Віктор Пинзеник: «У казні не вистачає 170 млрд. гривень»

Віктор Пинзеник: «У казні не вистачає 170 млрд. гривень»

Підстав для оптимізму немає.

Підстав для оптимізму немає. На думку Віктора Пинзеника, уряду Азарова навряд чи вдасться навести лад в економіці. Головна загроза для неї – незбалансований бюджет, реальний дефіцит якого набагато більший, ніж вказано Кабміном. Для того, щоб виправити ситуацію, потрібно скоротити видатки Пенсійного фонду та вирішити ситуацію з цінами на газ для населення – стверджує екс-міністр фінансів України в інтерв’ю російському інтернет-виданню «Взгляд».

Екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник розповів газеті «Взгляд», яким буде реальний дефіцит бюджету країни у 2010 році

У понеділок Кабінет Міністрів України передав на розгляд до Верховної Ради законопроект «Про Державний бюджет України на 2010 рік». Про те, чому цей документ буде нереально виконати й чи допоможе економіці України зниження ціни на російський газ, газеті «Взгляд» розповів екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник.

-- «Таке зростання доходів – це нереально»

«Взгляд»: У понеділок Кабінет Міністрів України передав на розгляд до Верховної Ради проект бюджету України на 2010 рік. Парламентська більшість не приховувала свого задоволення від того, що дефіцит бюджету країни становитиме 57,745 млрд. гривень, тобто значно менше за очікуване…

Віктор Пинзеник: Ні, там немає таких цифр. Насправді цифра дефіциту 57,745 млрд. гривень взята за минулим роком, а реально у додатках з фінансування дефіциту його обсяг вказаний як 88,2 млрд. гривень, що становить 8,1% ВВП. І навіть ця цифра неповна, це тільки частина дефіциту. Реальний дефіцит становить близько 170 млрд. гривень.

Також команда Миколи Азарова оцінює доходи бюджету України у 2010 році обсягом 267,452 млрд. гривень…

Таке зростання доходів – це нереально. У загальний фонд державного бюджету вони хочуть отримати 218,7 млрд. гривень. Це на 40% більше, ніж минулого року! Завищення становить не менше 30 млрд. гривень.

-- «Чудес не буває»

А як Ви розцінюєте видатки бюджету України, які становитимуть 323,556 млрд. гривень?

Проблема полягає у відсутності зафіксованої цифри видатків. Це дає змогу уряду збільшити статті видатків. Тому видатки можуть бути більші, але зараз дуже складно гадати, які будуть перевищення. Деякі, звісно ж, вказані – 5 млрд. гривень на Головний фонд, перевищення сум, отриманих від міжнародних організацій, близько 5 млрд. доларів, теж лягає на додаткові видатки. Тому, за моїми оцінками, обсяг таких видатків буде близько 20 млрд. гривень. Так і виходить у сумі дефіцит 168-170 млрд. гривень.

Згідно з проектом бюджету України, цього року країна повинна отримати від Міжнародного валютного фонду 2 млрд. доларів, від Світового банку – 500 млн. доларів. Чи реально Україні отримати такі гроші, й чи не легше було позичити на внутрішньому ринку?

По-перше, для того, щоб не позичати, необхідно не мати дефіциту бюджету. Чудес не буває. Кредити МВФ і СБ – це найдешевші кредити. На внутрішньому ринку можна позичити під 12-14 %, а МВФ і СБ пропонують під 2% річних. Тобто позичати на внутрішньому ринку в шість разів дорожче.

-- «Ціна не змінилася»

Як Ви вважаєте, чи знижки у формулі ціни газу, до яких вдалася Росія, вплинуть на скорочення дефіциту бюджету?

Насправді ціна не змінилася, порівняно з минулим роком – 230 доларів за тисячу кубометрів. Взагалі, угоди між Росією та Україною дуже непрості. Почнемо з того, що ті ж 100 доларів – це не знижка, а визнання недооплати за оренду Чорноморського флоту. Тому жодних знижок тут немає.

І все ж наскільки була, на Вашу думку, доречна формула «газ в обмін на флот»?

Була необхідна дзеркальна формула угоди. Коли, з одного боку, враховувалася б зрозуміла вимога «Газпрому» продавати газ за європейськими цінами, а з іншого – міжнародні ставки транзиту. Як базис узяли ціну на газ на кордоні з Італією, а ми ж купуємо газ на 2,5 тисячі кілометрів ближче.

Тоді як, на Вашу думку, можна було повернути діалог із Росією з газової теми?

Вести переговори. Йдеться про дзеркальні угоди. Якщо ми виходимо на світові ціни, то, будь ласка, змінюйте ставки з транзиту. Словаччина встановила цю ставку близько 4,7 доларів, в Австрії ще більше – понад 6 доларів за 1 тисячу кубометрів транзитного газу на 100 км. А в нас ставка не 4,7, а 1,7 доларів.

-- «Не помиляюся і зараз»

Давайте перейдемо до оцінки нового прем’єр-міністра Миколи Азарова. Як Ви вважаєте, чи вдасться йому в цілому виправити ситуацію в економіці?

Поки я не маю підстав для оптимізму. Щоб це зрозуміти, досить розмови щодо дефіциту бюджету.

Тобто Ви вважаєте, що проект бюджету-2010 означає повний програш нової команди?

Видатками нова команда перевищили своїх попередників. Коли ми приймали бюджет 2009 року, я усім казав, що дефіцит бюджету не може бути близько 3% ВВП. Тоді я ще заявляв, що доходи завищені – на ті ж 30 млрд. гривень. Так і вийшло – їх не отримали наприкінці року. Скінчилося тим, що країна мала дефіцит не 3%, як обіцяли, а 11% ВВП – у чотири рази більше. Я не помилився в оцінках минулого року. На жаль, не помиляюся і зараз.

-- «Скоротити видатки Пенсійного фонду»

Тобто Ви не вірите, що новому уряду вдасться виправити економіку?

Є основні ризики для економіки з боку бюджету. Ключовий документ країни не збалансований. Як він може бути збалансований, якщо у казні не вистачає 170 млрд. гривень?!

Але чи можна було взагалі у тій ситуації, у якій опинилася Україна, прийняти збалансований бюджет?

Звісно. Для цього необхідно було скоротити видатки Пенсійного фонду та вирішити проблеми з газу. Це дві дірки, які роблять бюджет дефіцитним. Видатки Пенсійного фонду вже зрівнялися з видатками Загального фонду. Крім того, це соціальна політика – держава надає пільги громадянам, які не потребують субсидування. Соціальну підтримку отримують люди, які мають навіть дуже великі доходи.

Єкатєріна Поспєлова, Взгляд (Росія)

Оригiнал матерiалу:

http://www.vz.ru/economy/2010/4/26/396716.html

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: