Як Саакашвілі з Курченком владу захоплювали. Ганебний фінал гучної справи

Як Саакашвілі з Курченком владу захоплювали. Ганебний фінал гучної справи

Ключовий фігурант скандальної справи пішов на угоду зі слідством, отримав умовний термін, а матеріали розслідування засекретили

5 грудня 2017 року Генеральна прокуратура України заявила про сенсаційне викриття. Оприлюднену інформацію впевнено можна було назвати бомбою. Правоохоронці звинуватили екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі та керівника київського обласного осередку його партії «Рух нових сил» Северіона Дангадзе в намірах повалити конституційний лад і захопити державну владу в Україні. Вказаним особам також приписали «сприяння учасникам злочинних організацій». Фінансувати переворот, за даними ГПУ, мав намір одіозний бізнесмен Сергій Курченко. Ця персона була відома в Україні як «гаманець сім’ї Януковича», і тепер теж переховується в Росії. 

Доказом причетності до таких тяжчих злочинів стали записи телефонних розмов. На одній з них зафіксовано діалог, ймовірно, між Северіоном Дангадзе та представником Курченка. На плівках чоловіки домовляються про фінансування бізнесменом масових акцій протесту в Україні.

Крім цього, ГПУ продемонструвала аудіозапис розмов начебто Саакашвілі і самого Курченка, які домовляються про контактних осіб, через яких будуть узгоджувати майбутні плани.

За даними Генпрокуратури, лідер «Руху нових сил» Михайло Саакашвілі  співпрацював з поплічниками колишнього президента Віктора Януковича, щоб влаштувати переворот в Україні. Правоохоронці викрили оточення Саакашвілі на отриманні близько $0,5 млн від бізнесмена Сергія Курченка для проведення мітингів. 

Найбільше ж у цій історії дісталося Дангадзе, якого було арештовано. Іншого ж фігуранта скандального провадження Михайла Саакашвілі замість того, щоб притягти до відповідальності, дивним чином випровадили з країни, як відомо, не без прямого сприяння перших осіб України.


А через півроку після нечуваного викриття Генпрокуратури відбулися події, про які вже ніхто не повідомляв на брифінгах. 24 травня Дангадзе одержав вирок і вийшов на волю. «Главком» отримав офіційну відповідь в.о. голови Печерського райсуду Києва, а також головуючого судді у справі Дангадзе Олега Білоцерківця, де сказано, що Дангадзе особисто наполіг на проведенні розгляду кримінального провадження у закритому судовому засіданні, під час якого йому було винесено вирок. Зі слів судді, відповідне клопотання до суду надійшло від обвинуваченого соратника Саакашвілі.

Сам текст вироку в справі Дангадзе наразі засекречений у судовому реєстрі на підставі п. 4 ч. 1 ст.7 закону «Про доступ до судових рішень». У відповіді на запит суддя Білоцерківець конкретизував: судові засідання у закритому режимі забороняють публічно розголошувати відомості справи, у тому числі й вирок.

(для перегляду списку натисніть на зображення)

Водночас «Главком» з’ясував, що призначення міри покарання Северіону Дангадзе відбулося у досить стислі терміни. Так, 22 травня цього року суддя Печерського районного суду Олег Білоцерківець одержав від прокуратури обвинувальний акт щодо Дангадзе. Останньому правоохоронці закидали змову з групою осіб до повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні, а також сприяння учасникам злочинних організацій (ч.4 ст.110-2, ч.3 ст.15, ч.3 ст.110-2, ч.2 ст.15, ч.2 ст.28, ч.1 ст.256 КК України). Санкція лише однієї кримінальної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 8 до 10 років з конфіскацією майна.

Суддя Білоцерківець призначив відкрите підготовче судове засідання на 24 травня. Це означає, що сторони мали з’явитися до суду, викласти свої міркування щодо підготовленого обвинувального акту і заявити можливі клопотання. Потім суд мав обрати іншу дату для розгляду справи по суті.

Натомість за три дні до судового засідання прес-служба партії Саакашвілі «Рух нових сил» поширила заяву, що Северіон Дангадзе уклав угоду зі слідством. «Влада задіяла весь адміністративний ресурс, аби репресіями та погрозами змусити Северіона Дангадзе підписати брехливі покази та йти на так звану «угоду зі слідством», - стверджували в «Русі» Саакшвілі.

Соратники екс-президента Грузії мали на увазі, що Дангадзе підписав угоду про визнання винуватості. У нашому випадку поки загадкою залишаються наслідки такої угоди для інших фігурантів кримінального провадження. Адже не секрет, що Генеральна прокуратура оголосила підозру пану Саакашвілі за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 256 КК України в одному з Дангадзе кримінальному провадженні.

Северіон Дангадзе і Міхаіл Саакашвілі на футболіСеверіон Дангадзе і Михайло Саакашвілі на футболі

Водночас ще у грудні 2015 року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ дав роз’яснення: якщо у справі є кілька підозрюваних, і один із них пішов на угоду про визнання винуватості, то це ще автоматично не означає, що решта підозрюваних є винними.

Тому й не дивно, що у партії «Рух нових сил» одразу «зарухалися», намагаючись дізнатися, що такого міг наговорити Северіон Дангадзе на Михайла Саакашвілі у справі, з якої засекречений вирок. Однак їхні спроби зазнали фіаско.

«Главком» дізнався, яке насправді покарання одержав один із головних фігурантів скандальної справи. Згідно з угодою про визнання винуватості, вижимки якої дав Апеляційний суд Києва, Северіона Дангадзе засуджено до п'яти років позбавлення волі. Водночас суд звільнив його від реального терміну ув’язнення, призначивши випробувальний термін – три роки.

Один зі спікерів та близький до Саакашвілі, екс-заступник генпрокурора України Давід Сакваралідзе в ефірі каналу Zik стриманно прокоментував інформацію про угоду зі слідством Дангадзе.

«Ця людина вже півроку перебуває в заручниках, його тримали в нелюдських умовах в одиночній камері, до нього підсилали кримінальних авторитетів, крім того ці зустрічі організовував слідчий оперативної групи. Вони погрожували, якщо він не дасть покази, з ним розправляться. Після цього його матері на вулиці зламали руку. Не знаю, як я б повів себе, побачивши на суді матір зі зламаною рукою. Співпрацювати можна зі слідством, а не з бандитами, які сьогодні просто імітують державні органи», - сказав він.

На сторінці у Facebook Северіона Дангадзе люди по-різному відреагували на вчинок соратника Саакашвілі. З одного боку, дописувачі підтримали Дангадзе, з іншого – навіть назвали боягузом.

Скріншот фейсбук-сторінки ДагнадзеСкріншот Facebook-сторінки Дагнадзе

Важливим залишається інше: чергова гучна справа за якихось півроку розвалилася. Головний фігурант отримав за «підготовку перевороту» три роки умовно. А Генпрокуратура знову виставила себе не правоохоронних органом, а... піар-агенцією.

Віталій Тараненко, для «Главкома».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: