Феномен Думчева, або Як спалити 40 мільйонів

Феномен Думчева, або Як спалити 40 мільйонів

Мильна бульбашка лопнула, але банкет за будь-якого результату

За півгодини до закриття дільниць в виборчому штабі «Руху за реформи» на столах вже стояли тарілки, «навантажені» м’ясом, червоною рибою, фруктами. Та кілька людей продовжували заносити ящики з їжею. В деяких дзвеніли пляшки...

Так партія і її кандидат Сергій Думчев, що увірвались наче з космосу в столичну політику, готувалися відзначати… перемогу на виборах. Підстави для такого оптимізму давали партійна соціологія. Впродовж усієї кампанії маловідомі соціологи «Руху» з усіх сил намагалися переконати киян, що у їхнього клієнта другий після Віталія Кличка результат на мерських перегонах, а партія долає 5-відсотковий бар’єр на виборах до Київради. Такі «сенсаційні» результати навіть спровокували скандал у середовищі соціологів і журналістів. Та це не зупиняло ні Думчева, ні людей, яких він найняв міряти свої рейтинги.

У день голосування партійний сайт наполегливо продовжував всіх переконувати, що Думчев набирає 13,5% голосів і посідає друге місце у змаганнях за посаду міського голови. Проте в реальному житті, на відміну від віртуального, щось пішло не так.

На підсумкову прес-конференцію ані лідер партії Сергій Думчев, ані його однопартійці-кандидати не прийшли.

-- Злякалися результатів?

«Шановні журналісти, маю зробити офіційне оголошення, - перервала тишу очікуючих кульмінації журналістів прес-секретар «Руху за реформи» Ганна Островська вже після оголошення перших екзіт-полів. - Сергій Олександрович не буде робити заяву тому, що на даний момент наші спостерігачі фіксують дуже велику кількість порушень...»

«Наші юристи готові відстоювати результат, який показав наш екзіт-пол, - сказала Островська, і додала, що партійні опитування дають «Руху» 6,2% підтримки у столиці». Озвучені цифри викликали подив, адже ще три дні тому партійці розповсюджували геть іншу соціологію. У четвер, 22 жовтня «Рух за реформи» сам собі давав 13,5%, а через три дні лише вже вдвічі менше.

Про те, що Думчев і ті, хто в нього повірили, почали готуватись до відступу ще задовго до закриття дільниць говорить один факт. Ще вчора вдень на партійному сайті з’явилося повідомлення про начебто порушення, що відбуваються на виборах в столиці. Мовляв, на 14-му окрузі на виборчу дільницю «приїхали поліцейські, які затримують спостерігачів від політичної сили і відвозять до райвідділу міліції». Таким чином влада начебто використовує адмінресурс по цілому місту. Цікаво, але жодна з політсил-суперників по виборах у Київраду з подібними порушеннями не стикалася. Принаймні в переліку офіційних повідомлень немає «наїздів» саме на поліцейських. Ввечері прес-служба «Руху» лише повторила денну заготовку, не деталізувавши ані кількість порушень, ані те, яким чином вони могли настільки сильно вплинути на різницю в цифрах партійних опитувань і результатів незалежних екзіт-полів. Вони, нагадаємо, давали Думчеву і його партії підтримку в межах трьох відсотків.

Зокрема, опитування на виході з дільниць провела компанія «Соціальний моніторинг» на замовлення Комітету виборців України. Його дані свідчать про лідерство у першому турі чинного мера столиці. І це попри дуже невисоку явку, яка становила близько 42%:

- Віталій Кличко - 40,4%

- Володимир Бондаренко – 8,7 %

- Олександр Омельченко – 8,1%

- Сергій Гусовський – 8%

Так чи інакше, невтішні для партії новини ніяк не вплинули на плани влаштувати післявиборчий банкет. Одразу після промови пані Островської офіціанти внесли до зали вино і наповнили келихи. Гостей частували вітчизняним напоєм від «Виноробного господарства князя Трубецького». В Інтернет-магазинах таке спиртне можна знайти по 130 грн за пляшку.

-- По стежці Тігіпка?

Сергій Олександрович Думчев під час виборів не економив ні на чому, і якщо за підсумками виборів він аутсайдер, то за видатками на кампанію – один з лідерів. Навіть якщо керуватися офіційними даними, наданими тервиборчкомом, «Рух за реформи» вгатив у вибори 38,8 млн грн. Цей результат є другим після БПП-Солідарність: партія влади витратила 64,3 млн грн. Зрештою, інвестиції політичної сили Порошенка і Кличка себе виправдали. А «Рух за реформи», який окрім столиці ніде в Україні не вистрелив, може повторити долю виборчих проектів-одноденок? В партії «Главкому» підтвердили надвеликі видатки на кампанію. «Це чи то 36, чи то 38 млн грн», - повторив опубліковані дані один з соратників Думчева.

Перші агітки з інформацією про новий для Києва рух реформаторів з’явилися у столиці ще навесні. Трохи пізніше почала друкуватися партійна газета «Київський носоріг» тиражем 50 тисяч екземплярів. Чим ближче наближалися вибори, тим нав’язливішою ставала агітація. За розміщення «носорога» (символіки партії із зображенням цієї тварини) у себе на балконі можна було отримати по 400-500 грн. По місту під час кампанії були розміщені близько 300 партійних наметів, у кожному районі міста працювали 5-10 приймалень. У вересні маловідома у Києві партія провела свій з’їзд на найдорожчому майданчику - Палаці Україна, підкресливши цим намір вести кампанію «по-багатому». Тоді на «конгресі», як назвали свій захід самі партійці, взяли участь три тисячі делегатів.

Сергій Думчев – людина не бідна. Він є головою наглядової ради банку «Преміум», який, до речі, перебуває в переліку НБУ як банк з непрозорою власністю. Проте на сайті зазначеного банку прізвище кандидата в мери узагалі найти неможливо, навіть серед переліку керівників «Преміуму». Проте опосередкованим доказом причетності кандидата в мери до цього банку може свідчити те, що замість біг-бордів із агітацією «Руху за реформи» ще перед днем тиші почали вішати біг-борди із рекламою саме банку «Преміум». Цілком можливо, що у штабі Думчева тоді вже знали реальний результат і використали рекламні площі з більшою користю для «партійного» банку. Вочевидь банк зможе рекламуватись ще протягом двох тижнів, адже місце на біг-бордах куплене Думчевим до 15-го листопада. Все тому, що політтехнологи кандидата обіцяли йому вихід до другого туру виборів мера.

Очевидним є зв’язок Сергія Думчева з одним з екс-лідерів «Партії регіонів», віце-прем’єром країни Сергієм Тігіпком. Опосередковано цьому є кілька підтверджень. По-перше, «Рух за реформи» святкувати перемогу збирався в прес-центрі у бізнес-центрі «Олімпійський», де ще рік тому під час парламентських виборів розташовувався штаб «Сильної України», яку надіявся відродити Тігіпко. Тоді №20 у списку «Сильної України» значився саме Сергій Думчев.

«Рух за реформи» - не перший коштовний проект з «новими обличчями», який завдяки потужним грошовим вливанням намагалися закинути на олімп влади у столиці. Свого часу у 2006 році Київ підкорив Блок Леоніда Черновецького, який привів до влади вже відомого на той час політика і банкіра, який правив столицею дві каденції. За Черновецьким до влади в мегаполісі дорвались десятки молодих і невідомих киянам облич. Є ще один успішний приклад локальної політичної сили, який ґрунтується на потужних фінансових вливаннях. У 2005 році Олександр Пабат заснував спочатку громадську організацію «Громадський актив Києва» (ГАК), яка з часом стала політичною партією і таки пройшла до Київради.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: