Директором Антикоррупционного Бюро станет соратник Порошенко?

Директором Антикоррупционного Бюро станет соратник Порошенко?

Названы четыре главных претендента. Среди них влиятельный депутат от Блока Порошенко

Конкурсная комиссия Национального антикоррупционного бюро Украины (НАБУ) определилась с победителями второго тура конкурса на должность директора НАБУ. Четыре претендента набрали пять и более голосов от девяти членов Конкурсной комиссии, и отправились на специальную проверку в правоохранительных органах.

В списке суперфиналистов: народный депутат Украины из Блока Петра Порошенко Виктор Чумак, бывший старший следователь прокуратуры Енакиево Яков Варичев, бывший прокурор Ленинского района Кировограда Артем Сытник, а также экс-глава Государственного комитета Украины по вопросам развития предпринимательства Николай Сирый.

Лидером образовавшегося квартета является нардеп Виктор Чумак, за которого отдали свои голоса семеро из девяти членов Конкурсной комиссии. Шесть голосов получил Артем Сытник, который к тому же, является самым бедным из четверки. По крайней мере, в его декларации за прошлый год указан заработок немногим более 23,5 тыс. гривень. По пять голосов получили Яков Варичев, который задекларировал за прошлый год всего 600 евро. Николай Сирый, заработавший немногим более 73 тыс. гривень в 2014 году.

-- Віктор Чумак, 56 років, юрист, народний депутат

Народний депутат України VII та VIII скликань, член фракції Блоку Петра Порошенка. Народився у Хмельницькому, одружений. Закінчив вище артилерійське командне училище, Київський національний університет ім. Т.Шевченка за спеціальністю «правознавство». З 2000 р. працював у Державному комітеті у справах охорони державного кордону України. З 2012 року обраний народним депутатом у столичному мажоритарному окрузі, входив до фракції партії УДАР. У 2014 році виграв вибори у тому ж окрузі. Нині є заступником голови Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції.

Політик задекларував за минулий рік 279 тис. грн, дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна склав 80 тис. грн. У графі інші види доходів зазначив надходження 101 тис. грн. Чумак володіє земельною ділянкою 25 соток, житловим будинком 209 кв. м, двома квартирами, загальною площею 140,5 кв. м а також автомобілем Hyundai Santa Fe, 2014 року випуску вартістю 791 тис. грн. На рахунках у банках претендент на посаду директора НАБУ тримає 900 гривень. Його дружина, відповідно до наданої декларації, заробила за минулий рік 43 тис. грн, інші види доходів склали 13,2 тис. грн.

-- Артем Ситник, 35 років, юрист

Народився у смт Компаніївка на Кіровоградщині, там же закінчив школу. Навчався у Національній юридичній академії України ім. Ярослава Мудрого. На початку 2000-х працював помічником прокурора Ленінського району міста Кіровограда, потім слідчим і старшим слідчим. У серпні 2008 року був переведений на посаду начальника слідчого відділу прокуратури Київської області. Звільнився у 2011 року за власним бажанням через «незгоду з політикою режиму Януковича, криміналізацією правоохоронних органів, згортанням боротьби з корупцією, абсолютним непрофесіоналізмом і ангажованістю режимом тодішнього прокурора Київської області Вітязя М.І.», - написав Ситник у автобіографії. Претендент на посаду також сміливо заявив, що має «досвід розслідування кримінальних справ будь-якої складності, будь-яких злочинів та щодо будь-яких службових осіб». Одружений, має сина.

Ситник задекларував за минулий рік 23,5 тис. грн., інші члени родини заробили 113 тис. грн. Дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна склав 218 тис. грн. Претендент також задекларував квартиру 82 кв м., його родині належить земельна ділянка площею 4 сотки у Криму, автомобіль Hyundai Elаntra, ціна якої на ринку становить не менше $16 тис.

-- Варічєв Яків, 55 років, технік-електромеханік, юрист

Народився на Київщині, закінчив школу в Богодухові, на Харківщині. Закінчив Харківський електро-механічний технікум, а також прокурорсько-судовий факультет Харківського юридичного інституту, після чого відправився працювати до прокуратури міста Єнакієве на посаді старшого слідчого міської прокуратури. У 1988 році перебував у відрядженні в Азербайджані, де очолював оперативну-слідчу групу Генпрокуратури СРСР, яка розслідувала кримінальну справу про масові заворушення, за результатами якої 60 людей були засуджені. Як зізнався Варічєв, у 1989 році на нього у Єнакієвому було скоєно замах. 1990 - 1992 рр. до ліквідації прокуратури СРСР займався розслідуванням корупції на вищих ешелонах влади. З 1994 до 2003 рр.. через хворобу сина проживав в Іспанії, де очолював ТОВ «Український дім» (La casa ucraniana), яке займалося наданням допомоги українським іммігрантам. Після повернення в Україну займається адвокатською діяльністю індивідуально.

Розлучений, має чотирьох синів.

Претендент задекларував за минулий рік 600 євро. Має дві земельні ділянки, площею 2 га, загальною вартістю більше 1 млн грн. (за цінами 2002 року), а також житловий будинок площею 120 кв м і квартиру 125 кв м. Має цінні папери за кордоном, номінальна вартість яких 50 тис. грн. відомостей про наявність автомобілів не надав.

-- Микола Сірий, 53 роки, юрист

Народився у Воркуті, в сім’ї шахтаря. З початку 70-х проживає на Миколаївщині. Закінчив Київський політехнічний інститут і Харківський юридичний інститут. Окрім того, завершив навчання в аспірантурі Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. Працював помічником прокурора Вознесенська (Миколаївщина), а також на різних посадах у Інституті ім. Корецького. З 1998 до 1999 рр. працював на посаді заступника голови Державного комітету України з питань розвитку підприємництва. З 1999 року і дотепер займає посаду старшого наукового співробітника Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. З 2001 року є керівником громадської організації «Юридичний клуб», а також членом Ради адвокатів Києва. Одружений, має сина.

За минулий рік кандидат задекларував 73 тис. грн. Земельні ділянки загальною площею близько 4,4 га, квартиру 87,7 кв м, інше нерухоме майно 24,4 кв м, автомобіль Honda Civik, 2007 року випуску, вартість якого на ринку не менша $11 тис. На рахунках у банках претендент задекларував 680 тис. грн. Члени родини заробили 127 тис. 561 грн, задекларували також спадщину, а саме нерухоме майно вартістю 172 тис. грн, дві квартири 51,7 кв. м, і 29,2 кв. м.

По завершении спецпроверки, которая пройдет несколько дней, из четырех претендентов Комиссия должна будет выбрать троих кандидатов, чьи документы лягут на стол Президенту Петру Порошенко. После этого глава государства выберет из них самого достойного.

В экспертной среде лидерами конкурса накануне считали «человека Саакашвили» Давида Сакварелидзе, уже зангявшего пост замгенпрокурора Украины, бывшего следователя Генпрокуратуры (дело об отравлении Ющенко) Галину Климович, действующего начальника Главного следственного управления СБУ Василия Вовка и нынешнего замгенпрокурора, Главного военного прокурора Украины Анатолия Матиоса.

Но члены конкурсной комиссии имели на этот счет совсем другое мнение. К примеру, Сакварелидзе поддержали лишь двое членов комиссии, поскольку он «не владеет украинским языком». Один из членов Комиссии, Джованни Кесслер, открыто призвал не поддерживать кандидатуру Сакварелидзе, поскольку его назначения на должность Директора Бюро «гарантировано будет оспорено в суде».

Фото: uapress.info

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: