Леонід Кожара: Деякі ознаки політичної боротьби в Україні перемістилися в Європу

Леонід Кожара: Деякі ознаки політичної боротьби в Україні перемістилися в Європу

«Коментарі» напередодні саміту «Україна-ЄС» поцікавилися позицією представника влади щодо перебігу цього заходу та змісту документів, які планується на ньому підписати

«Коментарі» напередодні саміту «Україна-ЄС» поцікавилися позицією представника влади щодо перебігу цього заходу та змісту документів, які планується на ньому підписати.

- На які результати розраховує влада від саміту «Україна-ЄС», яка атмосфера в Брюсселі, адже ви мабуть їздили туди?

- Так, я там був. Разів зо п’ять. На сьогоднішній день ми вже можемо собі уявити, які будуть результати. Передусім, це буде спільна політична заява України й ЄС, яка надасть оцінку нинішньому стану двосторонніх відносин, підготовці угоди про Асоціацію. Сьогодні можна говорити про видимий прогрес у цих питаннях. Зокрема, на мій погляд, досить успішно просувається робота з приводу надання нам зони вільної торгівлі. Є спільна думка Європейської комісії й української сторони, що підготовка угоди може бути завершена до наступного літа. Також ми чули думку польської сторони, яка перейматиме головування в Європейському Союзі. Вони дуже хочуть, щоб угода про асоціацію була підписана саме під час їх головування, і це цілком можливо.

І другий документ: План дій щодо безвізового режиму. Основні параметри погоджені в Брюсселі. Є політичне рішення – цей документ вноситься на обговорення і на ухвалення сторонами. Тобто, це такі вагомі, конкретні результати, які, я думаю, є певним етапом в розвитку стосунків України та ЄС.

Щодо атмосфери. Сьогодні, на мій погляд, на ЄС, на Брюссель, діє певною мірою зовнішній чинник, який є стороною, що програла на місцевих виборах. Це Юлія Володимирівна Тимошенко і «Батьківщина». Всі її намагання, які були сконцентровані зараз, мають на меті дестабілізувати ситуацію в європейських структурах напередодні саміту. Ми знаємо, що очікується візит Тимошенко та її однопартійців до Брюсселя напередодні саміту. Цей візит також має ту ж мету: створити невпевнене розуміння про Україну серед депутатів Європарламенту.

І ще одна характеристика нинішньої ситуації, яка не була так присутня в попередні роки. Це те, що деякі ознаки політичної боротьби, які відбуваються в Україні, фактично перемістилися в європейські структури. І два голосування з резолюцій Європарламенту якраз показали, що основні параметри цієї політичної боротьби дуже нагадують те, що відбувається у нас.

- Наскільки відомо, Ви зараз досить активно співпрацюєте з європейськими соціалістами. Скажіть, чи допомагали вам зі зв’язками росіяни?

- Російська сторона не має жодного стосунку до європейських соціалістів. Більш того, «Єдина Росія» веде переговори з Європейською народною партією. Вони тут нам ніяк не могли зарадити. Це робота, яка проводилася нашою партією давно, і це не такий миттєвий крок від нашої партії. Це був процес узгодження позицій, і я думаю, що ми зробили правильний крок, коли підписали меморандум про співробітництво.

- Скоро буде саміт НАТО. Туди, зокрема, їде прем’єр-міністр Путін. Чи буде хтось там з вищих посадових осіб?

- Там не буде українського питання. І там не очікується нашої делегації. Справа в тому, що Росія зараз обговорює питання європейського ПРО. Вона є учасницею цього процесу, а ми на сьогоднішній день - ні. Хоча ми з нетерпінням очікуємо оприлюднення стратегічної концепції НАТО і розуміємо, що це буде документ великої політичної ваги, який означатиме основні напрямки діяльності НАТО на середньострокову перспективу. Хоча це й не остання стратегічна концепція, адже погляди на європейську безпеку змінюються, йде оцінка нових пропозицій щодо забезпечення безпеки в Європі, і це стосуватиметься ПРО. Не виключно, що на якомусь етапі Україна також може стати активним учасником цього процесу.

- А яка ситуація з відносинами з Китаєм? Чи збирається Партія регіонів поглиблювати міжпартійні стосунки з китайськими комуністами?

- У другій декаді грудня очікується візит делегації Партії регіонів до Китаю з метою узгодження договору про співробітництво з КПК. Про підписання такого договору було домовлено під час візиту Президента до Китаю. Сам договір буде підписано наступного року – весною – під час візиту Прем’єр-міністра.

- Як ви вважаєте, співпраця ПР з КПК – це не буде специфічно оцінено в Україні серед багатьох людей?

- КПК на сьогоднішній момент – це найбільша партія світу, яка є правлячою в одній із найпотужніших економік світу. Зараз Комуністична партія Китаю має 600 партнерів в більш ніж 170 країн світу. Я думаю, що для будь-якої політичної сили в світі є за честь мати більш формальні стосунки з цією партією. І ми з задоволенням це будемо робити, адже відчуваємо зустрічний інтерес з боку наших китайських партнерів.

Фото PHL

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: