The NewYorker: Саакашвілі заплатив мільйон Трампу заради використання його імені?

західна преса
The NewYorker: Саакашвілі заплатив мільйон Трампу заради використання його імені?

Прокурор намацав «ниточку дружби» Трампа та Саакашвілі, якою так хизується колишній грузинський президент

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер, який керує розслідуванням втручання Росії в минулорічні вибори в США та досліджує можливі зв'язки штабу Дональда Трампа з Кремлем, схоже, виявив один із ланцюжків, що  пов’язують президентів Сполучених Штатів та Грузії. Про це пише The New Yorker. Скелети почали випадати з шафи тоді, коли Мюллер взявся вивчати угоди Трампа - зокрема, з нерухомості у Грузії. У процессі розслідування Мюллер з’ясував, що у вельми неприємній для Трампа історії з грузинською нерухомістю можуть бути замішані казахстанські олігархи, близькі до президента країни Нурсултана Назарбаєва.

Привид Trump Tower в Батумі

У квітні 2012 року Трамп відвідав Грузію. Тоді президентом країни був Михайло Саакашвілі. Це був непростий для нього час – через кілька років після гучних заяв про перемогу над корупцією правозахисна організація Transparency International заявила, що корупція у країні все-таки залишилась. Крім того, Грузію підкосила російська агресія 2008-го року, та й недовіра до чинного на той момент президента, який втрачав популярність під натиском свого головного опонента - Бідзіни Іванішвілі. За таких умов західні інвестори не поспішали вкладати гроші в країну. Отже, угода Саакашвілі з Трампом щодо інвестування – у цьому випадку – у нерухомість – у Грузії тоді могла б зіграти на користь його репутації.

Під час візиту Трамп підписує угоду із Саакашвілі про зведення елітного величезного житлового комплексу Trump Tower в Батумі. За задумом, будівництво 47-поверхового комплексу мало обійтися в $250 млн. Партнером Трампа з грузинської сторони виступила холдингова компанія Silk Road Group.

Втім, цьому житловому комплексу в Батумі досі не судилося з’явитися. У 2013 році, коли Саакашвілі відійшов від влади, було оголошено, що проект заморожено. На початку січня 2017 року, незадовго до інавгурації Трампа, компанії випустили спільну заяву про те, що прийнято рішення «формально завершити розробку проекту Trump Tower в Батумі». Причина – Трамп отримав новий статус, тому його бізнес у колишній країні СНД, як пише The New Yorker, «міг викликати конфлікт інтересів».

Однак, як з'ясував Forbes, глава компанії Silk Road Group Георгій Рамішвилі все-таки збирається втілювати задумане. Комплекс буде розташований на ділянці площею 60 тис. 700 кв.м., і буде побудований на основі первинного проекту. Інтер'єр хмарочосу буде таким, яким його задумала дочка мільярдера Іванка Трамп.

З Батумі до Астани

Насправді жодна з речей, про що говорили Саакашвілі та Трамп про угоду, не була правдою, пише cпеціальний прокурор Роберт Мюллер на сторінках видання The New Yorker.

«Бюджет Trump Tower був не $250 млн, а $110 млн. Трамп, тим часом, навряд чи міг би сам вкласти таку суму», - зазначає прокурор і стверджує, що на той момент Трамп страшенно збіднів і його статки становили менше чверті мільярда доларів.

«Насправді ж Трамп зробив дуже мало для розвитку Батумі. Проект став ліцензійною угодою, з якої майбутній президент отримав швидкий дохід. За мільйон доларів він надав право використовувати своє ім'я, і погодився відвідати Грузію заради розробки рекламної кампанії, яка була створена для того, щоб сприяти президентові Грузії, яким на той час був Михайло Саакашвілі», - пише видання.

У статті йдеться, що насправді Trump Tower Батумі планував фінансувати не Трамп, а  казахстанські олігархи, серед яких Тимур Кулібаєв - зять Нурсултана Назарбаєва, так би мовити, вимушеного союзника президента РФ Володимира Путіна. «Казахстан має найбільшу економіку в Центральній Азії, спираючись на величезні запаси нафти та металів, серед інших природних ресурсів. Казахстан, як відомо, корумпований, і більша частина його багатства знаходиться в руках великої сім'ї Назарбаєва та його прихильників», - йдеться у статті.

Мюллер також зазначив, що Саакашвілі і президент Казахстану Назарбаєв перед тим оголосили, що Б.Т.А. Банк - найбільший банк у Казахстані - надав позики на кілька сотень мільйонів доларів для розвитку Грузії. Позики будуть платити за будівництво готелів в Батумі, розширення грузинської телекомунікаційної галузі та зростання грузинського банку. Цікаво, що всі кредити надходили до дочірніх компаній однієї компанії – Silk Road Group, яка спеціалізувалася не на розвитку нерухомості, а на транспортуванні нафти та нафтопродуктів залізницею з Казахстану в інші країни.

Фактично виходить, що угода, за якою Трамп отримав мільйон доларів, пов'язана з відмиванням великих грошей. «Крім того, Трамп пов’язав свою компанію з казахським олігархом, який має прямі зв'язки з президентом Росії Володимиром Путіним. Як результат, Путін та його служби безпеки мають інформацію, яка може стати предметом шантажу Трампа», - резюмує Мюллер.

Наталія Сокирчук за матеріалами The New Yorker

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: