Алкогольний удар у спеку

Алкогольний удар у спеку

Вживання алкоголю під час спеки є небезпечним для здоров’я.

Вживання алкоголю під час спеки є небезпечним для здоров’я. Адже і спека, і спритне виводять з організму рідину, через це існує високий ризик зневоднення організму. А звідси і тиск підвищується, і страждають функції всіх органів. Тому в літню пору слід утримуватися від вживання алкоголю, або принаймні пам’ятати про добову норму: 75 грамів «біленької» для чоловіків, і 50 – для жінок. Також необхідна наявність хоча б двох днів тверезості. Крім цього, щоб якось зм’якшити негативний вплив алкоголю на організм необхідно пити багато рідини на гарно закусувати.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» говорив лікар-нарколог вищої категорії Юрій Галич.

Юрій Галич: «Безпечна доза для чоловіка – 75 грамів горілки на добу, або 1,5 півлітрові пляшки пива»

Тема вживання алкогольних напоїв в спеку є актуальною через те, що алкоголь має дію на обмін рідини в організмі і сприяє її виведенню з організму. Таку ж саму дію має і висока температура повітря. Поєднання цих двох факторів дуже небезпечне для здоров’я. Тому оптимальним варіантом поведінки з алкоголем є не вживання його взагалі або вживання в менших дозах.

У світі існують безпечні дози для вживання алкоголю, які різняться в залежності від статі людей. Звучало запитання щодо норми для підлітків, але її не існує. Оскільки організм підлітка розвивається, Всесвітня організація охорони здоров’я одностайно наполягає на невживанні алкоголю підлітками щонайменше до 18-ти років, а краще і старше.

Безпечні дози для чоловіків складають 30 грамів абсолютного спирту на добу за умови, що протягом тижня сумарна кількість випитого алкоголю не буде перевищувати 140 грамів абсолютного спирту. Це приблизно 75 грамів горілки на добу, або приблизно 1,5 півлітрових пляшок пива. Потрібно, щоб протягом тижня було не менше двох тверезих днів.

Для жінок ці дози менші у зв’язку з тим, що організм жінки має деякі ферментні особливості, містить меншу кількість рідини. Жінкам стандартних доз на добу можна випити 2, а протягом тижня не більше 9-ти. Для жінок це 50 грамів горілки на добу. Також необхідна наявність хоча б двох днів тверезості.

Дози вимірюються в абсолютному спирті. Його в природі не існує, але ця концентрація застосовується для вимірювання. Для того, щоб перевірити, скільки людина випиває, треба все перекласти у стандартні дози. Така доза міститься у 25 міліграмах горілки. В пляшці пива 5% концентрації міститься 25 грамів чистого алкоголю. Тобто, приблизно 1,5 пляшки – це і будуть ті 3 дози, які припустимі для вживання чоловікам, а для жінок припустимою дозою є 1 пляшка пива.

В спеку необхідно по можливості не вживати міцні алкогольні напої. Чим міцніший алкогольний напій, тим більша кількість спирту потрапляє в організм, тим більшою є активна дія алкоголю, тому що алкоголь - дуже залежна від дози речовина. Якщо вживати неміцні алкогольні напої, то треба намагатися вживати їх, розтягуючи в часі, а також не вживати більше 1-2 доз протягом 2-х годин. Крім цього, треба обов’язково слідкувати за кількістю неалкогольної рідини, які випиває людина. Тому що і спека, і алкоголь забирають та виводять рідину, тому дуже високий ризик зневоднення організму, від чого виникають всі проблеми, тому що і тиск підвищується, і функції всіх органів страждають. Крім цього, якщо пити, то треба це робити шляхом підвищення концентрації спиртного, а не навпаки.

Ви сказати, що треба вживати багато неалкогольної рідини, а чи потрібно закусувати?

Юрій Галич: Доведено, якщо алкоголь вживається в чистому вигляді без їжі, то він всмоктується краще і в більшій кількості. Тому оптимально щось їсти при цьому і вживати додатково рідину, яка не містить алкоголь для того, щоб відновлювати водний баланс в організмі.

Скільки людей в Україні мають хворіють на алкоголізм?

Юрій Галич: На обліку в Україні перебуває близько 600 тисяч осіб з алкогольною залежністю.

Скільки отруюється алкоголем?

Юрій Галич: За даними на 2010 рік (за 2011-й ще інформація не надходила), кількість отруєнь від алкоголю, які призвели до летального випадку, складають 4 500 осіб на всю Україну. До речі, в Києві цей показник дуже низький – тільки 3 людини. Щодо підлітків, то тут було 5 випадків на всю Україну.

У нас немає окремої статистики, яка свідчить про отруєння внаслідок вживання великої кількості чи неякісного алкоголю. Проте жодного випадку отруєння пивом не зареєстровано, і їх у світі майже немає.

Якими алкогольними напоями в більшості випадків отруюються українці?

Юрій Галич: Труяться неякісними міцними напоями. Переважно це горілка та коньяки.

Яке співвідношення чоловіків та жінок серед тих, хто стоїть на обліку?

Юрій Галич: Раніше це співвідношення було 1 жінка до 7 чоловіків, зараз воно скорочується до 1:5.

Влітку збільшується споживання пива. Чи є таке явище як пивний алкоголізм і якими є його ознаки?

Юрій Галич: Мушу розчарувати, бо такого різновиду алкоголізму немає, окремо він ніде не визначений. Залежність викликається не пивом, а алкоголем, і не має значення, де він міститься. Людина може вживати переважно пиво, але немає таких випадків, щоб це було тільки пиво і від нього розвивалась залежність. Це не привід називати «пивним алкоголізмом».

Зараз в Україні багато іноземних вболівальників, які навіть потрапляють в лікарню з токсичними отруєннями від алкоголю. Чим це викликано?

Юрій Галич: Тут є багато факторів. По-перше, спека. По-друге, алкоголь з надмірним вживанням. По-третє, емоційний стан, який підвищує переносимість алкоголю, і це призводить до неконтрольованого вживання, і як наслідок до появи проблем. Алкоголь впливає на нервову діяльність, на прийняття рішень, тому тверезою людина, наприклад, зайвий раз сховалася б у тінь, а так вона це недостатньо критично оцінює.

Таке тривале вживання спиртних напоїв не загрожує фанам тим, що після повернення вони матимуть проблеми з алкоголем?

Юрій Галич: Ні. Вживання дуже різниться, тривале споживання не обов’язково приводить до залежності, яка в основному виникає після вживання алкоголю роками і в певних дозах.

Якими є ознаки алкогольної залежності?

Юрій Галич: По-перше, це зміна так званої толерантності, тобто стійкості до алкоголю. По-друге, зміна поведінки, яка спрямована на пошук спиртного. По-третє, наявність ознак відміни після вживання алкоголю і т.д.

Ви сказали про негативні наслідки вживання алкоголю у спеку. Уточніть, що ж відбувається з організмом? Які органи страждають? Які загрози?

Юрій Галич: Це зневоднення, коли всі процеси в організмі призводять до того, що він працює в екстремальному режимі. Наприклад, кров: щоб доставити необхідну кількість кисню та інших необхідних речовин до мозку та серця, треба дуже густу рідину проштовхувати через всі судини. Звичайно, це зайве навантаження абсолютно на все.

А що відбувається, коли п’яна людина купається у холодній воді?

Юрій Галич: Дуже багато випадків раптової зупинки серця відбуваються саме у людей, які після вживання алкоголю у спеку ідуть в холодну воду. За рахунок перепаду і стресової ситуації для організму часто трапляються різні проблеми із серцево-судинною системою.

Крім того, сп’яніла людина себе погано контролює, тому є дуже багато випадків, коли вона в такому стані гине на воді.

Є якийсь рецепт відновлення після надмірно випитого?

Юрій Галич: Сон, більше рідини, сорбенти, вітаміни групи В, дуже важливо В1. Для поліпшення загального стану використовуються препарати, які містять аспірин. До речі, сам аспірин може суттєво покращити стан, якщо ми говоримо про побутовий рівень, а не медичну допомогу.

Скільки триває реабілітація залежних? Вони виліковуються?

Юрій Галич: Люди виліковуються. Реабілітація триває не менше 3 місяців, тому що вважається, що лікування менше цього терміну є неефективним.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: