СБУ скотиться до репресій?

СБУ скотиться до репресій?

Справа Макаренка, міжнародний скандал із Ланге можуть бути лише початком того, що Служба безпеки України перетвориться на репресивну машину в руках нової влади.

Справа Макаренка, міжнародний скандал із Ланге можуть бути лише початком того, що Служба безпеки України перетвориться на репресивну машину в руках нової влади. Більше того, в жодній країні спецслужби не дозволяють собі захищати інтереси якогось конкретного олігарха. Генерали попереджають Президента, що як би там не намагалися силовики вислужитися перед ним, але саме Януковичу доведеться відповідати за історію свого правління.

Про це в прес-центрі «Главкому» говорили колишні заступники голови Служби безпеки України, народний депутат України, ґенерал-лейтенант СБУ Олександр Скибінецький та генерал-лейтенант СБУ Олександр Скіпальський.

-- Олександр Скибінецький: «СБУ може перетворитися на серйозний репресивний орган»

Коли ми говоримо про спецслужби та правоохоронні органи, то повинні мати на увазі, що небезпека перетворення цих інституцій на репресивні існує завжди. І будь-яку політичну силу, яка приходить до влади, вабить можливість використати в своїх політичних цілях, зокрема, Службу безпеки України. В демократичному суспільстві цьому протиставляється так званий демократичний цивільний контроль. Тобто, роль громадськості, законодавства та парламенту, що не дозволяє утаємничено чинити протиправні дії спецслужбам на користь конкретної політичної сили.

На жаль, на сьогоднішній день ми маємо всі ознаки того, що наша Служба безпеки України може перетворитися дійсно на серйозний репресивний орган на користь конкретної політичної сили, яка заходиться зараз при владі. Зокрема, СБУ проводить так звану профілактичну роботу, викликає на співбесіди та чинить тиск на громадські організації, на журналістів, на студентів та ректорів вузів, є стеження за журналістами. Яскравий приклад такої репресивної діяльності – це випадок з колишнім головою митниці Макаренком, який сьогодні фактично є політичним в’язнем, жертвою дрібної помсти за те, що він не дав використати в комерційних приватних цілях ресурси, які належать Україні. Власне він не вчинив нічого протиправного, нічого не привласнив і не вкрав, але йому це інкримінується.

Показово те, що в рішенні Стокгольмського суду, наскільки мені відомо, є запис про те, що «Нафтогаз України» не заперечує проти такого рішення, яке було прийнято. Це говорить про те, що відбувається жонглювання цим питанням і йдеться про вирішення його на користь комерційних структур, з якими має взаємодію та ділові стосунки сьогоднішній голова СБУ Валерій Хорошковський. Абсурдна ситуація, коли спецслужба на чолі з бізнесменом-мільярдером у змові зі своїм діловим партнером Фірташем і зі згоди нинішньої української влади чинить такі дії, які спрямовані не лише конкретно проти Макаренка як колишньої посадової особи, а проти того, щоб Україна та її народ користався тими природними ресурсами, які їй належать.

Те саме можу сказати і про випадок з Ланге, який також свідчить про те, що наша спецслужба сьогодні утаємничено, не розкриваючи суті питання чинить такі дії.

Дуже показово також є те, що зі зміною політичного керівництва в Україні та очільників СБУ фактично припинилася взаємодія з парламентом, яка була до цього. Тобто, сьогодні на колегії СБУ не запрошують представників профільного комітету, і немає ніякої інформації про те, яка стратегія і що робиться сьогодні в СБУ для її перетворення у спецслужбу демократичної держави.

-- Олександр Скіпальський: «Коли СБУ стає маріонеткою в руках влади, це є загрозливим не лише для нас з вами, а й для існування самої держави»

Якщо вас, журналістів, турбує це питання, значить, воно виходить за межі нормального сприйняття. Я поділяю точку зору мого колеги. Для України, на жаль, це характерно, коли керівництво країни не розуміє важливості цього державного механізму, станового хребта сфери національної безпеки. СБУ має працювати виключно в рамках Конституції, на державні, тобто народні інтереси. А коли Служба через перепризначення та кадрову чехарду стає маріонеткою в руках влади, тоді це є загрозливим не лише для нас з вами, а й для існування самої держави, тому що СБУ перестане виконувати свої головні завдання по захисту національних інтересів, а займатиметься лише якимись конкретними замовленнями.

Пригадайте, і при Ющенку були зроблені перші кроки, коли Хорошковський ще не був звільнений з митниці, а вже підписував шифровку в СБУ для того, щоб використати у власних інтересах газ, який належав саме Україні, бо народ за нього платить великі гроші.

Тож потрібен не тільки цивільний контроль, відіграє роль ще й суб’єктивний фактор підбору кадрів. Інша річ, якщо поставити людину професійну, яка має тяжкий досвід історичного минулого, бо більшість із нинішніх співробітників – це вихідці із колишнього КДБ. Проте останні 10-15 років КДБ не дозволяло собі масові репресивні акції чи захист конкретного олігарха, їх тоді, до речі, й не було. Останні роки це стало вигідно: Кучмі – захищати інтереси Пінчука, Ющенку – своїх любих друзів. А сьогодні Служба захищає інтереси Хорошковського, Фірташа – це найнебезпечніше. Ні в одній цивілізованій країні такої спецслужби немає, вона не займає такої позиції.

Олександре Матвійовичу, чи мала право СБУ затримувати Макаренка, бо у пресі була інформація, що це входить до компетенції прокуратури?

Олександр Скибінецький: Тут є один нюанс: якби Макаренко був при посаді, тобто чиновником вищої категорії, тоді згідно законодавства цією справою мала займатися прокуратура. Оскільки він зараз не займає цієї посади, то СБУ має всі підстави.

Як ви оцінюєте роботу тієї команди, яка зараз працює в СБУ? Чи може очолювати цю службу не кадровий офіцер, а людина, яка м’яко кажучи далека від цієї сфери?

Олександр Скіпальський: Така людина вже очолює СБУ в рамках прийнятого указу Президента. Юридично немає якихось грубих порушень, але виходячи з практики та логіки роботи… Назвіть мені хоч одного нашого мільярдера чи мільйонера, який би в умовах накопичення первинного капіталу зробив це в білих печатках і ви не маєте до нього претензій? Таких немає, тому що це було або ухиляння від сплати податків, або запускання руки до державного бюджету, будучи при посаді, навіть в умовах нормальних оборудок. Все це з моральної точки зору тягне за собою велику кару. Коли ми вступали вчитися до вузу, то вірили, що будемо працювати добросовісно, тоді буде кар’єрний ріст та повага від суспільства. А зараз до влади прийшов один олігарх, другий, тоді молодь подумає, навіщо їй працювати, коли треба якось заробити капітал і тоді просто прийти на такі посади.

Прокоментуйте, будь ласка, висловлювання Хорошковського, який сказав, що переслідування журналістів, затримання Ланге – це технологія, запущена опозицією задля того, щоб очорнити авторитет нинішньої влади...

Олександр Скибінецький: Це все мені нагадує кращі часи НКВС, коли щось вчиняли, а потім списували на когось. Таке враження, що сьогодні йде намагання повернути ту систему, яка була при КПРС, тільки зараз є ПР як партія воади. Звинувачення пана Хорошковського чи його припущення мені нагадують ті версії, які висловлює інколи міліція, коли вони затримують людину, а та, щоб скомпрометувати міліцію, б’ється головою об стінку. Це абсурд. Якщо цитувати класиків, то це «жалкий лепет оправданья». Немає необхідності опозиції вигадувати щось і проводити такі акції, коли сама наша спецслужба дає стільки приводів та підтверджень зі своєї діяльності. Ми ж бачимо, який створюється фон: ректор Католицького університету у Львові, студентські організації, громадські організації, журналісти… Це що - все опозиція робить?

Є і інша версія, що саме російськими спецслужбами були влаштовані ці провокації для того, щоб в цілому послабити відносини України з Євросоюзом?

Олександр Скибінецький: «Мудрено очень»… Думаю, що тут є більш прості механізми. Ми бачимо, що нинішня влада, коли чогось хоче, то зробить, не зважаючи ні на що. А ці вигадки дуже складні.

Як тоді протистояти діям Хорошковського, в руках якого спецслужба, гроші, зв’язки з Росією, медіа-бізнес і т.д.?

Олександр Скибінецький: Не мовчати. В цьому питанні дуже важлива роль преси, ЗМІ, бо в демократичному суспільстві четверта влада відіграє роль тих, хто б’є на сполох, коли щось відбувається не так. Поки ми з вами не мовчимо – це єдине протиставлення. Всі утаємничені інтриги, всі протиправні задуми, які можуть бути здійснені, мають висвітлюватися. Ми повинні намагатися зробити всі процеси, які відбуваються, прозорими для суспільства.

Чи є затримання Ланге першою ластівкою того, що всім іноземним представництвам зараз буде некомфортно працювати в Україні і їх чекає профілактична робота з боку СБУ?

Олександр Скибінецький: Це теж мені нагадує часи Радянського союзу, коли кругом були одні вороги, а будь-який іноземець вважався шпигуном, за яким треба стежити, особливо, якщо він замає офіційну посаду, працюючи в якомусь представництві. Сьогодні відбувається теж саме. Думаю, що тут відчувається навіювання з боку нашого північного сусіда. Це несумісно з тією позицію, яка озвучується, про те, що ми йдемо в Європу. Бо якщо ми демократичне суспільство, то чому ставимося так до західних демократичних інституцій?

Олександр Скіпальський: Хотів би звернути увагу на деталі. Після того, як представник Фонду покритикував Януковича за його перші сто днів у владі, то, безумовно, виникло бажання якимось чином обмежити. Я переконаний, що для того, щоб були прийняті рішення, були проведені консультації, в тому числі і з росіянами, які в останні місяці щільно працюють з українськими спецслужбами. Були дані відповідні рекомендації, і це був такий собі невеликий «підпал Рейхстагу». Це підтверджується заявою пані Герман, яка заінтриговано і загадково прокоментувала інцидент.

Мене особисто дивує, бо якщо взяти позицію Німеччини, то вона зажди стримано ставилася до України, не переслідувала якихось цілей, наприклад, аби взяти Україну під свій вплив. Говорити про небезпеку шпигунської діяльності з боку Німеччини для України не актуально. Навпаки, з іншого боку, є держава, яка блискуче провела спецоперацію, аби привести до влади проросійські сили і насадити навколо діючого Президента стільки центрів свого впливу, що він бідний тільки й ходить по цьому колу і не може знайти виходу. Пані Герман мала б сказати ось цю стурбованість.

Але це все від лукавого, тому що хочеться сподобатися патрону і показати відданість, показати всьому світові, що ви не чіпайте нашого месію, бо це небезпечно, ми вам покажемо. А вихід – це ваша позиція в першу чергу, і правильно робите, що не мовчите. Попри заборони та звільнення з роботи за Україну, за свою державу треба боротися!

Олександр Скибінецький: Я хотів би звернути вашу вагу на те, що один з методів, який використовується у дезінформаційній роботі з боку спецслужб та влади, – це втаємничення. Це треба ламати. Сьогодні нам натякають на те, що опозиція створює якісь сценарії. Пані Герман говорить про те, що у СБУ є такі матеріали, що справляють дуже серйозне враження. Де вони? Покажіть, що там є. Я не уявляю собі, яку саме протиправну діяльність міг вести представник Фонду Аденауера. Чи він закликав до повалення існуючого ладу? Чи він зазіхав на територіальну цілісність? Чи він виступав проти Конституції? Нічого немає, але є дуже велика таємниця та великі натяки.

Теж саме і зі справою стосовно колишнього керівника митниці Макаренка. Є один аркуш у цій справі, який формально підпадає під гриф «таємно», але в кращих традиціях радянських часів втаємничено всю справу. І сьогодні вже є питання, чи можна допустити депутатів на слухання в суд, але ми там будемо, бо депутати мають допуск найвищої форми.

Якщо Макаренка не випустять, що буде далі робити опозиція?

Олександр Скибінецький: Будемо домагатись, щоб випустили. Зараз зібрано біля 100 підписів народних депутатів, які готові його взяти на поруки. Я не знаю більш серйозної запоруки. Будемо і далі битись за те, щоб невинно закриту за грати людину звільнили.

Ви натякнули на те, що СБУ повторює шлях російської ФСБ. Яких тоді методів роботи нам очікувати від спецслужб? І чи з’явиться в такому разі в Україні свій Ходорковський?

Олександр Скибінецький: Це питання треба адресувати Президенту. Бо якщо він наслідуватиме приклад пана Путіна, то може й з’явиться у нас свій Ходорковський. Якщо ж ми не будемо стримувати оці дії, плани та задуми, які сьогодні бачимо, то можна очікувати надалі більш серйозних переслідувань і опозиційних діячів, і бізнесменів, пов’язаних з опозиційною діяльністю. Журналісти також можуть очікувати на серйозний тиск.

Щодо Ланге, то натяки на якусь помилку чи непорозуміння – це також несерйозно. Процедура закриття в’їзду дуже зарегламентована. Там не може бути так, щоб хтось клацнув по комп’ютерній клавіші і в’їзд закрили. Це серйозний процес, коли готується відповідний документ, затверджується керівником підрозділу, потім іде до вищого керівництва Служби безпеки, яке візує, підтверджуючи, що дійсно є підстави. Потім це йде в прикордонну службу, яка виконує постанову про закриття в’їзду певній людині. Так не могло бути, щоб хтось помилився і випадково надіслав якесь електронне повідомлення. На мій погляд, це було просто бажання вислужитися перед тим, хто зверху дав таку вказівку або висловив невдоволення діяльністю представників Фонду, чи ще перед якимись партнерами. Зроблено це було бездумно, а потім дали задній хід. Це ж в нашому дусі: спочатку побігли, а потім задумалися, довелося повертати назад все та розказувати байки про вагомі підстави.

Олександр Скіпальський: Історично так і відбулося, що побачили, що є критика пана Януковича, і знаючи, що йому подобаються дії, що обмежують цю критику, вирішили дати йому такий подарунок, але недооцінили наслідки цього. Безумовно, тут прослідковується почерк із минулого. Ви напевно чули про декегебізацію - це була фальшива теза спеціально для того, щоб ослабити службу і не дати їй розвиватися на нормальному досвіді. А от прояви гірших рис вилазять, тому тут і є велика небезпека, якщо суспільство не відреагує. Щоб запобігти цьому, Президент мусить задуматись, бо саме йому доведеться відповідати за свою історію правління. Структурними рішеннями йому потрібно ввести громадські ради при собі, куди б входили незалежні експерти, генерали СБУ.

Крім того, ніхто не звертає уваги, що у нас десь взагалі зникла Рада національної безпеки та оборони. Цей інструмент випав із рук Президента, тому що Льовочкін перебрав на себе функції роботи пані Богатирьової і вона інколи навіть не може додзвонитися до Адміністрації Президента. А це дуже небезпечно, тому що секретар РНБОУ має відслідковувати все, давати аналітичну оцінку та рекомендації щодо тих чи інших процесів. А у нас цей інструмент відсутній, тому ми задумуємося з моїми колегами про те, що треба утворювати Громадську раду національної безпеки України. Туди мають входити і журналісти, які спеціалізуються на цій темі, професіонали, політики для того, щоб своєчасно дати по рукам тим, хто хоче перетворити Україну в тоталітарну державу.

Ви сказали про бажання вислужитися. Чи не призведе це, не дай Боже, до другої справи Гонгадзе, в результаті чого було нанесено серйозного удару по іміджу Президента Кучми і саме Януковичу доведеться відповідати за ігри його оточення?

Олександр Скіпальський: Якщо він цього не зрозуміє, то саме так і буде. Згадайте інтерн’ю Хорошковського, коли він стверджував, що мільярдер – це успішний менеджер, який може працювати скрізь. Він і тіні сумління не має щодо того, наскільки делікатне його перебування. Він не озирається і вже забув, яким був процес накопичення його капіталу. Іноді повертатися треба і до марксистських класиків: колись була написана робота «Головокружение от успехов». Щоб воно, лишень, не проявилося в нинішніх умовах.

Олександр Скибінецький: Доречне порівняння зі справою Гонгадзе. Там те ж саме було: не встиг Президент Кучма висловити незадоволення, як його підлеглі побігли вислужуватися, хоча сам він такого наказу і не давав.

До яких конкретних дій буде вдаватися ваша політична сила, щоб мінімізувати ці негативні тенденції від СБУ? Запитання щодо місцевих виборів: є припущення, що це буде боротьба двох адмінресурсів – Партії регіонів та БЮТ. Як ви будете захищати свій результат на виборах?

Олександр Скибінецький: Ми намагатимемося робити так, щоб нас почули: що ми пропонуємо, що ми критикуємо і те, за що ми боремось. Від парламентської трибуни до конкретної співбесіди в кожному селі та дворі. Важливо, що всі ці засоби ми використовуватиме, як для протидії тій сваволі, яка насувається, так і для агітації за наших кандидатів на місцевих виборах. Швидше за все, блоки на вибори не пустять, а йтиме партія «Батьківщина», то у нас як такого немає адмінресурсу. Сьогодні є певні позиції у районних та міських радах, з їх допомогою ми будемо проводити свою лінію та акції проти намірів влади узурпувати все, що можна. Будемо використовувати весь арсенал, те, що не виходить за межі закону.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: