Трагедія провінційного Глухова. Як система з’їла Мішеля Терещенка

Місцева влада
Трагедія провінційного Глухова. Як система з’їла Мішеля Терещенка
Мер Глухова Мішель Терещенко
Фото: Фокус

Через три роки після обрання мер Глухова визнав свою неспроможність. Тепер він йтиме у президенти

У 2015 році Мішель Терещенко сенсаційно був обраний мером Глухова.

Нащадок відомої української династії підприємців і меценатів переїхав з Франції до України, змінив громадянство і поринув у місцеву політику. Та вже дуже скоро тріумф Терещенка на виборах був затьмарений реаліями його історичної Батьківщини. Протягом трьох років мер скаржився на те, що будь-які позитивні зміни у місті блокуються представниками «старої системи». У всіх своїх бідах мер, зокрема, звинувачував екс-регіонала, нардепа Андрія Деркача. Його Терещенко називав неформальним керівником Сумщини, оскільки Деркач начебто має своїх людей на багатьох керівних посадах в області.

Ця війна закінчилась для Терещенка поразкою. Минулого тижня він подав заяву про дострокове припинення повноважень міського голови. За словами мера, останньою краплею стало те, що на засідання міської ради, на якій мали розглядати питання розподілу бюджетних коштів, прийшли всього два депутати від «Самопомочі»: представники БПП, «Волі народу», «Укропу», «Батьківщини» та Радикальної партії проігнорували засідання.

Тепер Терещенко має намір боротися зі старою системою на іншому рівні - він балотуватиметься у президенти.

Нереалізовані плани

Мішель Терещенко народився у Франції. 16 років тому переїхав в Україну, і у березні 2015-го одержав українське громадянство. Вже у жовтні того ж року Терещенко переміг на виборах мера Глухова із 64,58% голосів, в той час як його головний конкурент від «Волі народу» Юрій Бурлака одержав 31,21%. Ця перемога здавалась неймовірною, враховуючи, що Бурлака був на той момент діючим мером міста і мав доступ до усіх можливостей адмінресурсу. Проти ж Терещенка розгорнулась активна кампанія з дискредитації.

Мішель Терещенко (фото з відкритих джерел)Мішель Терещенко (фото з відкритих джерел)

Сам Терещенко в інтерв’ю «Главкому» три роки тому розповідав, що персона Бурлаки не мала ніякого впливу у місті, бо усі процеси не тільки у Глухові, а й в усій Сумській області контролював екс-регіонал, народний депутат Верховної Ради від «Волі народу» Андрій Деркач. Йому начебто на той момент підпорядковувались губернатор, прокурор, силові структури і навіть ректор Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка. «На Сумщині школа-інтернат не може поміняти жінку, яка прибирає кімнати, без дозволу Деркача», - переконував Терещенко.

Дійсно, Деркач балотувався як депутат-мажоритарник у 159 окрузі, до якого входить і місто Глухів. Але як стверджував Терещенко, поки він був мером міста, не дав би Деркачу пройти у парламент.

Плани Терещенка, ще кандидата на посаду мера Глухова, вражали: він хотів реанімувати роботу суконної фабрики, хлібозавода, м'ясного та молочного заводів. Обіцяв створити 4 тисячі робочих місць. Також був план перевести місто на альтернативну енергію. Але перетворити Глухів на місто-вітрину на кордоні з Росією так і не вдалось.

Президент Петро Порошенко у 2015-му особисто вручив Мішелю Терещенку паспорт громадянина УкраїниПрезидент Петро Порошенко у 2015-му особисто вручив Мішелю Терещенку паспорт громадянина України

Через два роки після призначення на посаду Терещенко вже був менш оптимістично налаштованим і заявляв про спротив старої системи – «мафії», як він називає своїх опонентів. Проти нього порушувались кримінальні справи, а депутати міськради не ухвалювали рішення, які б дозволили Терещенку продемонструвати хоч якісь результати своєї роботи на посаді.

«Знаєте, яка головна проблема Терещенка? Він не вміє домовлятися. Не в тому сенсі, що як на сходці. Просто він не дипломатичний. У багатьох питаннях ми могли йому допомогти. Але він спочатку зайнявся війною, пошуком бандитів, корупціонерів. У підсумку втратив час, щоб зробити щось корисне», - так пояснив своє бачення конфлікту головний опонент Терещенка на минулих виборах Юрій Бурлака, додавши, що він і його соратники – «не банда, а спільнота людей, які організувалися для досягнення певних цілей».

Терещенко бідкається, що вплинути на кадрові питання не міг. «Два роки я не міг потиснути руку начальнику поліції - вважав його злочинцем. Його врешті-решт зняли з посади, і у травні 2018-го ми отримали нового начальника поліції. Я бачив, що він нормально працює: фіксував порушення депутатів від «Волі народу» і БПП, які попадались на крадіжці вантажівок з піском, або коли представники церкви Московського патріархату без дозволу встановлювали золоті куполи на храмі у центрі міста», - розповів Терещенко.

Але начальника поліції зняли через тиждень після того, як мер Глухова у день поліції 4 липня написав, що нарешті готовий привітати поліцію з професійним днем, бо побачив реальні результати її роботи.

Вже три тижні як у Глухові новий начальник поліції, і перше, за що він взявся, це розслідування кримінальних справ, які були відкриті проти Терещенка.

Мер Глухова розповів, що водночас всі кримінальні провадження проти його опонентів «на десятки мільйонів» були закриті, а семеро суддів у Сумській області, які ухвалювали рішення на користь Терещенка, були замінені.

Спротив зі сторони прибічників Деркача є логічним, адже поки Терещенко мер, нардеп ризикує втратити свій виборчий округ.

Натомість Терещенко шукав підтримки в Адміністрації президента, але не отримав її: сподівався, що президент Петро Порошенко і його політична сила зможуть вплинути на губернатора. Звертався і до генпрокурора Юрія Луценка, народних депутатів з вимогою вплинути на керівників області. Але спроби виявились марними.

Що не так у Глухові

З міською радою Глухова Терещенко воює з самого початку: ще два роки тому мер міста звернувся до Верховної Ради з проханням розпустити Глухівську міськраду та призначити дострокові вибори.

Однією з підстав для розпуску у команді Терещенка назвали небажання депутатів ухвалювати «соціально важливі рішення».

Останньою краплею для мера стало те, що 27 вересня на сесію міськради, на якій мали розглядати питання розподілу залишкових бюджетних коштів, прийшли лише два депутати. «Це означає, що до попередніх «регіоналів»-саботажників з «Волі народу», БПП і «Укропу» додались всі інші – «Батьківщина» і Радикальна партія», - написав Терещенко у Facebook.

Наступного дня після цього демаршу міськради Терещенко написав заяву про відставку.

«Я як міський голова не можу вплинути на жодний процес. Не можу отримувати зарплату без демонстрації результатів своєї роботи. Рано чи пізно ця мафія виживе мене з посади… Я йду з посади глухівського міського голови, оскільки не бачу жодного шляху виконувати надані мною глухівчанам обіцянки», - заявив 28 вересня Терещенко на засіданні міськради у Глухові.

На сесію Глухівської міськради 28 вересня прийшли всього два депутатиНа сесію Глухівської міськради 28 вересня прийшли всього два депутати

Але і цю ініціативу депутати міськради залишили поза увагою: на сесію прийшли 10 депутатів, тоді як для кворуму необхідна присутність 18-ти.

Вже на прес-конференції у Києві Терещенко розповів, що йому на посаді мера вдалось наповнити бюджет міста – більше того, збільшити його втричі - без жодної допомоги завдяки запровадженню закупівель (на більш ніж 5 000 грн) через систему Prozorro. «Були приміщення в місті, за оренду яких ніхто не платив, але ми підписали договори, за якими орендарі повинні були платити кошти в казну міста. Працівники, які раніше працювали нелегально, зараз оформлені офіційно. Це все дозволило наповнити бюджет міста», - розповів Терещенко. За приклад у мера фірма «Зеленбуд», яка, за його інформацією, належала куму його попередника на цій посаді. «Ця величезна фірма арендувала двадцять років сміттєвий полігон. І офіційно у її штаті було близько десятка працівників: вони збирають сміття, ріжуть дерева, утримують кладовище, розчищують дороги від снігу. Виходить, решта працівників отримували зарплати у конверті. Зараз там офіційно оформлено 80 працівників», - розповідає Терещенко.

Але наповнений бюджет – половина задачі. Його кошти неможливо використати без рішення міськради. І ось тут у Терещенка – головна проблема. Депутати його ініціативи саботували.

Через бездіяльність міськради, за словами мера, не можуть бути виділені кошти на допомогу ОСББ, благоустрій центрального парку, створення центру надання адміністративних послуг, музеїв, на допомогу чорнобильцям та людям з інвалідністю.

Мер спробував замінити депутатів, яких, за його словами, перекупили опоненти. Виборці скористались доступною тепер процедурою і відкликали п’ять обранців. Але нові депутати не можуть посісти звільнені місця: виборча комісія блокує входження їх до міськради.

Шлях у велику політику?

У підсумку система виявилась сильнішою. Терещенко програв битву, але планує виграти війну. Мер Глухова вчора заявив, що балотуватиметься у президенти.

«Я вимушений балотуватися на посаду президента України», - повідомив Терещенко на прес-конференції у Києві, визнавши, що рішення ухвалив нещодавно, тому чіткої програми та готової команди ще не має.

На посаді президента, звісно, легше запроваджувати зміни у країні. Але що Терещенку варто врахувати, так це те, що боротись доведеться все ж з тією системою, яку йому не вдалося зламати навіть на рівні провінційного Глухова.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: