Оксана Скиталінська: Здорове харчування: на старт!

Оксана Скиталінська: Здорове харчування: на старт!

Лікарка-дієтолог переконана, що кожна людина має завжди намагатися харчуватися корисною для здоров`я їжею. Крім того здорове харчування може бути доступним за ціною. Пані Оксана радить кожен ранок розпочинати з випитої склянки чистої води, можна додавати шматочок лимону та трошки меду. Насіння льону корисно вживати у салатах. Бо льон містить онкопротектори, так звані лігнани.

Лікарка-дієтолог переконана, що кожна людина має завжди намагатися харчуватися корисною для здоров`я їжею. Крім того здорове харчування може бути доступним за ціною. Пані Оксана радить кожен ранок розпочинати з випитої склянки чистої води, можна додавати шматочок лимону та трошки меду. Насіння льону корисно вживати у салатах. Бо льон містить онкопротектори, так звані лігнани.

 

Читайте відповіді Оксани Скиталінської під час інтернет-конференції, яка відбулася в прес-центрі ІА "Главком" 11 березня 2016.

 

Елена: Здравствуйте, Оксана!

Очень хочется узнать Ваше мнение относительно глютена, а именно о пользе безглютеновой диеты для людей, не страдающим циакалией. Сейчас все больше говорят о том, что у подавляющего большинства людей не диагностирована непереносимость или аллергия глютена и исключение из рациона продуктов, его содержащих, приносит фантастическую пользу здоровью. Так ли вреден глютен? Нужно ли относительно здоровому человеку придерживаться безглютеновой диеты?

Заранее спасибо за Ваш ответ!

Скиталінська: Прояви непереносимості глютена (глютенової ентеропатії, целіакії)зустрічається один раз на сто випадків. Але непереносимість глютену останніми роками почастішала у зв`язку з сучасною рафінованою їжею, якою харчується більшість людей. Проявляється захворювання від виражених ознак, коли в людини є пронос, частий стілець,метеоризм, схуднення, суха шкіра до незначних або взагалі майже без проявів (німа форма), найчастіше проявляється у дитячому віці і середньому віці.

Причиною є непереносимість білка глютену, який міститься у злакових (найбільше у пшениці, житті, ячмені, вівсяній крупі). Можна вживати в невеличкій кількості гречку , рис, але в основному, раціон має складати із овочів, фруктів ягід, білкових продуктів - яєць, молочних, кисломолочних , риби, м`ясних. Враховуючи, що з віком активність ферментів знижується, то зростає ризик розвитку глютенової ентеропатії. Тому з віком основними крупами має бути гречка, неочищений рис, овочі, фрукти, ягоди. А також важливо уникати продуктів, які можуть містити прихований глютен. Це можуть бути кетчупи, ковбасні вироби, пиво,морозиво, майонез, йогурти, магазинна випічка.

 

турботлива мама: Якими продуктами харчування потрібно годувати дітей, виховую двох школяриків, аби вони почували себе добре, могли витримати навантаження в школі? І що найкраще давати їм до школи, бо певно, бутерброди з ковбасою поганий варіант?

Скиталінська: Сучасні діти, окрім того, що вони посилено ростуть, вони отримують велике інформаційне навантаження в школі, тому їм потрібне якісне харчування, яке включає:

1. білкові продукти, які є будівельним матеріалом для росту організму (яйця, молочні, кисло-молочні продукти, нежирна птиця, м"ясо, риба, бобові). 2. корисні вуглеводи, які є джерелом енергії для мозку та м"язів, але це не солодощі, а фрукти, ягоди, овочі, крупи. Але відомо, що діти є солодкоїжками, тому нам потрібно давати їм здорові солодощі ( домашнє желе із ягід та фруктів з м`якоттю, бісквіти та сухарики з ягодами, горіхами, сухофруктами із цільнозерновогоборошна, домашні цукерки із сухофруктів та горіхів. 3. Корисні жири, які включають горіхи, кисло-молочні продукти нормальної жирності до 3,5% молоко, вершкове масло, вершки, риб`ячий жир та жирну рибу. Нічого не смажити. З корисних напоїв - компоти, морси, узвари, слабкий зелений чай із додаванням меду. З собою в школу давати бутерброд із сиром або тонким шматочком вареного м"яса, хліб із висівками, морквинку, яблука. Хай вчаться із задоволенням! :)

Любов: Люди, що постять в православних з понеділка починається піст, як збалансувати все , як краще замінити тваринні білки, особливо тим, в кого є хронічні захворювання , а хочеться очистити душу і тіло, тобто втримати свій язик і від розмов непотрібних і від спокуси напхатися не тим чим треба ?

Скиталінська:На мою думку, піст - це хороша можливість оздоровити своє тіло, і можливо, душу :) тому що під час посту людина відмовляється від білків тваринного походження. І це дуже добре для більшості людей, які харчуються жирним і смаженим м`ясом, вживають багато солодощів, мало рухаються. Але піст показаний не всім. Вагітним жінкам, дітям, підліткам, люди, які готуються або перенесли операції, після інфекційних захворювання не варто виключати тваринні білки із раціону. Для всіх інших хорошим джерелом білків мають стати крупи,у картопля, горіхи, різні види бобових, гриби, соєві продукти. Щоб отримати повноцінний білок, ці продукти потрібно комбінувати, наприклад, готувати гречку з грибами, йогурти на основі молока з горіхів мигдалю, вівса, додавати багато овочів, при чому у вареному вигляді, бо так вони найкраще засвоюються. Нічого не смажити, а олію додавати у готову страву. Частіше харчуватися невеличкими порціями, щоб відчувати енергію.

Нормалізувати свій режим дня. Лягайте раніше спати. Більше гуляйте на свіжому повітрі, зменшіть своє перебування у соціальній мережі ;) І любіть ближній своїх.

Сироїжка: Добрий день,пані Оксано! Незабаром на прилавках супермаркетів з`явиться чимала кількість молодої городини... зрозуміло, що вона вся буде "нашпигована" пестицидами та іншою хімією. Чи становить загрозу така їжа? Дякую

Скиталінська: Доброго дня, шановна Сироїжко! Судячи з Вашого ніку, Ви таки полюбляєте їсти свіжі овочі-фрукти, і це -- дуже правильно.

Багато людей бояться вживати ранні овочі та фрукти, бо переконані, що вони містять набагато більше шкідливих речовин, ніж вітамінів. Але це не так. Овочі багаті не лише вітамінами, кольоровими пігментами (так званими фітонутрієнтами), але й клітковиною, яка робить їх універсальними "очищувачами" організму від шкідливих речовин. Але, якщо Ви остерігаєтесь вживати ранню городину,робіть наступне.

1. Очищуйте від шкірок.

2. Знімайте верхні листочки з капусти та основу у коренеплодах (те місце, звідки ростуть стебла).

3. Вимочуйте у воді протягом 30 х перед вживанням.

І насолоджуйтесь ранньою городиною, яка є символом весни:)

Ольга: Оксана, сейчас много мифов вокруг молока. Многие утверждают, что употребление молока провоцирует отеки и целлюлит. Вредит ли молоко процессу похудения? Какая норма для взрослого человека?

Скиталінська: набряки і целюліт провокує не молоко, а жирна і смажена їжа, солодощі, малорухливий спосіб життя :) 20% людей не переносять молочні продукти. З віком, справді, ферменту, який переробляє молочний цукор, стає менше. Тому краще вживати не цільне молоко, а молоко в розбавленому вигляді, наприклад, з чаєм,кавою чи кашею та кисломолочні продукти - кефір, творог, йогурт, сметана.

Ирина: Можно ли употреблять рафинированное подсолнечное масло? можно ли на нем жарить, если опустить, что лучше вообще не жарить?

Скиталінська: Рафінована соняшникова олія - не найздоровіша олія, тому, якщо ми хочемо зберегти здоров`я, використання її має бути зведено до МІНІМУМУ!А от нерафінована олія корисна ( за рахунок фосфоліпідів ,тобто осад на дні пляшки) , тому додавайте її в лише готові страви. Смажити на будь-якій соняшниковій олії не можна.

В раціон додавайте не лише соняшникову олію, а й кукурудзяну, оливкову. Надмірне вживання соняшникової олії сприяє розвитку запальних процесів в організмі. Норма олії за добу складає 1-2 столові ложки.

Ліля: Чи корисно вживати мелений льон та як і в яких дозах ?

Скиталінська: Так, дуже корисно, хоча немелений льон також корисний:) Льон - це джерело рослинних омега-3 жирів, які мають протизапальні властивості, клітковини, яка є природнім "сорбентом" шкідливих речовин у кишечнику, нормалізує рівень холестерину, цукру, та лігнанів, які містяться в оболонці насіння льону. Лігнани є онкопротекторами, тобто знижують ризик розвитку ракових захворювань.

Льон правильно готувати так: з вечора 1 чайну ложку насіння залити холодною водою, вранці можна додавати у кашу, кисломолочний напій, готовий суп, заправки до салатів.

Христина: Мене цікавить харчування після перед тренуваннями окремо якщо це тренування зранку-ввечері, а також кардіосилове тренування. Чи можна тренуватись, бігати на голодний шлунок чи краще поснідати, і чи потрібно вечеряти, якщо тренування до 20-21 години? Дякую

Скиталінська: За дві або три години до тренування потрібно з`їсти страву, що складається зі складних вуглеводів і білка. Наприклад, кашу, м`ясну тефтелю і салат; або макарони із рибою і зеленим салатом. Під час тренування потрібно пити, а далі харчуватися в залежності від мети, яку переслідуєте: а) якщо наростити м"язи, то через 15-20хв з"їсти щось білково-вуглеводне, наприклад, нежирний творог і яблуко, або творог з медом.б)якщо схуднути, то їсти рекомендується не раніше, аніж за 1,5-2 години. Іжте тоді білково-овочеву страву, наприклад, омлет із яєчних білків з овочами. Жовток можна використати для миття волосся замість шампуню

Валентин: Доброго для Вам Оксано! У одному дописі Ви рекомендуєте замінити для смаження рафіновану олію на свинний жир!Як правильно споживати, точніше готувати на свинному смальці?Це ж холестерин?

Скиталінська: Хороше запитання. почнемо з того, що смажити взагалі нездорово! Їжу потрібно варити, запікати, тушкувати. Але якщо вам інколи хочеться смаженої їжі, то смажити її, дійсно, потрібно на свинячому смальці, або оливковій олії, оскільки вони витримують нагрівання до високих температур і менш за все на виході дають шкідливі продукти. На соняшниковій олії смажити не можна, тому що утворюються токсичні трансжири, які провокують запальні процеси в організмі і загострення хронічних захворювань органів травлення. Коли смажите, то робіть це на невисокому вогні, часто перевертайте і накривайте кришкою страву, яку готуєте.

Сироїжка: пані Оксано, як ви гадаєте, чи корисні ті всі яблука, які сьогодні на прилавках лежать. глянеш на них, а вони як наливні,хоча вже весна надворі... кажуть їх парафіном обробляють для кращого зберігання?

Скиталінська: Весняні яблука бажано вибирати невеличкі за розміром, місцеві і добре мити. А якщо вже купили у супермаркеті і воно викликає у вас сумніви, то тонко очистіть його від шкірки. Але в будь-якому разі яблука є корисними, бо містять пектин, клітковину, яка поглинає шкідливі речовини кишечника, є живильним середовищем для корисних бактерій, які в ньому живуть. І дає нам енергію за рахунок цукрів, які там є, може бути чудовим перекусом.

Наталія: Пані Оксано, доброго ранку! Виписали про користь води з лимоном натщесерце. Також багато є написано про користь води з медом. Що краще обрати? Та чи можна в воду з лимоном додати меду і чи буде користь від такої води? Дякую

Скиталінська: Насправді має значення склянка води, випита після сну, чи буде там лимон чи мед, особливого значення немає. Тому що ранкова вода стимулює скорочення скорочення жовчного міхура і підготовку організму до травлення. Мед дає енергію, тому можна вживати тим, хто після сну почувається в`ялим. Температура води для людей з нормальною або підвищеною кислотністю має бути трошки теплою, а для людей з пониженою кислотністю прохолодною.

Надежда: Оксана, подскажите на сколько полезно употреблять в пищу кокосовое масло, жарить на нем. Сейчас его хотят сделать трендом и многие мои подруги на перебой убеждают меня в его полезности. Заранее благодарна за ответ.

Скиталінська:Кокосова олія містить багато насичених жирів, тому вживати її в якості здорової олії не рекомендується для смаження.

Інна: Добрий день У мого чоловіка гепатіт С.Скажіть, будь ласка, пані Оксана, як часто можна їсти йому яйця, чи можна їсти горіхи, і чи можна кожний день на сніданок їсти овсянку? Ми з ним завжди сперечаємось на рахунок таких сніданків:я кажу, що треба різну їжу на сніданок, а йому тільки овсянку кожного дня Дякую

Скиталінська: У людей, які мають вірусні захворювання печінки, є висока потреба у речовинах, які сприяють стійкості організму до вірусу, відновлення клітин печінки, зміцнення імунної системи і забезпечення організму енергією, тому харчування при вірусному гепатиті має включати підвищену кількість білку ( в першу чергу за рахунок нежирних тваринних білків, обмежену кількість рослинних олій, високим вмістом лецитину, вітаміну С, цинк. Це такі продукти як яйця, нежирне м`ясо, нежирна птиця, риба, кисломолочні продукти, крупи, овочі, зелень, стиглі ягоди, чорний та зелений чай.

Зразок сніданку: паровий омлет з овочами, каша рисова з морквою та вершковим маслом, шматок хліба із творогом і медом, чай зелений з лимоном. В раціон їжі треба включати киселі на ягодах і фруктах, горіхи, насіння льону. Режим харчування має включати 5-6 прийомів їжі невеликими порціями.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: