Тарас Чорновіл: справу депутатів можуть замнути

Тарас Чорновіл: справу депутатів можуть замнути

Регламентний комітет Верховної Ради (ВР) України 19 травня планує розглядати подання Генеральної прокуратури

Регламентний комітет Верховної Ради (ВР) України 19 травня планує розглядати подання Генеральної прокуратури України про зняття депутатської недоторканості з депутатів від НУ-НС.

Про це заявив глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Раніше генпрокурор України Олександр Медведько вніс на розгляд ВР подання про зняття депутатської недоторканості з депутатів від НУ-НС Юрія Гримчака і Андрія Парубія. Прокуратурою Києва були порушені кримінальні справи відносно цих депутатів.

Кореспондент Бі-Бі-Сі Фідель Павленко поговорив із позафракційним депутатом Тарасом Чорноволом про можливий розвиток подій.

Бі-Бі-Сі: У Верховній Раді взагалі зняття депутатської недоторканності – доволі рідкісне явище. Останнє можна згадати хіба що депутата Лозінського. Чи, на вашу думку, зараз дасть ВР дозвіл?

Т. Чорновіл: З Лозінського не знімали недоторканність. Він припинив свої депутатські повноваження, згідно з власною заявою. Що стосується даної заяви, ймовірність такого зняття існує, але я думаю, що і вона вже починає робитись сумнівною, а притягнення до кримінальної відповідальності, найімовірніше, не буде. Бо все ж таки здоровий глузд переможе. Я буду звертатися до своїх колег по коаліції, зокрема, до своїх колишніх колег із Партії Регіонів, з проханням не робити дуже великої дурниці. Я дуже коротко розкладу по пунктах, чому.

По-перше, і опозиція, і коаліція постійно звинувачують один одного в страшних злочинах – розкраданнях мільярдних коштів. І є підстави вважати, що ці звинувачення і з одного, і з другого боку достатньо правдиві. Принаймні, люди так думають. Який досвід ми даємо зараз їм? Люди, які крадуть мільярди, перебувають на свободі, їх ніхто не рухає. Люди, які зробили якийсь екстравагантний, очевидно, неправильний хуліганський акт, мають потрапити під кримінальну відповідальність.

По-друге, у сам день, коли відбувалися ці події, було дуже багато дій, які тягнуть дійсно на відповідальність. БЮТівці офіційно заявили, що вони не дадуть Литвину це робити, тобто створили все, щоб їхні колеги, які увійшли в коаліцію, не могли голосувати, - ніби злочин є. Регіонали, які вчинили дику бійку - злочин є. Люди, які кинули шашки (кинули чи не кинули – це ще питання), фактично цим відкрили можливість регіоналам провести голосування, зробили, в принципі, хуліганський акт і дурну дію, яка допомогла, а не перешкодила вчинити ті дії, які планувала коаліція. Їх тягнуть за відповідальність за дії, які реально вони не зробили. Тобто, хуліганство, можна сказати, було, але дій, які перешкоджали Литвину провести сесію, саме з боку цих двох людей не було.

І останній момент, який, на мій погляд є дуже суттєвим - тотальний наступ, русифікаторські дії і заяви, які йдуть то з боку Табачника, то Семиноженка, а також події, які відбулися у зв’язку з підписанням даної угоди, яка, на мій погляд, не є зрадою національних інтересів, але очевидно небажана і некорисна для України. Все ж таки ще один акт, який носить абсолютно політичний характер, коли людей притягують до відповідальності за дії, які пов’язані виключно з політичними подіями, а не з якимись розкраданнями, просто може викликати бурю в Україні. Нам що треба кінцевий розкол суспільства? Я буду ці аргументи висловлювати у Верховній Раді.

Бі-Бі-Сі: Пане Тарасе, скільки, на вашу думку, ваших колег депутатів можуть підтримати такий ваш заклик? Принаймні, уникати подвійних стандартів? Зрештою, згадаймо депутата Олеся Донія, який зазнав суто фізичних травм і змушений був лікуватися. Його нападників ніхто, здається, не збирається позбавляти недоторканності. Ви говорите цілком слушні речі, але, на вашу думку, чи партійна дисципліна в даному випадку переможе здоровий глузд у Верховній Раді?

Т. Чорновіл: Те, що партійна дисципліна переможе будь-який глузд, я в цьому не сумніваюся, це 100%. Інша річ, яка буде вказівка у Партії регіонів. Чи, в кінцевому рахунку, не буде прийняте формальне рішення, можливо, ще на засіданні комітету або вже у Верховній Раді, за яке одностайно проголосує вся коаліція. Скажімо, такий варіант – вважати, що подання, внесене прокуратурою, неправильно оформлене юридично або оформлене не до відповідної статті. Наприклад, можна сказати, що вони подали, як «перешкоджання діяльності державним діячам» (це дуже серйозний вважається злочин), а треба було подати по статті «хуліганство». Я вважаю, що ймовірність саме такого повернення документів є дуже висока. Хоча ймовірність того, що проголосують всією коаліцією, а потім у генеральній прокуратурі тихо замнуть справу, є так само достатньо висока. Я вважаю, що справа не матиме продовження, тому що і в партії влади, і в опозиції люди перейшли вже якусь межу, але і там, і там - не самогубці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: