Хто опікуватиметься вболівальниками під час «Євро-2012»?

Хто опікуватиметься вболівальниками під час «Євро-2012»?

МВС та Державна прикордонна служба запевняють про свою готовність до «Євро-2012».

МВС та Державна прикордонна служба запевняють про свою готовність до «Євро-2012». Охорону громадського порядку в цілодобовому режимі у дні матчів забезпечуватимуть 22 тисячі правоохоронців, у дні поза матчами - 11 тисяч. В центральній частині приймаючих міст працюватимуть посилені наряди міліції для патрулювання, а також передбачені наряди спецпідрозділів «Беркут» для оперативного реагування. Крім цього, до України прибуло більше 100 іноземних поліцейських з країн-учасниць чемпіонату, які будуть супроводжувати своїх вболівальників.

Для прикордонного контролю організовано 32 пункти пропуску та підготовлено 20 додаткових. По максимуму близько 70% навантаження очікується на пункти пропуску в аеропортах, 30% - автомобільного сполучення і 15% – на залізниці. При цьому прикордонники обіцяють, що в аеропортах формальності з кожним іноземним вболівальником будуть вирішуватися за 20 секунд.

Про це на прес-конфеоенції в «Главкомі» розповіли начальник управління масових, охоронних заходів та з питань «Євро-2012» Департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ України Олег Матвєйцов та старший офіцер Головного центру з питань підготовки та проведення «Євро-2012» Адміністрації прикордонної служби України Костянтин Дашевський.

Олег Матвєйцов: «У всіх нарядах є англомовний працівник для спілкування з іноземцями»

Ми готові до забезпечення охорони громадського правопорядку. Розроблені розрахунки сил і засобів у приймаючих містах, триває робота оперативного штабу Міністерства і в усіх підрозділах на місцях. В цілодобовому режимі іде збір інформації про переміщення вболівальників, про стан громадського порядку на територіях обслуговування головних управлінь на маршрутах руху вболівальників. Вже є інформація про приїзд іноземних вболівальників, зокрема, в Харків приїхало понад 700 іноземних вболівальників, в Київ – понад 300, і цей рух продовжується. Ми щоранку інформуємо зацікавлені органи виконавчої влади, в тому числі через Національне агентство 2012, про стан правопорядку, можливі події. На сьогодні у нас спокійно. Вчора зафіксована дорожньо-транспортна пригода за участю громадянина Англії, без тілесних ушкоджень.

Охорону громадського порядку у дні матчів будуть забезпечувати 22 тисячі правоохоронців, у дні поза матчами - 11 тисяч. У приймаючі міста прибули сили з інших регіонів, це десь 1000-1200 працівників міліції і військовослужбовців внутрішніх справ. Режим несення служби цілодобовий в три зміни.

До нас уже прибувають іноземні поліцейські, вже прибуло 60 чоловік і 50 прибуває сьогодні, загалом буде 113 чоловік. Їхнє основне завдання – це супроводження своїх вболівальників, контроль за їх поведінкою, орієнтування міліції, коли потрібне втручання, а коли вживання профілактичних заходів. Крім цього, створений Міжнародний центр поліцейського співробітництва, де також працюють іноземні поліцейські, основним завданням яких є обмін інформацією щодо руху вболівальників, їх кількості та інша інформація, яка нас цікавить.

Біля офіційних місць в центральних частинах приймаючих міст у всіх нарядах є англомовний працівник для спілкування з іноземцями. Такі ж працівники будуть в чергових частинах органів внутрішніх прав, і в разі звернення за телефоном 102 надаватиметься інформація і відповідна допомога. Крім цього, в приймаючих містах є домовленості по виділенню певної кількості волонтерів з числа студентської молоді. Всього англомовних працівників буде близько 2 тисяч по Україні.

Костянтин Дашевський: «В автомобільних пунктах пропуску передбачені єврокоридори, по яким люди будуть їхати по спрощеній процедурі»

Державна прикордонна служба України готова до здійснення завдань щодо пропуску через державний кордон вболівальників, які прибудуть до нас на «Євро-2012». Згідно дорожньої карти, визначеної з польською стороною, ми організували 32 пункти пропуску, підготували їх до пропускних операцій, забезпечили технічними засобами прикордонного контролю новітнього зразку. Ми підготували додатково 20 пунктів пропуску. Укомплектували відділи прикордонної служби, які будуть здійснювати пропускні операції, на 100%. Це робилося за рахунок Державної прикордонної служби, інших відділів прикордонної служби, а також Навчального центру, який знаходиться в Оршанці.

Найбільше навантаження ми очікуємо на пункти пропуску для повітряного сполучення – 70% вболівальників, 30% ми очікуємо на пункти пропуску для автомобільного сполучення, 15% ми плануємо, що буде перетинати державний кордон, на залізничних пунктах пропуску.

Всі свої технологічні процеси в пунктах пропуску ми підводили до умов УЄФА – це 20 секунд на одного пасажира. 21 травня 2012 року набрав чинності порядок надання інформації від авіакомпаній Державній прикордонній службі та Державній митній службі. Після того, як пасажир зареєструвався в іноземному аеропорту, його інформація авіакомпанією передається у форматі, який потрібен нам, в аеропорт прибуття, тобто аеропорт Бориспіль. Нами створено диспетчерський пункт в аеропорту Бориспіль, який буде цю інформацію перевіряти і тиражувати на інші аеропорти приймаючих міст – Львова, Донецька та Харкова. Таким чином, після прибуття рейсу у вказані аеропорти ми будемо здійснювати лише ідентифікацію особи і пропускати людину через державний кордон.

В автомобільних пунктах пропуску нами передбачені смуги руху – єврокоридори, по яким люди будуть їхати по спрощеній процедурі. Якщо брати польську ділянку кордону, то є спільна нота щодо організації та здійснення прикордонного контролю за принципом однієї зупинки в пунктах пропуску «Ягодин», «Краковець», «Рава-Руська», «Шегіні». В цих пунктах наш прикордонний наряд разом з польськими прикордонниками та польськими митниками на спільній території здійснюватиме прикордонно-митний контроль.

В залізничних пунктах пропуску ми пішли шляхом вдосконалення технічної бази – технічних засобів прикордонного контролю, новітні прилади автоматизованих робочих місць, так звані переносні покети. Вони дозволяють нам зчитувати інформацію з машинозчитуваної зони паспорту в досить короткий термін.

Ще одне нововведення – це так званий пропуск осіб по е-картам. Якщо ви досить часто перетинаєте кордон, вам зручно буде використовувати цю карту. Ви можете підійти до кабінки, які встановлені в аеропортах та біля автомобільних пунктів пропуску, і придбати цю карту. З вашого паспорту буде зчитана інформація на цю карточку, і по прибуттю в пункт пропуску ви її будете просто прикладати до стаціонарного приладу, інформація буде зчитуватися і надходити у базу даних.

Щодо мовної підготовки, перше, що ми зробили – це підготовчі курси для інспекторів прикордонної служби, які будуть здійснювати безпосередній контроль на лініях паспортного контролю. Друге – це організація так званих контактних офіцерів на лініях паспортного контролю. Якщо буде якась проблема, ця людина буде вирішувати її з особою, не впливаючи на здійснення паспортного контролю інших людей. Всі інспектори, які несуть службу на лінії паспортного контролю, володіють іноземною мовою на рівні, щоб спитати, куди людина їде, з якою метою. А контактний офіцер, який буде вирішувати питання, досить вільно володіє англійською, французькою, іншими мовами європейських країн. На «Краківці» і «Дорохуську» є консультаційні пункти.

На мені ви бачите нову форму одягу європейського зразку, яка розроблена під пропускні операції під час «Євро-2012», вона буде застосовуватися і після цього.

Інформаційне забезпечення «Євро-2012». На нашому сайті www.pvu.gov.ua є вся інформація стосовно перетину державного кордону. Випущені, розтиражовані буклети, які будуть видаватися пасажирам як на суміжній, так і на нашій території.

В інтернеті розповсюджена інформація про те, що в Макеєвці вбили громадянина Іспанії, який приїхав вболівати за свою команду. Що вам про це відомо?

Олег Матвєйцов: Це було десь тиждень чи два тому. Це дійсно громадянин Іспанії, приїхав до друзів. Проводиться розслідування. Пов’язувати це з «Євро-2012» немає сенсу.

Пане Олеже, чи є у вас список порад для українських громадян, як не наткнутися на агресивних вболівальників, і, навпаки - для вболівальників, щоб не нарватися на гоп-стоп-групи, які вже стікаються до місць проведення «Євро»?

Олег Матвєйцов: Що стосується іноземців, то я вже давав пораду, щоб вони не ходили поодиноко в темний час доби. Бажані групові переміщенні. І звісно, щоб не зловживали алкоголем. Міліція орієнтована на толерантне відношення, реагування буде, якщо уже будуть конкретні протиправні дії.

Чи очікуєте ви зростання випадків проституції у зв’язку з проведенням чемпіонату, і які заходи будете проводити в зв’язку з цим?

Олег Матвєйцов: Це явище світового масштабу, і Україна не є винятком. В Австрії і Швейцарії теж очікували секс-туризм, але вболівальникам було не до цього – їм або футбол, або пиво. Ми займаємося цим питання і контролюємо. Є відповідний підрозділ в кримінальному розшуку по боротьбі з торгівлею людьми. Оперативні працівники будуть контролювати по центральній частині міста, а також відстежуватимуть інтернет-сайти знайомств.

Костянтин Дашевський: Ми дуже тісно співпрацюємо з агенцією «Ла Страда», вони протидіють випадкам торгівлі людьми. Відповідні листівки будуть розповсюджуватися в пунктах пропуску для пасажирів, щоб вони читали, знали і не попалися на цю вудочку.

Чи передбачені на кордоні і в приймаючих містах якісь профілактичні заходи проти фанів, які схильні до насильницьких дій?

Костянтин Дашевський: Нами підписаний спільний протокол з Міністерством внутрішніх справ, співробітники лінійних відділів МВС будуть патрулювати транзитні зони аеропортів - в пунктах пропуску. Зараз в рамках спільної операції з Європейською агенцією «Фронтекс» ми обмінялися офіцерами: офіцери Державної прикордонної служби поїхали в аеропорти Європи, а з Європи до нас прибули офіцери прикордонних відомств країн, вболівальники яких будуть грати на території України.

З яких країн прибули працівники іноземних прикордонних служб та міліції?

Костянтин Дашевський: Станом на сьогодні до нас прибули офіцери з Португалії, Франції, Іспанії, Швеції. В Борисполі у нас знаходиться 6 офіцерів, в Донецьку – 1 офіцер француз, у Харкові – 1 португалець та 2 голландці, у Львові – 1 португалець.

Олег Матвєйцов: З країн учасниць, крім України їх 15. Також з Білорусі як транзитної країни прибув офіцер зв’язку.

Існують «чорні» списки фанів, чи будуть допущені такі футбольні хулігани на територію України?

Олег Матвєйцов: Це більше стосується країн-учасниць. В кожній країні є такий список вболівальників. Але нам не надана інформація щодо якихось проблем.

Які заходи безпеки передбачені під час проведення ігор?

Олег Матвєйцов: Будуть посилені наряди міліції в центральній частині міст, де у нас стадіони, фан-зони, місця масового перебування громадян. Вони працюватимуть за принципом стриманої видимості, тобто буде патрулювання. В цих місцях будуть передбачені наряди спецпідрозділів «Беркут» для реагування в разі якоїсь протиправної поведінки вболівальників і в разі порушення громадського порядку.

Зважаючи на спрощену процедуру проходження прикордонного контролю, чи існує ризик зловживань, яких саме, і як ви будете з ними боротися?

Костянтин Дашевський: Можливість зловживань не виключена. Ми дуже тісно взаємодіяли з німецькими та австрійськими колегами, які уже мали досвід роботи на чемпіонаті. Відповідно до їх досвіду, ми врахували можливі недоліки у пасажирів, які перетинають державний кордон. Громадяни Євросоюзу досить часто використовують так звану ID-картку (внутрішній паспорт Євросоюзу) по прильоту на Україну, але даний паспортний документ не дає права на перетин державного кордону, тому дані громадяни не пропускаються.

Вболівальники досить жваво вболівають за свою команду, не рідко із вживанням спиртних напоїв і т.і, тому не виключена можливість, що вони будуть губити свої паспорти. Тому не виключено, що під час здійснення паспортного контролю на відльот ми будемо стикатися з такими випадками, коли громадянин буде проходити на лінію паспортного контролю без паспортного документу. Тому нами вжито заходів щодо налагодження взаємодії з іноземними посольствами та консульствами, які знаходяться в Україні. Вони працюватимуть в польовому режимі в аеропортах приймаючих міст і вживатимуть заходи щодо встановлення особи, а також видачі їм свідоцтв на повернення в країни походження.

Тобто, якщо іноземець загубив паспорт, йому не обов’язково іти до міліції, він одразу може вирішити це питання в пунктах прикордонного контролю?

Костянтин Дашевський: У нас встановлено законодавством, якщо іноземець губить паспорт на території України, він повинен звернутися до органів внутрішніх справ і отримати довідку, що він втратив паспорт. На підставі цієї довідки, посольство видає йому свідоцтво на повернення. В кожному аеропорту є лінійний відділ внутрішніх справ, тому це можна вирішити в термін, який не дасть змоги не вилетіти з України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: