Людству докучають магнітні бурі

Людству докучають магнітні бурі

Чи несуть магнітні бурі наслідки для людства? Який їхній вплив на організм людини? Що радять лікарі?

Минулого тижня людство опинилося під впливом магнітних бур, спровокованих спалахами на Сонці. Особливо важко їх перенесли серцево та психічно хворі, але й здорові люди відчули їх в повному обсязі. Вчені констатують невисоку потужність останніх викидів Сонця, але, тим не менше, в ці дні швидка виїжджала частіше. Що являють собою магнітні бурі? Якою є їх періодичність та потужність? Чи несуть вони наслідки для людства? Який їх вплив на організм людини? Що радять лікарі?

На ці та інші питання в прес-центрі «Главкому» відповіли завідуючий лабораторією астрономії Інституту космічних досліджень НАН України і Національного космічного агентства України Олексій Парновський та заступний директора науково-координаційного управління Академії медичних наук України Людмила Овсяннікова.

-- Олексій Парновський: «Найбільш відчутно магнітні бурі впливають на космічні апарати, можуть призвести навіть до їх втрати, що неодноразово траплялося»

Буря, яка відбулася останніми днями, за своєю інтенсивністю була досить незначною, вона ледь наближалася до середньої потужності. На даний час вона вже закінчилася і найближчим часом повторних бур не очікується. Всі попередження, які видавали центри прогнозування космічної погоди, на даний час уже скасовані і ситуація є стабільною.

Ця буря є третьою з початку року, всі вони були досить незначними. Це пов’язано з тим, що сонячна активність зараз біля мінімуму. Завдяки тому, що останні три роки була аномально низька сонячна активність і цих бур було дуже мало, зараз кожній бурі приділяється підвищена увага. Спеціалісти із Сполучених Штатів передбачають, що найближчий максимум сонячної активності буде у 2013 році. Особисто я більш схильний до думки російських фахівців, які призначають його на 2015 рік. Але цей максимум за величиною буде незначним, набагато нижчим за попередній у 2001-2003 році. Таким чином, у найближчий час якихось надсильних геомагнітних збурень очікувати не слід.

Що таке магнітна буря? Сонце весь час викидає досить великі плазмові утворення, які називаються корональними викидами маси, що діють на магнітне поле Землі, спотворюючи його. Для дослідження цих процесів ми маємо у космосі певну кількість спеціально розроблених космічних апаратів, останній з них запущений в цьому році. Це американський апарат SDO, який і дозволив спрогнозувати цю бурю з того часу, як на Сонці утворився протуберанець, і до того, як він досяг магнітосфери Землі. Ці корональні викиди дуже великі, набагато більші за Землю. Їх джерелом є так звані еруптивні протуберанці, які виникають у корональних петлях.

На що впливають магнітні бурі? Найбільш відчутно вони впливають на космічні апарати та космонавтів, які знаходяться у космосі. По-перше, вони призводять до підвищення потужності іонізуючого випромінювання на орбіті. А, по-друге, - до підвищення густини верхніх шарів атмосфери, через що збільшується тертя на низькоорбітальні супутники. Все це може призводити до втрати космічних апаратів, що неодноразово траплялося. Крім того, вони негативно впливають на радіозв’язок, роботу навігаційних супутникових систем GPS, та на наземні системи, такі як лінії електропередач та трубопроводи.

-- Людмила Овсяннікова: «Під час магнітних бурь ви можете почути втому, головний біль, на роботі важко зосередитися»

Ці процеси існують вже багато років і організм людини до них вже адаптований, адже ми виживаємо. Звичайно, під час магнітних бур швидка допомога виїжджає частіше. Бурі важко переносять серцево хворі, але навіть здорова людина почуває себе не зовсім добре. Наше відношення до цього треба формувати, як до певного фізичного фактору. Насамперед, треба вести здоровий стиль життя, бо ми, не побоюся цього сказати, хвора нація. Наша молодь палить, п’є, мало займається фізичними вправами, і не тільки молодь. Тому на фоні забруднення навколишнього середовища, наших проблем з Чорнобилем, сміттєвими і реактивними сховищами, це ще одна проблема для нашого організму. Але не треба агривувати ці факти, не потрібно до наших лінощів, невміння раціонально жити приєднувати магнітні бурі.

З точки зору фізіології та біохімії, вплив магнітних бур на організм людини це, перш за все, індукція внутрішньоклітинних токів, згущення крові, зрушення в активності деяких ферментних систем, активація так званих вільнорадикальних процесів. Але організм має достатньо систем для протидії цьому негативному впливу. Насамперед, це - антиоксидантна система, яка допомагає організму справлятися з цими порушеннями. Для підтримки організму необхідне раціональне харчування, фізичні вправи, відмова від паління та вживання алкогольних напоїв. Це основні закони життя, яких ми повинні дотримуватися.

Які ваші поради в такі дні для людей, які мають певні захворювання, наприклад, підвищений тиск?

Людмила Овсяннікова: Ми друкуємо інформацію про магнітні бурі, люди повинні за цим слідкувати, щоб в ці дні приймати відповідні ліки. Не потрібно робити надмірних фізичних та психоемоційних навантажень. Якщо це спека, як зараз, треба залишитися вдома або якось берегтися на вулицях. Необхідною складовою є раціональне харчування, треба споживати більше овочів, фруктів, не рекомендується м’ясна та жирна їжа. Треба себе поводити помірковано, в цьому немає нічого складного. Якщо людина нормально харчується, фізично підготовлена, то для неї магнітні бурі не страшні.

Психічно хворим людям магнітні бурі пережити важко. У них може бути зрив, у ці дні росте число суїцидів. Але для цього можна підготуватися, приймати ліки і вести раціональний спосіб життя.

Олексій Парновський: Щодо прогнозів магнітних бур, які робляться у пресі. На даний момент науково можливо спрогнозувати магнітні бурі щонайбільше за три доби. Прогнози на більшу кількість днів не мають під собою жодної наукової підстави. Більше того, я вважаю, що вони є шкідливими, оскільки люди через чисто психологічний ефект можуть почувати себе гірше.

Ви сказали, що магнітні бурі можна спрогнозувати за три доби, але ж ви говорите про їх можливість у 2012, 2015 роках…

Олексій Парновський: За три доби прогнозується конкретна буря, конкретна подія. В 2012, 2015 роках мова йде про загальний рівень сонячної активності. Грубо кажучи, з якою частотою ці магнітні бурі можуть відбуватися. Адже мало того, що корональний викид маси відбувся, треба, щоб він потрапив на Землю. Земля дуже маленька, щоб туди потрапити, треба гарно прицілитися.

Я не курю, не вживаю спиртного, веду поміркований спосіб життя, не маю проблем із здоров’ям, чи можуть на мене вплинути магнітні бурі?

Людмила Овсяннікова: Це дуже добре, що ви почуваєте себе здоровою, нехай це буде вашою домінантою по життю. У ці дні ви можете почути втому, головний біль, на роботі важко зосередитися, якось не пособі фізично. Але це проходить, бо ви здорова людина, ви адаптована. Якщо б ви займалися спортом, то для вас ця магнітна буря пройшла би без жодної уваги. Треба висипатися, нормально харчуватися, не пити, не палити, бути більше на свіжому повітрі, пити більше води, тонізуючих напоїв, зеленого чаю, якщо у вас є гіпотонія, можна попити китайський лимонник. Ми дуже рекомендуємо пенсіонерам не їздити на їх садиби, не потрібно фізично виснажуватися під сонцем.

Людський організм реагує на магнітні бурі тільки у той період, коли вона відбувається, чи потім якісь симптоми «наздоганяють»?

Людмила Овсяннікова: Якщо це здорова людина, то магнітна буря пройшла собі тай і усе. Але якщо це психічно хворі люди, гіпертоніки, або важкі гіпертоніки, люди після інсульту, інфаркту, то 1-4, а, можливо, і цілий тиждень вона буде почувати себе недобре.

Які симптоми при магнітній бурі?

Людмила Овсяннікова: На нас впливає така кількість фізичних факторів, що якби у нас на кожен з них були окремі симптоми, то ми б з вами не вижили. Може, наприклад, піднятися тиск, температура, може бути мігрень.

Пане Олексію, ви казали, що бувають втрати супутників, чи було таке під час останньої бурі?

Олексій Парновський: Під час останньої бурі все було гаразд, ніяких перешкод не було. Що стосується проблем зі супутниками, то під час геомагнітних збурень їх обладнання вимикається і вони знаходяться у режимі очікування, жодних даних не передають. Так було зроблено і цього разу. Це робиться автоматично, система працює дуже надійно.

Чи позначилася остання буря на системах зв’язку?

Олексій Парновський: Поки таких даних не було.

Скільки часу тривала остання буря?

Олексій Парновський: Вона почалася наприкінці 3 серпня і тривала десь до початку 5 серпня, тобто трохи більше однієї доби. Це стандартна тривалість однієї бурі.

Які існують і розробляються прилади для визначення магнітних бурь?

Олексій Парновський: Основним приладом є магнітометр, який вимірює магнітне поле. Вони встановлюються як на землі, так і на космічних апаратах. Крім того, у космосі встановлюються прилади, які вимірюють потоки заряджених частинок (протонів, електронів), а також тиск та швидкість плазми сонячного вітру, який постійно дме зі сторони Сонця.

Львівський центр Інституту космічних досліджень розробляє досить унікальний приладний комплекс для дослідження якраз електромагнітних параметрів космічного середовища. Вони вперше змогли провести прямі виміри електричного струму у космосі.

З якою періодичністю відбуваються магнітні бурі і корональні викиди?

Олексій Парновський: Це залежить від поточної фази сонячного циклу. У максимумі сонячного циклу на місяць корональних викидів маси буває десь 20-30, магнітних бур - 2-3. Зараз у нас корональних викидів набагато менше, їх не більше десяти, а магнітна буря всього на всього третя з початку року.

Для прикладу, у жовтні-листопаді 2003 року були дуже сильні бурі, які навіть отримали спеціальну назву «Хелоуїнські бурі 2003 року». Вони були в сто разів сильніші, ніж та, що зараз, але, як бачите, всі ми їх гарно пережили. У 2013, 2015 роках бурі будуть сильніші і потужніші, ніж зараз, але вони і близько не будуть такими потужними, як у 2003 році. За всіма прогнозами, за інтенсивністю цей цикл дуже слабкий.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: