Аграрії зазнають збитків?

Аграрії зазнають збитків?

Сьогодні в Україні досить сприятлива ситуація для споживачів ...

Сьогодні в Україні досить сприятлива ситуація для споживачів, хоча аграрії зазнають збитки. Борщовий набір, порівняно з минулим роком, подешевшав у п’ять-шість разів. Проте поки що дорогими залишаються ягоди, не залишаючи позначку у 20-30 грн. за кілограм. Експерти обіцяють здешевлення черешні та вишні. І заспокоюють, що захмарних цін на персики та абрикоси, які померзли цієї зими, не буде. Виявляється вже кілька років поспіль Україна і так не забезпечує себе цими кісточковим, традиційно імпортуючи їх з інших країн, тому ціна суттєво не зросте.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповідали експерт плодоовочевого ринку Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Стрелюк та аналітик Української аграрної конфедерації Денис Рубченко.

Ігор Стрелюк: «Сьогодні ціна практично кожної позиції борщового набору для оптовиків – 1 гривня»

Виробники борщового набору в «матовій» ситуації ще з кінця сезону 2011 року. Після того, як вони отримали рекордно високі врожаї, постало питання, як цю продукцію продати з рентабельністю для себе. Пройшов травень і прогнози виробників, які сподівалися додатково заробити на продукції в кінці сезону, не справдилися. Сьогодні ціна практично кожної позиції борщового набору для оптовиків – 1 гривня.

На сьогодні у нас великі залишки борщового набору старого врожаю, але немає якості. Якщо заїхати на гуртові ринки, там просто лежать звалища, бо якщо виробник не продав продукцію, то він її там і залишає, тому що вивезти і утилізувати виходить дорожче, ніж доставити і продати. Тому на борщовий набір в червні ціни піднімуться на якісну продукцію. Сьогодні ціна на столовий буряк, капусту десь 1-1,5 гривні, ця ціна підніметься скоріше всього для рітейлу, тому що вони потребують на вітринах гарну продукцію.

З 20 травня почалася рання картопля, перша ціна була в межах 18 гривень на опті, для споживачів – 25-30 гривень. Ціна досить швидко впала, на сьогодні оптова ціна – 4-6 гривень, роздрібна – в межах 9. В червні ціна на молоду картоплю опуститься, для споживачів це буде 6-9 гривень в залежності від якості та калібру.

Той, хто зміг виростити капусту в період 10 квітня–10 травня, той і заробив. Вони змогли продати її по 18-20 гривень. На сьогодні виробники відпускають по 1-1,5 гривні, ціна на опті – 2,5-3, споживачі можуть купувати в межах 4-5 гривень.

Якісної моркви старого врожаю практично не залишилося, ціна на неї в межах 3-4 гривень. Оптова ціна молодої моркви - від 12 гривень. В червні ціна опуститься, але не набагато – в межах 7-9 гривень.

З цибулею така ж ситуація, як і з капустою. Якісної вже немає, і вона практично нічого не коштує. Молодий врожай цибулі ріпчастої почнеться з 10-12 червня, ціна буде від 12-15 гривень. Але до кінця червня вона опуститься до 4-6 гривень.

В цьому році ягідні культури почалися досить рано. Якщо раніше перші ягоди з’являлися з 15 травня, то в цьому році почалися ще в кінці квітня з теплиць, і з 10 травня – з відкритого ґрунту, але ці площі були закриті під агроволокном. Перша ціна продукції з відкритого ґрунту була під 30 гривень, але так як в період з 5 по 10 травня було похолодання і вона трошки призупинила період дозрівання, то на сьогодні ми маємо ще досить високі ціни на садову суницю: оптові – 18-25 гривень, а для споживачів – 25-35 і вище.

Малина традиційно починається десь з 15-18 червня, кінець червня-початок липня вже більш масово. В тому році оптова ціна була в межах 25-30 гривень, а споживачу доводилося платити 40-50 гривень. На сьогодні погодні умови сприятливі, врожай має бути. Ціна на неї - поки досить складне запитання, але це десь в межах 25-35 гривень для споживачів, а оптова - 20 гривень.

Порічки, чорної смородини, аґрусу у нас традиційно мало і ціна на них досить висока: 25 гривень – оптова, за 35-40 гривень продають в роздріб.

Черешня сорту «майка» почалася десь з 12-15 травня. Цікаво, що в цей період вона була найдешевша, оптова ціна - 15-18 гривень. Можливо, споживачі ще були не готові до неї і не поспішали купувати, тому виробники скидали ціну. На сьогодні оптова ціна черешні 20-22 гривні, а в межах 25-30 – ціна для споживачів. Десь із 15-18 червня починається пік на цю продукцію, коли буде масовий збір врожаю, оптова ціна має опуститися до 9-10 гривень, відповідно для споживачів – 12-14 гривень. По вишні подібна ситуація, і зазвичай вона дешевша за черешню на 2 гривні. Тобто, десь 7-10 гривень оптова ціна.

Імпорт. Так як зараз українці переходять на споживання ягід, вони забувають про цитрус. Буде продаватися яблуко, банан – це дві позиції, які продаються круглий рік. Оптова ціна на яблука сьогодні в межах 10 гривень, роздрібна – від 12 і вище. Банани – 13-14 гривень. Ці ціни в найближчі місяці мають зберегтися. Цитрус з Єгипту закінчується, починається більш південний – Південно-Африканська Республіка, Аргентина, Чилі. Зараз початок сезону, ще продукції мало, оптові ціни в межах 20 гривень. Але люди будуть більше куштувати ягоди, через це навіть в сезон продукції з Південно-Африканської Республіки і Аргентини ціна на цитрус все одно падати не буде.

Перші персики і нектарини вже завозять, але сезон розпочнеться з 15-20 червня. Перша продукція традиційно буде з Туреччини, Італії, пізніше – Іспанії. Персик і нектарин буде по 17-22 гривень в опті, для споживачів – як мінімум 25-30.

У квітні ряд експертів говорили про те, що фермери зазнали збитків, у них немає грошей, вони зневірились і мають скоротити обсяги посадки цієї продукції. Станом на сьогодні можна стверджувати, що вони не тільки не скоротили, а по деяких позиціях збільшили площі. В першу чергу, це стосується картоплі, тому що у людей був її надлишок, вони пожаліли викинути та посадили знову. Тому восени може бути ситуація з овочами, як минулого року: якщо буде гарний врожай, то надлишок продукції буде знову.

Денис Рубченко: «Наразі ситуація для виробників досить скрутна і сприятлива для споживачів»

Ситуація, яка зараз відбувається на плодоовочевому ринку, зумовлена тим, що Україна зібрала дуже великий урожай. Але іншим не менш важливим фактором є те, що наші найближчі сусіді – Росія, Білорусь – зібрали теж дуже великий врожай, тому не було можливості вивезти кудись той надлишок, який Україна мала в минулому році. Велика кількість урожаю тиснула на ціни, що не давало змогу людям отримати прибуток. Прибуток мали тільки ті, хто мав можливість закласти ці овочі на зберігання у відповідних приміщеннях. Але все одно зараз, коли б мало починатися здорожчання, цього не відбувається, і це завдає збитків аграріям.

Тенденція до зниження ціни у нас спостерігається більше року. Покращення цієї ситуації буде лише на ранні овочі. Але взагалі ціна буде залишатися низькою, що буде мати досить негативні чинники стосовно наступного урожаю. Приблизно 80% фруктів та 90% овочів у нас вирощують приватні господарства, і вони можуть просто втратити цікавість, тоді Україна може стикнутися з ситуацією, коли у нас буде дефіцит. Про його масштаби рано казати, тому що у нас є можливість завозити з Росії, Білорусі, Польщі, де деякі овочі коштують навіть дешевше, ніж в Україні, в Росії трошки дорожче, але там своя специфіка. Тому наразі ситуація для виробників досить скрутна і сприятлива для споживачів.

Чи можете оцінити збитки, які отримали господарства від того, що ціна була нижча, ніж вони розраховували?

Денис Рубченко: Головне питання, коли господарства почали працювати, тому що традиційно овочі вирощуються в теплицях, вони потрапляють на ринок раніше і коштують дорожче, тому виробник може отримати набагато більший прибуток. Але ситуація була така, що люди, які почали сезон трішки раніше і повинні були обігрівати теплиці, навіть втратили більше, тому що ті, хто почав вирощувати пізніше, не мали потреби витрачати на обігрів, бо весна почалася дуже різко і була теплою. Але зараз оцінювати втрати ще зарано.

Ігор Стрелюк: Якщо ми говоримо про плівкові теплиці і в даному випадку про ранню капусту, то з продукції, яка була в період з 10 квітня по 10 травня, отримали значні надприбутки. На сьогодні ситуація погіршилася значно. При собівартості молодої капусти 2,5-3 гривні, вона коштує – 1,5 гривні. Господарства, які зайнялися вирощенням продукції пізніше, отримали збитки.

В плівкових господарствах огірок розпочався з кінця квітня з ціни 20 гривень, потім на протязі 2 тижнів впав до 12 гривень. Але при собівартості 4-5 гривень вони все дно в прибутках, бо сьогодні ціна на огірок в межах 5-6 гривень на опті.

По редису відпрацювали феноменально. Ціна на неї була досить висока: при собівартості 4-5 гривень, вона була по 12, а на початку сезону в межах 18-22 гривень. Вона була дорога, тому що якраз в той період були великодні свята.

Перша картопля з Закарпаття та Одещини була в межах 18-22 гривень. Що стосується картоплі, то в цьому році нею зайнялося дуже мало господарств, на Закарпатті 25-30 гектарів, на Одещині – 30. Але ми говоримо про фермерські або приватні господарства, які вирощують на зовсім невеликих ділянках, і вони точно мають лишитися в прибутках.

Тому не потрібно говорити про те, що тепличні господарства, які займаються ранньою продукцією, в якому збитку. Збитків на цей період не було. А для тих, хто зараз вступає в сезон, ситуація складніша, тому що ціни вже немає.

Ви кажете, що картоплею в цьому році зайнялися менше господарств, при цьому на всіх ярликах написано «Крим». Чи дійсно ми їмо кримську картоплю?

Ігор Стрелюк: Однозначно, що ні. В Криму картоплі 1 гектар, максимум - 2. По ранній картоплі - Закарпаття, Одеса і зараз вже підтягується Херсон. Імпортна у нас була єгипетська, вона була досить дорога - межах 8-9 гривень, і її було досить мало. На сьогодні, враховуючи ситуацію з індикативами, розтаможкою і т.д., собівартість цієї картоплі біля 4 гривень.

Наскільки дешевшим, порівняно з минулим роком, є борщовий набір?

Ігор Стрелюк: У травні минулого року середня ціна на борщовий набір по кожній із чотирьох позицій була біля 9 грн. за кг., тобто 36 грн. Грубо підраховуючи, борщ коштував десь 25 грн. Цього року щонайменше в п’ять-шість разів дешевше.

Денис Рубченко: Зараз оптова ціна по капусті приблизно до 1 грн., а на цю саму дату минулого року була близько 10 грн. Буряк та морква зараз 1-1,5 грн., а минулого року – буряк був 10 грн., а морква 6-7 грн., картопля зараз 60-80 коп., а минулого року – 6 грн., цибуля зараз 80 коп., а була 6-6,5 грн.

Зараз продається рання городина. Чи безпечно її їсти?

Денис Рубченко: Щодо якості та безпеки, тут все залежить від господарства. На кожному гуртовому ринку є лабораторії, які перевіряють вміст нітратів, хімікатів і т.д. Зараз таких повідомлень про те, що люди десь труяться ранніми овочами, немає. Як правило, це явища поодинокі, аніж якась загальна тенденція.

Ігор Стрелюк: До речі, проводились дослідження, де порівнювались пізня та молода білокачанна капуста. Нітратів набагато більше виявилось саме в пізній, бо молода рання не встигає за короткий період 38-45 днів ввібрати в себе надлишок нітратів.

А це стосується полуниці чи, як її називають, суниці садової?

Ігор Стрелюк: Практично у всі ранні овочі додають азот, і вони достатньо його накопичують. Так як суниця вирощується за новими технологіями на соломі, і туди додають цього препарату значно більше, то, звичайно, він там є. Але на сьогодні офіційно немає фактів того, щоб хтось отруївся суницею.

Так будуть у нас українські абрикоси та персики чи їх завозитимуть, і з яких країн? Якою буде ціна?

Ігор Стрелюк: У нас дійсно загинуло до 70% врожаю цієї продукції на півдні, а в Криму ще більше. Але подібна ситуація з персиком та нектарином повторюється з року в рік. Україна ніколи не забезпечувала споживання даних позицій власного походження. У нас був імпорт і буде, значно перевищуючи споживання вітчизняної продукції.

Українські персики та абрикоси будуть, можливо, в Криму у когось на дачі, а для рітейлу не буде. Є невеликі сади абрикосів в Херсонській та Одеській області, де є частина урожаю, але це також небагато. Нашого практично не буде.

По ціновій категорії найдорожчий з цієї групи нектарин, при імпорті він на 2 грн. завжди дорожчий від персика. Отже, ціна нектарина має бути в межах від 22 до 24 грн., персика – 20-22 грн., і найдешевший абрикос - турецький, минулого року оптова ціна на нього була 13-14 грн., думаю, цього року вона буде такою ж. Значно ціни на ці фрукти підвищуватись не будуть.

Денис Рубченко: Ці кісточкові завозяться до нас з усього світу: і з Європи, з Австралії, Океанії та навіть з Латинської Америки. Зараз взагалі така тенденція у світі, що на плодоовочеву продукцію ціни досить низькі і досить велика кількість виробників отримують збитки, тому говорити про якесь різке подорожчання, принаймні цього року, не доводиться. Та ж Іспанія, Італія, які виробляють ранні фрукти, зараз мають ці проблеми, тому високої ціни не буде.

Який прогноз щодо врожаю яблук?

Ігор Стрелюк: Цього року була дуже сприятлива погода, коли цвіли яблуні. Це дає надію на те, що буде надзвичайно висока врожайність, і загальний валовий збір буде більше мільйона тонн (у 2011-му зібрали більше 980 тис.тонн). Перші українські яблука будуть вкінці липня із Одеси та півдня Вінницької області з-під Молдови. До речі, взимку яблуні витримують до -33, тому морози не вплинули на врожай.

Денис Рубченко: У нас залишається великий відсоток імпорту яблук з Польщі, яка нарощує їх виробництво, наздоганяючи європейського лідера – Німеччину. Тому яблук буде досить багато, і це матиме вплив на ціни.

Польща має намір широко рекламувати свої яблука, Україна як виробник теж хоче вийти на європейський ринок. Чи не буде вона стримувати прихід польських яблук на наш ринок?

Ігор Стрелюк: У нас собівартість виробництва яблук в межах 2 грн., а на вітчизняному ринку ми бачимо ціну 8-10 грн. Це спостерігається протягом трьох років, то напевне все-таки вітчизняні виробники мають досить непогані заробітки, бо прив’язуються до цін на імпортну продукцію. Якщо імпортне яблуко коштуватиме 7 грн., наші виробники будуть продавати за 6,50, а Польща завезе по 5 грн. і наші знизять ціну до 4-5 грн., то від цього виграє тільки споживач. Бо зараз вітчизняні по 12-14 грн. – це дорого. Тому нехай Польща рекламує, лише б яблука були якісними.

Денис Рубченко: Польща імпортувала до України весь час. За даними Держкомстату, за перші три місяці цього року з 55 тисяч тонн імпортованих яблук 54 тисячі тонн були з Польщі. Ринок у нас трішки сегментований. Є яблука, які вирощують приватні господарства, вони не відповідають якості імпортованих. Промислові виробники виробляють велику кількість, майже всі яблука йдуть на переробку чи на сік, чи концентрат, який потім експортується до Європи. Якісні українські яблука мають попит не лише в Україні, а й за кордоном. Тому поки що говорити про суттєві незручності від імпорту польського яблука зарано.

Чи відомо вам, що польські яблука обробляються 20-25 разів, а українські 3-4 рази, бо на більше у нас немає грошей?

Денис Рубченко: В Україні досить цікава ситуація: якщо ми говоримо про органічне землеробство, то ми виробляємо майже органічну продукцію. По-перше, якщо подивитися за світовими стандартами по внесенню добрив, то ми в два-три рази вносимо менше. По-друге, велику кількість виробляють приватні господарства, які не мають коштів вкладати у велику кількість хімічних речовин. Але це продукт, який швидко псується, тому його треба обробити, щоб довше зберегти. Взагалі в Європі та США люди яблука не їдять із шкіркою, вони їх чистять, бо яблука покриті воском. Це не хімічна речовина, але в їжу її не треба вживати.

Польща свою продукцію відправляє не лише в Україну, і якщо у них буде перевищена кількість, наприклад, нітратів, ніхто цю продукцію не купить.

Ігор Стрелюк: Щодо обробки, то в Європі є технології, які проходять масу інстанцій, сертифікацій і т.д. Так, вони обробляють від 16 до 20 разів, але вносячи той чи інший препарат, вони дотримуються певної невеликої дози. В Україні деякі обробляють три-чотири рази, але питання в тому, яку концентрацію вони дають? Можливо, вони вносять в п’ять-шість разів більше того, ніж потрібно.

Скільки відсотків по вирощуванню плодово-овочевої продукції випадає на приватні господарства?

Денис Рубченко: Це залежить від культури. Наприклад, 95% картоплі виробляється у приватних господарствах, а фруктів – під 80%.

Яка ситуація по чорниці?

Денис Рубченко: Чорниця дуже затребувана у всьому світі культура, і з кожним роком потреба в ній тільки збільшується, тому збільшується і її виробництво. Зараз ціна 700 доларів за тонну імпортованої чорниці з Чилі. Ми виробляємо не досить велику кількість, тому якщо її буде замало, то імпортуватимемо.

Ігор Стрелюк: Української чорниці, порівняно з минулим роком, буде більше, тому що закладені в 2008-2009 роках площі вступають в піковий період плодоношення. Але ситуація для споживачів не зовсім радісна, тому що всю культивовану чорницю, яку вирощують на Україні, переробляють, заморожують і відправляють в Європу. Чорниця культивується у близько 12 господарствах (п’ять у Волинській області, три – у Львівській, одне у Житомирській і невеликих два-три у Вінницькій області). Нам залишається на споживання продукція, яка зібрана в лісах. Минулого року була досить висока ціна на неї – оптова 13-15 грн. в пік сезону, цього року буде не дешевше.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: