Єдиносписочники

Єдиносписочники

Дві найбільш рейтингові та недавно ворогуючі опозиційні сили офіційно оголосили про об`єднання.

Мало хто сподівався, але дві найбільш рейтингові та недавно ворогуючі опозиційні сили офіційно оголосили про об’єднання. Після підписів Тимошенко та Яценюка під відповідною декларацією має з’явитись і єдиний список кандидатів на парламентські вибори на базі «Батьківщини». Здавалось би, позитив очевидний, бо разом ці політичні сили вже претендують на 25% голосів. Проте експерти сумніваються, що злагоджено запрацює матеріальний та організаційний ресурс об’єднаної опозиції. Більше того, поступки Яценюка, який в даній ситуації явно витягає обезголовлену «Батьківщину», розглядають як намір стати єдиним кандидатом від демократичних сил на президентських виборах.

Про загрози та переваги опозиційного об’єднання в прес-центрі «Главкому» говорили директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, директор GMT Group Анатолій Луценко та політтехнолог Андрій Золотарьов.

Віталій Бала: «Відсутність публічності та прозорості в об’єднаній опозиції, грає тільки на руку її опонентам»

Чому декларацію про об’єднання підписують лише два лідери політичних сил – «Батьківщини» та «Фронту змін», говорячи про те, що до об’єднаної опозиції входять і інші партії? Не зрозуміло, чи буде ще якесь підписання, де будуть присутні і інші політичні керівники? Помилка будь-якої опозиції, коли вона об’єднується, - це намагання вибудовувати саме об’єднання як старші і молодші. Це абсолютно недоречно, навіть у випадку, коли рейтинг якоїсь політичної сили більший у 10 разів. Якщо цього не зрозуміють і не почнуть вибудовувати об’єднання на рівноправних відносинах, думаю, що ці об’єднання не будуть носити ні довготривалого існування, ні реальних серйозних результатів. Об’єднуватися потрібно не для того, щоб вирішувати персональні питання, а на основі конкретних ідей та пропозицій для суспільства. Мені важко уявити, що об’єднання проти когось може бути довговічним. Наприклад, у одного із кандидатів в президенти Франції було 60 пунктів того, що він має зробити. Якщо політичні сили заявили, що вони підтримують ці пункти і будуть все робити, щоб країні було краще, я б зрозумів це об’єднання. В даний момент, коли ми чуємо про якусь «справедливу Україну», я розумію, що ще наслідок достатньо вдалого месиджу «Справедливість є, за неї варто боротися» від «Батьківщини». Але двічі вступати не можна в одну і й ту саму ріку. Я не зовсім розумію, навіщо було знову призначати Турчинова головою виборчого штабу. Ми знаємо практику у світі: начальники штабів, які програють якісь кампанії, другий раз не очолюють ці структури. Тут потрібні нові підходи, інший алгоритм рішення проблем та питань, які стоять перед опозицією. А вони ідуть рівно по тій системі, яка працювала рік тому, два, п’ять, десять. В цьому випадку говорити про те, що маємо розраховувати на щось суттєво інше в українському політикумі та суспільстві, наразі не доводиться.

Сьогодні ми почули про «реальну опозицію». Думаю, що це також помилка, якщо ви хочете об’єднуватись з іншими. Є опоненти до влади, вони можуть бути як в політичних силах, так і в громадських організаціях. Всі ці рудименти того вождізму, який є в українській політиці, можуть призвести до поганих результатів на цих виборах.

Якщо говорити про єдиний список, він мені абсолютно не зрозумілий, по яких критеріях і на якій базі він буде формуватися. Якщо це відбуватиметься так, що в певній області «Фронт змін» матиме чотири округи, а «Батьківщина» п’ять і більше ніхто, то хто ці люди? Чи сприймаються вони громадянами, чи були якісь обговорення в політичних партіях та в самому об’єднанні? В мне таке враження, що конкуренції немає. І доки її не буде при формуванні списків і кандидатів, ми не будемо отримувати тих людей, які дійсно можуть розраховувати на підтримку громадян. Відсутність публічності та прозорості в об’єднаній опозиції, грає тільки на руку її опонентам. Владі потрібно піти від зворотнього – почати робити все публічно та прозоро.

Анатолій Луценко: «Відсотки за Яценюка в додаванні відсотків «Батьківщини» дають на сьогодні результат десь близько 25%»

Мало хто очікував, але створився центр противаги діючій владі, причому він об’єктивно буде координувати свої дії, що було видно з прес-конференції Турчинова та Яценюка. Найбільшою перевагою для опозиції є об’єднання. В історії українських виборів кумулятивний ефект від об’єднання завжди додавав. Якщо оцінювати перший крок, це результат доволі тривалої підготовчої роботи. Тому список в даному випадку буде диктуватися дещо іншою логікою, ніж ми звикли, тому що тут є мажоритарка, де мають буди люди, які вміють та можуть перемагати владу в нинішніх умовах. Це не так легко навіть в тих областях, де електорально сумування іміджів «Батьківщини», «Фронту змін» та інших дає значний електоральний ресурс від 10 до 18%, в залежності від округу, де є запас для кандидатів від об’єднаної опозиції. Насправді це складне завдання, тому що розподілені квоти логічні, але знайти людей, які реально можуть їх заповнити і перемогти владу в регіонах, буде значно важче. Тим більше, що ми спостерігаємо тотальний тиск на бізнес середовище. В мажоритарному окрузі виграти без грошей, без інвестицій неможливо, тому ті, хто будуть йти від об’єднаної опозиції, матимуть в електоральному плані переваги, але у них будуть великі проблеми і з комісіями, а головне – з фінансами. Якщо використовуватимуть спонсорські гроші, то страждатимуть спонсори і будуть перебувати під тиском, якщо ж свої, то все одно будуть проблеми. Зараз ситуація буде важчою для мажоритарників, ніж у 2002 році, бо тоді влада кричала, що вони переможуть по всіх округах за рахунок адмінресурсу. Зараз це не спостерігається, натомість є системний тиск на бізнес, який тяжіє до підтримки опозиції.

Що дасть об’єднаний список? Важливо, що тут якраз той випадок, коли 5+5=10. Відсотки за Яценюка в додаванні відсотків «Батьківщини» ніде не губляться, а дають результат на сьогодні десь близько 25%. Це гарний потенціал.

Якщо говорити про кумулятивний ефект, я б радив лідерам опозиції оголосити свого роду внутрішню амністію. Тобто, при складанні списків почати з чистого листа по кожній кандидатурі, тому що та кандидатура, яка буде в списку чи в мажоритарному окрузі, це вже людина, яка робить великий вчинок. Не так легко бути опозиційним політиком, особливо, коли ти не є депутатом і не маєш мандату, який гарантує хоч якусь недоторканність чи статус публічної особи. Тому лідерам опозиції варто було б заявити про те, що забуваються якісь чвари та не відбувається полювання на відьом. Маючи об’єкт, проти якого вони дружать, повинні об’єднувати всіх, хто готовий асоціюватися з опозиційним табором. Лише в такому випадку їх об’єднання дозволить принаймні по Заходу та Центру провести своїх мажоритарників.

Андрей Золотарев: «При неплохом результате по списку объединенная оппозиция может попросту провалить мажоритарку»

Единый список оппозиции с пропагандисткой точки зрения - это правильный ход, это то, чего хотели избиратели. Но какая это объединенная оппозиция, если она идет на выборы пятью колоннами? Пока мы наблюдаем объединение двух политических сил, но есть еще «УДАР», «Свобода», Анатолий Гриценко и Королевская.

Информационные задачи - это самое легкое, что стоит перед объединенной оппозицией. Должна быть позитивная программа, потому что КПД пропаганды «Долой злочинну владу!» и рассказы про Межигорье будет стремиться к нулю.

В информационной повестке дня политика занимает далеко не первое место. Думаю, что от объединения оппозиции не будет того резонанса, на который рассчитывают инициаторы этого действа. Эффект может дать лишь спустя какое-то время, и то при условии, если он будет наполнен конкретным содержанием – это объединение материальных, финансовых и организационных ресурсов, тогда это будет работать. В противном случае, если договоренности останутся только декларацией, а на местах будет идти сведение счетов, охота на ведьм и выяснения, кто бегает в Администрацию, кто коллаборационист, ничем это хорошим не закончится.

Что касается новых лиц, то мы знаем, что бывает с молодым вином, если его залить в старые меха. Совершенно справедливо критиковался кулуарный, закрытый и абсолютно непонятный подход к формированию списков. Мне как технологу очень хорошо видно, что на фокус-группах люди совершенно четко артикулируют требования прихода новых лиц. Возврат людей, которые уже работали во власти, но ничего не сделали, избирателем не приветствуется. Безусловно, это будет минусовать.

В завершение скажу, на чем проигрывает оппозиция. Власть можно называть «злочинной», но организованная политическая группировка Партии регионов является именно организованной, и этого качества у нее не отнять. Неорганизованность и легковесность – основная и самая большая проблема оппозиции на выборах. Если они не сумеют организационно усилить друг друга, если не будет синергии потенциалов «Батькивщины» и «Фронта змин», результат скорее будет негативным.

Что касается кампании по мажоритарным округам, то в Центральной и Восточной Украине существует дефицит кандидатов, обладающих ресурсами. Если для Партии власти важно взять 150 мандатов по мажоритарным округам и худо-бедно она может оказаться возле этой цифры, то для оппозиции взять 120 мандатов по мажоритарке может оказаться непреодолимой проблемой. После известного решения Конституционного суда, я боюсь, что возникнет проблема баланса списка и мажоритарных округов. При неплохом результате по списку объединенная оппозиция может попросту провалить мажоритарку, и это является для нее основной проблемой.

Основное достоинство объединения оппозиции лежит в пропагандистской плоскости, а основные проблемы, подводные камни – это организационная, материальная и финансовая сторона. Не буду давать прогнозы, как будет работать Турчинов как глава штаба, но перед ним стоит архисложная задача – мобилизировать все ресурсы, когда есть четкая команда силовым структурам. Форма легкого давления даже на действующих депутатов от БЮТ будет практиковаться и дальше. Если кампания списка буде проходить более-менее в рамках, то на мажоритарных округах будет идти война без правил. И готовность объединенной оппозиции к такой войне у меня вызывает очень большие сомнения.

Віталій Бала: Об’єднана опозиція показала свою реальність на виборах обухівського мера, коли «Фронт змін» і «Батьківщина» висунули кандидата. В результаті представник влади, в якої у Київській області було максимум 15%, перемагає вибори. Якби ця «об’єднання опозиція», знявши з себе корону, якої не існує, сказала, що вона буде підтримувати одного кандидата, перемогли би опозиційні сили на мери Обухова.

Андрей Золотарев: Сейчас уже началась игра с рейтингами, когда вдруг подскакивает рейтинг у Анатолия Гриценка, у которого уже 4-5 место, вдруг подскакивает рейтинг у партии Кличко «Удар» до 9%. Но я езжу по регионам и в «Удара» региональных структур как таковых нет. Медиа-кампания Натальи Королевской суммарно мощнее, чем информационная работа БЮТ, «Фронта змин» и Партии регионов вместе взятых - это факт. Растет «Гражданская позиция», но не настолько, растет Кличко, но опять же не настолько. Цифры, вбрасываемые в информационное пространство, катализируют процессы: а не продешевил ли я? да ну их, пойду сам. Хотя в отношении того же Кличко, без выстроенной партийной инфраструктуры результат удержать очень сложно. Можно будет нагнать его достаточно успешно информационной кампанией, но если у тебя нет партийной инфраструктуры, то у тебя будет лежать на полу рейтинг, надо наклониться и поднять его, а у тебя нечем, руки-то нет. Власть не спит, она вбрасывает импульсы в информационное поле, которые, безусловно, не будут работать на консолидацию оппозиции.

«Удар» та «Свобода» ще можуть приєднатися до об’єднаної опозиції?

Андрей Золотарев: Даже если бы остановились на том, что предлагает Кличко, то есть фиксироваться на защите результатов выборов, - это уже хоть что-то за неимением лучшего. Но это не объединенная оппозиция, если она идет на выборы пятью колонами.

Віталій Бала: «Свобода» насправді стоїть перед непростим вибором. До речі, це об’єднання може якимось чином вирішити головне питання Тягнибока: іти по списку першим номером чи йти по мажоритарці. Бо може статися так, що кандидати від «Свободи» по західній Україні пройдуть, а лідер партії не пройде, бо він очолить список. В разі об’єднання з опозицією він гарантовано пройде, таким чином вони могли б вирішити цю дилему для себе. Чи піде він на це, це вже його питання.

Що стосується Кличка, то людина, яка звикла вигравати, сприймає тільки чорне або біле, а в політиці так не буває, тут є питання компромісів, домовленостей, консультацій. Єдине, що мені імпонує у Кличко, коли він заявив: хлопці, давайте критерії тих кандидатів, на базі яких ми будемо їх представляти і будемо об’єднуватися. В даному випадку Кличко, якщо він хоче мати реальний результат по партійних списках, має розбудувати партію. Якщо він цього не зробить, у нього будуть великі проблеми. По мажоритарникам зрозуміло, під брендом вони можуть йти, якщо вони мають ресурс, але партійний список…

Сьогодні Турчинов, зачитуючи декларацію про спільні дії, сказав: «…і забезпечити перемогу на виборах Президента»…

Віталій Бала: Це об’єднання для «Фронту змін» не потрібно було, якщо говорити про перспективу. «Фронт змін» зараз фактично рятує «Батьківщину». Коли Юлію Тимошенко закрили до в’язниці, БЮТ мені нагадали дитячий садок без вихователя, бігали, метушилися, але у них нічого не виходить. І Яценюк, який після Тимошенко має найвищий рейтинг, для них є спасінням і вирішенням проблем та прорахунків, які були, є і будуть.

Питання в тому, навіщо це Яценюку? А Яценюк хоче бути президентом, йому треба зробити вигляд, що об’єднана опозиція висунула його як єдиного кандидата в президенти. Таким чином, ставлячи в незручне становище свою політичну силу, він висуває наперед інтереси свого президентства. Вирішення своїх інтересів якраз дає можливість опонентам цієї опозиції, дуже серйозні переваги.

Наскільки ефективною буде робота регіональних штабів, і на чому вона базуватиметься?

Анатолій Луценко: Поки що рано говорити, тому що структура і у «Фронту змін», і у «Батьківщини» як основних організаційних донорів цього проекту перебуває не в найкращій формі. Будь-яка структура – це насамперед фінанси, а якщо бізнес, який є донором у цих структур, постійно перебуває під пресом або переходить до влади, то будуть серйозні проблеми організаційного характеру. В даному випадку може допомогти, якщо вдасться акумулювати ресурс мажоритарників і якимось чином його розподілити, в тому числі і на центральний виборчий проект.

Віталій Бала: Проблема в тому, що вони не хочуть витрачати свої гроші. Вони чекають, що до них хтось прийде і скаже, давайте будемо боротися з цим режимом, ось вам гроші. Що це за політик? Такі політики ніколи не переможуть.

Андрей Золотарев: У БЮТ та система политического франчайзинга, которую насаждал господин Турчинов, Тимошенко особо не волновала, она занималась глобальными вопросами. Эта система политического франчайзинга накрылась.

Анатолій Луценко: В даному випадку по старим бютівським організаційно-впливовим регіонам у виграшному стані більш виглядає Яценюк, ніж бютівські структури.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: