Влада й опозиція обдумують зустріч

Влада й опозиція обдумують зустріч

Цього тижня президент Янукович обіцяє провести відкриту для преси зустріч з лідерами політичних партій.

Цього тижня президент Янукович обіцяє провести відкриту для преси зустріч з лідерами політичних партій. Про це він заявив минулими вихідними в інтерв‘ю кільком телеканалам.

«У мене постійно проходять зустрічі з представниками всіх політичних сил без винятку, у тому числі з опозиційними. Вони ніколи не ставлять мені запитання про те, робити це публічно, чи ні. Я вважаю, що треба зараз робити публічні зустрічі», - каже він.

Пан Янукович також запевнив, що він «абсолютно відкритий» для роботи з усіма політичними силами. Але чи готова опозиція до такої співпраці?

Українська служба Бі-Бі-Сі запитала депутата від БЮТ Володимира Бондаренка, чи отримував він або Юлія Тимошенко запрошення від президента Януковича на анонсовану ним зустріч.

{1-}

Володимир Бондаренко: автобусів з людьми не зупиняли з часів Кучми

Володимир Бондаренко: Ми поки що чули про ту зустріч із повідомлень в інтернеті.

Бі-Бі-Сі: А з яким настроєм ви зустріли заяву президента на українських телеканалах про те, що він хоче зробити зустрічі з усіма політичними партіями (включно з опозиційними) регулярними і відкритими?

Володимир Бондаренко: Я особисто зустрів це з великою іронією і навіть скепсисом. Чому? Ми бачимо, що робиться і що робилося останніми днями. Наприклад, після створення нової коаліції жоден комітет у парламенті не був запропонований опозиції. Жоден із тих, які традиційно належать опозиції. Наприклад, бюджетний, регламентний… Це все влада залишила собі. Перший заступник голови Верховної Ради завжди був від опозиції. Зараз ту посаду коаліція залишила за собою. Чи точніше, Адам Мартинюк був обраний від коаліції після змін – спеціальних змін!- до регламенту. Жодної пропозиції нашої не враховано у бюджетному процесі. А сам бюджет ухвалений взагалі з-під поли, з-під столу. Без будь-яких консультацій і навіть розгляду його, елементарного розгляду в комітетах. Зміни до закону про регламент внесені. Дивні такі зміни, які дають можливість створити одразу декілька або кільканадцять опозицій. Це дуже вигідно владі – тепер вона обиратиме, яка з цих опозицій їй більше підходить.

Бі-Бі-Сі: Пане Бондаренко, але ж складається враження, що в Україні і так існує принаймні кілька опозицій…

Володимир Бондаренко: Це проблема опозиції. Але ж у регламенті було записано, що опозиційна партія, яка має свою фракцію у Верховній Раді, і складає більше половини тих, хто не увійшов у коаліцію, може сформувати опозицію. А всі інші можуть до неї приєднатися чи не приєднатися. Це була та опозиція, яка була центральною, тому що вона має у парламенті таке представництво. Зараз це знівельовано. Сьогодні кілька керівників так званих опозиційних сил, які стирчать по приймальнях влади, поїдаючи залишки з кадрового стола, будуть прекрасною опозицією для нинішньої влади. А тому запрошення від Януковича є нещирим, воно зроблене на фоні абсолютно антиопозиційних дій влади…

Скажіть мені, будь ласка, чому в Україні скасована 33-тя і 34-та статті Конституції, які дозволяють громадянам вільно пересуватися по країні? Тисячі автобусів, які їхали на мітинг опозиції, були затримані на межах кількох областей. І керівники тих областей прозвітували, як їм вдалося нівелювати величезний мітинг, який планувався. Це – ненормально! Такого ж не було з часів Кучми – їздили, куди і коли хотіли. Зокрема, представники Донецької та Луганської областей завжди були в Києві, і ніхто їх ніде жодного разу не зупиняв… А сьогодні знов відновлена ця ненормальна ситуація з блокуванням пересування людей, з блокуванням різноманітних мирних зібрань, де би могли розглядатися проблеми нашого суспільства. Це все блокується.

Бі-Бі-Сі: Пане Бондаренко, якщо секреатріат президента таки запросить вашу політичну силу і особисто Юлію Тимошенко на зустріч, чи сприймете ви це як нагоду висловити всі свої застереження і чи погодиться на таку зустріч пані Тимошенко?

Володимир Бондаренко: Я думаю, що вона може погодитись, але припускаю, що це буде перша і, можливо, остання така зустріч. Бо всі такі зустрічі плануються лише для того, щоб світова громадськість отримала сигнал, що опозицію запрошували. Крім того, якщо жодна наша пропозиція після зустрічей не буде враховуватися, сенсу в таких зустрічах не буде. І тому ми будемо аналізувати першу зустріч і зокрема те, які реальні кроки зробить нинішня влада по відношенню до тих проблем, які порушуються опозицією. Серед них, зокрема, і таємні угоди з Росією, які сьогодні абсолютно не обговорюються ні з громадянами, ні з законодавчою владою, до якої належить у тому числі й опозиція.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: