Святкові злочини

Святкові злочини

У новорічну ніч в Україні було проведено майже 1 500 масових заходів за участю 1,2 мільйона громадян.

У новорічну ніч в Україні було проведено майже 1 500 масових заходів за участю 1,2 мільйона громадян. 6-7 січня у майже 17 тисяч культових споруд відбулися різдвяні богослужіння, у яких взяли участь понад 6 мільйонів віруючих. Щодобово для забезпечення правопорядку залучалося понад 21 тисячу працівників міліції у складі понад 9 тисяч патрульних нарядів, а також майже 4 тисячі військовослужбовців внутрішніх військ.

Правоохоронці переконують, що на свята вже традиційно кількість правопорушень зменшується на 20-30%. Проте не обійшлося без резонансних злочинів, де лідирують пограбування банку в Донецьку із вбивством п’яти осіб та смертельне ДТП на Хмельниччині за ймовірною участю високопосадовця.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіли перший заступник начальника Департаменту охорони громадського порядку Міністерства внутрішніх справ України Сергій Поготов та начальник Управління зв’язків із громадськістю Міністерства внутрішніх справ України Володимир Поліщук.

Володимир Поліщук: «У святкові дні тяжких злочинів було вчинено на 20-30% менше, ніж у будні»

Напередодні Нового Року та Різдвяних свят міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко видав наказ, за яким для охорони громадського порядку під час свят виділялися додаткові сили міліції. Крім цього, він видав певні розпорядження особовому складу, де закликав працівників міліції в ці дні бути ввічливими та толерантними. Навіть сказав, що у разі, якщо людина трошки більше випила, ніж могла випити, здійснити всі заходи, щоб таких людей віддати до родини, до дружини, передати родичам, щоб не було жодних негараздів.

Щоденно до охорони громадського порядку залучалися від 16 до 20 тисяч особового складу, були створені відповідні оперативні штаби, як в Міністерстві внутрішніх справ, так і в кожному головному управлінні МВС України у регіонах. Якщо щодоби у будні можуть вчинятися 7 і більше навмисних вбивств чи тілесних ушкоджень, то у святкові дні, особливо різдвяні, тяжких злочинів проти здоров’я та життя людей було вчинено на 20-30% менше. По Україні в будні надходить 9-11 тисяч заяв та повідомлень про різноманітні події, а, наприклад, 8-го січня їх надійшло близько 7,5 тисяч. Також зафіксовано на 15-30% менше дорожньо-транспортних пригод по різним регіонам.

Сергій Поготов: «Вилучено понад 30 тисяч хвойних дерев на суму майже 2 мільйони гривень»

Міністерством внутрішніх справ України вжито всіх заходів, щоб для наших громадян Новий Рік і Різдво Христове пройшли без порушень громадського порядку. З метою забезпечення аналізу збору інформації, в Міністерстві внутрішніх справ і на місцях розгорнута робота оперативних штабів. Особовий склад органів і підрозділів внутрішніх справ був переведений на посилений варіант оперативно-службової діяльності. За всіма місцями проведення новорічних і різдвяних свят, розважальними заходами для дітей були закріплені керівники територіальних органів внутрішніх справ. Для надання допомоги на місця виїжджали працівники апарату Міністерства.

Особлива увага надавалася забезпеченню правопорядку, безпеці дорожнього руху, супроводу працівниками ДАІ, транспортної міліції організованих груп дітей під час зимових канікул, як до столиці держави, так і до інших регіонів. Загалом здійснено 324 супроводи, перевезено майже 12 тисяч дітей.

Щодобово для забезпечення правопорядку залучалося понад 21 тисячу працівників міліції у складі понад 9 тисяч патрульних нарядів, а також майже 4 тисячі військовослужбовців внутрішніх військ. У новорічну ніч на території держави проведено майже 1 500 масових заходів за участю 1,2 мільйона громадян.

Виконувалося доручення міністра щодо зменшення адміністративного тиску і толерантного ввічливого ставлення до громадян, тому робота працівників міліції під час свят була лише на профілактику. Тобто, застосовували адміністративне стягнення у вигляді попередження до правопорушників, які вчинили малозначне порушення.

6-7 січня у майже 17 тисяч культових споруд відбулися різдвяні богослужіння, у яких взяли участь понад 6 мільйонів віруючих. Найбільш багатолюдні заходи відбулися у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. Охорону громадського правопорядку забезпечували 24 тисячі правоохоронців. Особлива увага приділялася 182-м культовим спорудам, в яких богослужіння проводяться почергово. З метою недопущення правопорушень на міжконфесійному ґрунті проводилася відповідна роз’яснювальна робота з представниками різних релігійних конфесій.

Напередодні та під час новорічних свят здійснювався комплекс заходів щодо недопущення незаконної вирубки хвойних дерев, проводилася профілактична операція «Ялинка». У місця їх продажу щодобово залучалося близько 16 тисяч представників міліції та майже 3 тисячі представників громадських формувань. Здійснено 935 виступів в засобах масової інформації, а також комплекс спеціальних заходів, під час яких відпрацьована майже 10 тисяч ринків, торговельних майданчиків, місць стихійної торгівлі. Виставлялося понад 1,5 тисячі заслонів біля лісових масивів, що дозволило організувати перевірку близько 32 тисяч одиниць автотранспорту. Завдяки вжитим заходам вилучено понад 30 тисяч хвойних дерев на суму майже 2 мільйони гривень. Складено адміністративних протоколів на 2300 правопорушників. По знищенню лісових насаджень та молодняка притягнуто до відповідальності 689 чоловік. За порушення правил торгівлі на ринках - 629 людей, за торгівлю ялинками у невстановлених місцях - 950, за порушення господарської діяльності - 124.

Встановлено майже 1 400 фактів продажу піротехнічних виробів без відповідних документів, вилучено понад 2,5 мільйони одиниць піротехнічних виробів, це загалом майже 89 тон. За порушення правил торгівлі піротехнічними засобами 1 374 особи притягнуто до амінвідповідальності, а 246 - за протиправне застосування піротехніки. З профілактичною метою щодо продажу та застосування піротехнічних виборів в засобах масової інформації здійснено понад 2 тисяч виступів.

На жаль, жоден Новий Рік не проходить без травмувань громадян. На сьогодні ми маємо 17 таких подій в Одеській, Вінницькій, Чернівецькій, Запорізькій, Кіровоградській областях, а також в АР Крим. Вони пов’язані з необережним поводженням з піротехнічними виробами, внаслідок яких 20 осіб зазнали травм різного ступеню важкості. Аналіз травмувань показав, що в більшості випадків перед використанням піротехнічних засобів громадяни вживали алкогольні напої та недотримувались правил безпеки.

У святкові дні в Києві на Березняках чоловік вбив сина, а потім себе. В якому стані перебуває ця справа?

Володимир Поліщук: Після повідомлення в міліцію слідчо-оперативна група виявила мертвих людей. Та людина, яка підозрювалася у вчиненні цього злочину, скоїла суїцид. Наразі ці матеріали перебувають на перевірці. Можливо, центр громадських зв’язків київської міліції трошки пізніше зможе більше розказати, хоча навряд чи, тому що всі учасники цього конфлікту вже неживі.

Скільки правоохоронців було задіяно саме в Києві та скільки правопорушень скоєно в Києві під час свят?

Сергій Поготов: На охорону громадського порядку в місті Києві в місцях проведення масових заходів було задіяно близько тисячі працівників міліції. Статистика не відрізняється від загальнодержавної: є зменшення скоєння адмінправопорушень на 20-30% у зв’язку з наявністю великої кількості правоохоронців.

Які ще резонансні злочини було скоєно у святкові дні?

Володимир Поліщук: Найрезонанснішим злочином було вбивство п’ятьох людей у Донецьку 29 грудня. Крім цього, ви знаєте про резонансну дорожньо-транспортну пригоду. Було багато різних повідомлень і з Хмельницька, і з Тернополя, також надходили спростування деяких викопосадовців про те, що вони не брали участі в цій аварій. У зв’язку з тим, що надходила різна інформація, інколи упереджена та необ’єктивна, міністр внутрішніх справ відсторонив від обов’язків начальників Хмельницької та Тернопільської міліції і призначив тимчасово виконуючих обов’язків. У складі слідчо-оперативних груп працюють і представники Департаменту внутрішньої безпеки, які будуть з’ясовувати певні обставини. Думаю, найближчим часом буде інформація, хто саме сидів за кермом машини, яка вчинила ДТП з смертельними наслідками.

Чи висувалися банкам якісь додаткові умови щодо охорони під час свят?

Володимир Поліщук: Ми не можемо давати якісь вказівки Національному банку. Але Віталій Захарченко особисто зустрічався з головою Нацбанку, також надіслані певні пропозиції до НБУ, можливо, він дав свої певні рекомендації.

Яким чином система банку вплинула на перебіг подій в Донецьку? Чи варто звинувачувати систему безпеки? Чи буде Міністерство ініціювати чи наполягати, щоб Державна служба охорони займалася охороною банків?

Володимир Поліщук: Це питання потребує дискусії серед людей, які займаються банківською справою, так званих приватних охоронців і державної служби охорони. Думаю, найближчим часом ми будемо організовувати зустріч, запрошувати представників громадських організацій. Ніхто не хоче функції охорони банків повністю віддавати державним охоронцям. Хоча ми маємо зброю, люди, які у нас служать, складали відповідну присягу та мають навички для протидії цих злочинів. Деякі недержавні охоронні структури пропонують банкам умови, які не коштують дорого, але не можуть надати повну охорону банку. Служать там або колишні представники внутрішніх справ, або колишні військовослужбовці і певних навичок вони не мають. Ми просимо, щоб Державна служба охорони мала можливість інспектувати та робити певні експертні висновки щодо надійності охорони банків.

Насправді в Донецьку все починалося з того, що після вчинення одного вуличного злочину, звернулись до банку та з’ясували, що там не працює навіть зовнішнє відеоспостереження. Зроблено певні рекомендації до керівництва цього банку, але виявилось, що система відеоспостереження до кінця не була встановлена. Деякі блоки не підключені та кілька камер не працювали. Тому банк звернувся до організації, яка виграла тендер, і вона в свою чергу – до найманих працівників, які встановлювали цю систему. Один із працівників і виявився тим злочинцем, який вчинив це зухвалий злочин.

Чи займаються правоохоронці біг-бордами із зображенням Президента, які невідомі облили фарбою? Що загрожує цим порушникам? Чи будуть компенсовуватись матеріальні збитки?

Сергій Поготов: Всі ці матеріали зареєстровані, зараз проводяться дослідчі дії.

Володимир Поліщук: По матеріальним збиткам кримінальна справа порушуватись не буде, тому що збитки мають становити майже 90 000 гривень. Якщо б цей плакат стільки коштував, тоді було б можливо застосування цієї статті. Крім того, потрібно, щоб власник цього біг-борду звернувся до міліції та було встановлено збитки, але навряд чи це буде.

Щодо резонансового ДТП на Хмельниччині. Вже відомо, хто був за кермом тієї автівки?

Володимир Поліщук: Коли трапилася та історія, до Міністерства внутрішніх справ надійшло повідомлення про те, що прийшла людина, яка сама зізналася, що перебувала за кермом цього автомобіля. В неї були характерні ушкодження як для людини, яка сидить за кермом. Але проаналізувавши певну інформацію, в тому числі звернення деяких депутатів, журналістські запити та інформацію з місця події, міністр внутрішніх справ за дорученням Президента направив на місце спеціальну комісію, в складі якої були працівники Департаменту внутрішньої безпеки. Є дані, які свідчать про те, що попередня інформація, яка надходила з регіонів, не відповідає дійсності в повній мірі. Якщо чесно, то іноді вона є брехливою. Тому зараз цю кримінальну справу передали до Головного слідчого управління, вже є певні напрацювання. Думаю, що впродовж кількох днів там зможуть чітко відповісти на питання, хто ж був за кермом цього автомобіля.

А що сталося з тим, хто сам зізнався? Його відпустили?

Володимир Поліщук: Той чоловік перебував у лікарні і зараз ще лікується. Чи то він був? Дуже великі сумніви.

Що загрожує винуватцю?

Володимир Поліщук: Є стаття 286 кримінального законодавства частина 2 «скоєння ДТП з тяжкими і смертельними наслідками». Там може бути до 8 років позбавлення волі. Крім того, якщо з’ясується комісією МВС, що хтось приховував якісь факти, то там буде ще дисциплінарна відповідальність. Я не виключаю, що прокуратура винесе свій вердикт і буде по-іншому розглядати це питання вже в сфері кримінального законодавства.

За таких обставин вже розглядається, що чоловік, що пришов до міліції, вже не підозрюваний?

Володимир Поліщук: Звичайно. У зв’язку з тим, що є певні нові обставини, цей статус з нього буде знято. Але правоохоронці у нього поцікавляться, хто йому «порадив» взяти на себе провину за цю дорожньо-транспортну пригоду.

Чи можна вважати, що тепер губернатор є підозрюваним?

Володимир Поліщук: До губернатора вже на другий день їздили представники МВС і з ним розмовляли. Він також проводив свою прес-конференцію. Але, аналізуючи всю інформацію, яка надходила до нас, все рівно було відсторонено керівників цих областей. Необ’єктивність у зборі інформації, а іноді підозра на фальсифікацію цієї події, призвели до того, що міністр направив туди спеціальну комісію.

Так був губернатор за кермом?

Володимир Поліщук: Я не можу розкривати таємницю слідства. Можливо, він за кермом не був, а той, хто був, вам буде цікаво дізнатися, бо він також належить до певної категорії можновладців.

Десь через тиждень чи й раніше буде прес-конференція і ми відповімо на всі ці питання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: