Звіт ОБСЄ: В кожному десятому окрузі вибори сфальсифіковано (ДОКУМЕНТ)

Звіт ОБСЄ: В кожному десятому окрузі вибори сфальсифіковано (ДОКУМЕНТ)

Спостерігачі ОБСЄ оцінили маніпуляції та порушення з підрахунком голосів

Міжнародні організації продовжують аналізувати українські вибори та рапортувати керівництву в європейський столицях. Якщо 29 жовтня спільна заява щодо результатів виборів ПАРЄ, ОБСЄ, Європейського парламенту та НАТО була стриманою - з окремими нотками критики дрібних порушень під час виборчої кампанії та дня голосування, то після десяти днів безладу з підрахунком, захоплень документів «Беркутом» й бійок в окружкомах ситуація радикально змінилась.

Спостерігачі ОБСЄ лишились в округах проконтролювати процес підрахунку й стали свідками всіх чудес нової української демократії часів Віктора Януковича. Хоча за перипетіями скандалів в ЦВК та спірного остаточного оголошення результатів виборів майже непоміченим став дуже важливий документ – звіт за поствиборчий період місії спостереження Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ. Представники саме цієї поважної організації опинились в епіцентрі «бойових дій» в проблемних округах й без зайвих сентиментів написали про побачене.

Якщо в таких жорстких формулюваннях складений їх офіційний документ, то можна тільки уявити, що вказано й вже передано до Берліну, Брюсселю й інших європейських столиць. Жорстка реакція Ангели Меркель на наші вибори найкраще це підтверджує. Звичайно, якщо європейська інтеграція й подібні речі для України вже стали порожніми слова, то звіт ОБСЄ – найавторитетнішої у виборчій сфері інституції, можна ігнорувати. Але якщо Янукович ще планує якісь рухи в західному напрямку, то йому варто таки звернути увагу хоча б на цей документ.

А розписано в ньому все те, що ми і самі бачили в останні два тижні. Фальсифікація протоколів на мажоритарних округах і маніпуляція даними серверу ЦВК. Навмисне злочинне псування бюлетенів на території окружкомів задля заміни переможців виборів від опозиції на представників влади, повна підконтрольність судової системи Партії регіонів і винесення рішень саме на користь її кандидатів.

На особливу увагу заслужила українська міліція, спецпідрозділи якої силовими штурмами вирішили долю виборів у кількох мажоритарних округах. Кілька разів у звіті вказується на представників Партії регіонів як на джерело маніпуляцій та порушень.

Загалом підрахунок голосів оцінений як непрозорий з багатьма маніпуляціями. Жорсткій критиці піддали роботу Центральної виборчої комісії, а зауваження є до роботи половини окружних виборчих комісій. В 25 округах зафіксовані дуже серйозні порушення, що вплинули на визначення переможців виборів по мажоритарці. Тобто, спостерігачі сумніваються в результаті виборів на кожному десятому окрузі країни. Є про що подумати, слухаючи розповіді Віктора Януковича та Миколи Азарова про чесні вибори.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: