітектурних форм, чого зараз не передбачено.

До 90% цих тимчасових споруд поставлені без будь-яких дозволів. Але я прекрасно розумію, що для великої кількості людей це спосіб виживання. Через те я сьогодні на розпутті. Навряд чи зупинюся на підвищенні штрафів у 20 разів, очевидно, це дуже жорстко. Таким чином ми можемо дати в руки правоохоронних органів інструмент для дуже жорстокого поводження, бо майже ніхто з тих, хто прийде перевіряти, чи податківці, чи правоохоронні, не будуть подавати документи офіційно. Візьме хабара і все буде продовжуватися далі, як і було. Тому, можливо, ми вийдемо на підвищення суми штрафу лише в 5-6 разів.

Сергій Садовой: «В Києві близько 15 тисяч малих форм, третя частина з них стоїть без жодної документації»

Я розумію, що виконавча та законодавча влада повинна робити все для того, щоб підтримати підприємців. Але ті, хто сьогодні ставить МАФ, це так звані «підприємці», бо не кожен може це зробити. По-перше, це коштує, як мінімум, 10 тис.дол. Ці люди не платять в бюджет, вони здають кіоски в оренду підприємцям, які там працюють, і таким чином мають неофіційну наживу. Так що не хвилюйтеся, мова не йде про тих, хто виживає.

По-друге, на сьогодні демонтаж кіоску коштує міському бюджету від 6 тис.грн., плюс перевезення та зберігання. У Києві зараз є два майданчики по зберіганню цього майна, там стоять тисячі кіосків, ми не можемо їх навіть продати. Раніше працювала система безгосподарного майна: коли шість місяців не з’являлися власники, то можна було його реалізовувати. Зараз тут невідпрацьована правова система.

Варто піднімати штрафи в двадцять разів, можливо, після цієї суми горе-підприємці подумають, чи варто незаконно встановлювати кіоск, закладаючи в нього такі кошти, і це зупинить нинішню вакханалію. Тим більше, що ми йдемо до «Євро-2012», їдеш столицею і стоять ці сараї, а до нас же приїздять туристи, дивляться на це все…

Володимире Олександровичу, у вашому законопроекті вказано, що протокол про адмінвідповідальність може складати тільки працівник міліції. Я просив би, щоб ви внесли, що це може робити і інспектор по благоустрою.

Володимир Яворівський: Чи не буде це роздвоєнням: на папері займаються і ті, і інші, а насправді ніхто? Я написав про правоохоронні органи, щоб все було лише в одних руках.

Сергій Садовой: У міліції на сьогодні достатньо багато функцій, вони можуть не встигнути це робити. Вибачте, у міліціонера, який виїжджає на тому нещасному уазику, бензину немає навіть зробити об’їзд своєї території. Хай би у них вистачило сил ловити крадія чи вбивцю, а не ще й кіоски контролювати. А сьогодні інспектор складає протокол, здає в адміністративну комісію, яка розглядає про нарахування штрафу.

Крім цього, є ще одна проблема: підприємець може бути зареєстрованим у Черкасах, а кіоск стоїть у Києві. Відповідно, ми накладаємо штрафні санкції, а ці кошти ідуть в інше місто. Як кажуть в народі, він прийшов у столицю, нагадив, а штраф іде в Черкаси. Я буду наполягати, щоб штраф йшов на ту територію, де було скоєно порушення.

Віталій Черняховський: «Більше 60% громадян виступають не просто за збільшення штрафу, а за категоричне знесення незаконно встановлених МАФів»

До нас неодноразово зверталась громадськість з тим, що МАФи часто незаконно встановлюють на газони зі знищенням зелених насаджень. За результатами проведеного нами опитування, більше 60% громадян виступають не просто за збільшення штрафу, а за категоричне знесення. Я був присутній при знесенні МАФів на площі Льва Толстого, а зараз бачу, що ці ж люди встановили там палатки, з яких продовжують продавати пиво та цигарки. Це вже цинізм вищої міри. Держава, якщо знесла цей ларьок, не може його фізично знищити, немає підстав, інакше це буде кримінальна стаття за зловживання владою та перевищення службових повноважень. Який посадовець захоче брати на себе таку відповідальність? Тому ці ларьки тисячами лежать на майданчиках, потім приїздять комерсанти, платять «за постой», забирають цей ларьок і вночі встановлюють на те ж місце, де він був демонтований. У влади сьогодні недостатньо важелів, щоб боротися з цим явищем. Зокрема, відсутнє право на конфіскацію МАФа та його утилізацію, а його можна розібрати на метал, дерево, пластмасу.

Крім того, незаконно встановлені МАФи - це ще й незаконне підключення до міських електромереж та систем водопостачання. Вони просто крадуть ці ресурси.

Щодо контролю, то скажу, що все таки міліція – це озброєний орган, на відміну від інспекторів. Міліціонер може хоча б зайти в кіоск, тому що в нього є право входу в службові приміщення, а у інспектора немає. До того ж я не маю шукати інспектора, а набираю «02», міліція прийшла, перевірила, якщо документів немає, одразу є опечатала. При цьому має бути вилучена виручка і все це йде в суд. Суд досить оперативно може розглядати такі справи.

Я вважаю прийнятною суму штрафу у 17 тис. грн. за незаконне встановлення МАФу. Власник ларька отримує від свого орендатора не менше тисячі доларів за місяць, тобто йдеться всього на всього про два місяці його прибутку.

Нагадаю, що 80% товару, який продається в кіосках, - це алкоголь та тютюн, від якого гинуть українці. Мені найбільше болить за підлітка, дитину або жінку, яка нап’ється пива чи обкуриться цигарками в цього ларька. Тут вже йдеться про повноцінне винищення нації.

Яким чином буде здійснюватися конфіскація?

Володимир Яворівський: Через судове рішення.

Коли цей законопроект може бути прийнятий?

Володимир Яворівський: Думаю, що на цій сесії це питання поставлене не буде.

Скільки незаконно встановлених МАФів є в Києві, та скільки уже демонтовано?

Сергій Садовой: В Києві близько 15 тисяч малих форм, третя частина з них стоїть без жодної документації. З початку року ми демонтували понад 1300. На сьогодні нашими пріоритетами є 20-метрова зона біля станцій метро, територія біля шкіл та садочків. Якби там продавали тільки пиво, але ж там і неякісна горілка, і наркотики, тому якщо ми наведемо порядок, то перш за все убезпечимо життя людей.

Віталій Черняховський: У нас інші дані. За дорученням Деснянської РДА був зроблений перепис. Виявлено 3200 МАФів, і це тільки в одному Деснянському районі, а їх в столиці десять. Тому ми вважаємо, що в Києві не менше 20 тисяч МАФів. Крім того, не враховуються точки, де продають квас і пиво, які теж є незаконними і підлягають демонтуванню.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: