За мить до удару. Світ затамував подих перед можливим зіткненням у Сирії

Сирія
За мить до удару. Світ затамував подих перед можливим зіткненням у Сирії
Сьогодні в регіон конфлікту на чолі ударної групи повинен відправитися авіаносець «Гаррі Трумен»

США та союзники готуються завдати удару по Сирії, є ймовірність сутички з Росією

США звинувачують уряд Сирії у застосуванні 7 квітня хімічної зброї проти мирного населення в місті Дума, поруч із Дамаском. За непідтвердженими даними, тоді загинули близько 70 осіб, 43 людини отруїлися, а у 500 є симптоми отруєння. Уряди Сирії та Росії заперечують застосування хімзброї. Президент США Дональд Трамп сьогодні у Twitter пообіцяв, що у зв'язку із застосуванням хімічної зброї американські війська завдадуть по Сирії ракетний удар.

Напередодні Росія обмінялася з США та іншими країнами Заходу вербальними випадами в Радбезі ООН. «Постпред Росії при ООН Василь Небензя з обуренням відкинув звинувачення у застосуванні хімічної зброї в Думі. Російські експерти, за його словами, не виявили слідів застосування хлору або нервово-паралітичного отруйної речовини. І все це провокація повстанців, яких навчали американці, а також частина плану американців нашкодити Росії за допомогою «широкого арсеналу методів», - йдеться у статті Süddeutsche Zeitung.

Постпред США при ООН Ніккі Хейлі заявила, що «російський режим» забруднив руки в «крові сирійських дітей». Її французький колега Франсуа Делаттр підкреслив, що симптоми жертв вказують на використання в ході атаки як хлору, так і сильної нервово-паралітичної речовини. Лише у сирійський збройних сил, зауважив постпред Франції, є можливість виробляти подібну зброю, говориться в статті.

«Нинішня жорстка риторика - це щось більше, ніж просто погрози, - продовжує видання. - Перспективи того, що в Радбезі буде знайдено рішення, що виключає військовий удар, все більше прямує до нуля».

Сторінки західних ЗМІ рясніють статтями щодо Сирії. Версій того, якою може бути операція Америки, є кілька.

Президент США Дональд Трамп сьогодні у Twitter пообіцяв, що у зв'язку із застосуванням хімічної зброї американські війська завдадуть по Сирії ракетний ударПрезидент США Дональд Трамп сьогодні у Twitter пообіцяв, що у зв'язку із застосуванням хімічної зброї американські війська завдадуть по Сирії ракетний удар

Масштаби американської операції

За даними The New York Times, в Білому домі хочуть провести більш масштабну операцію, ніж у минулому році. Тоді, 7 квітня 2017-го, після застосування силами Башара Асада хімічної зброї в Ідлібі США з кораблів в Середземному морі випустили 59 ракет «Томагавк» по сирійському військовому аеродрому Шайрат. Тоді загинули більше 15 людей, були знищені кілька літаків і ангарів, пошкоджено льотне поле. Однак аеродром невдовзі знову почали використовувати, а сам удар, на думку американського командування, ніяк не вплинув на здатність Сирії здійснювати хімічні атаки.

В аналітичній компанії Stratfor стверджують: головна мета операції - змусити Сирію відмовитися від використання хімічної зброї. Як пише The New York Times, збільшення масштабів може полягати у виборі не однієї, а кількох цілей або в нанесенні ударів протягом кількох днів. При цьому США, на думку аналітиків, намагатимуться не вплутатися в тривалу операцію.

Цілі американських військових

The New York Times ганадує, після торішнього удару США оновили список потенційних військових і урядових цілей в Сирії. Йдеться про ангари, склади і командні пункти. На думку аналітиків Stratfor, цілями операції можуть стати аеродроми в Думайре, Мардж Рухаіле і Меззе в околицях Дамаска, а також низка об'єктів, ймовірно важливих для сирійської хімічної програми. Президент Франції Еммануель Макрон, який допустив участь Франції в операції, заявив, що цілями ударів повинні стати склади хімічної зброї. На думку Los Angeles Times, в разі проведення більш масштабної операції, цілями США можуть стати і системи протиповітряної оборони Сирії.

Союзники США

Аналітики Stratfor переконані: для проведення масштабної операції може знадобитися допомога союзників США. Великобританія вже відмовилася від участі - через брак доказів вчинення хіматаки. Франція своє остаточне рішення поки не оголосила - хоча, як пише Associated Press, може йтися навіть про операцію під керівництвом саме Франції, а не США. Брати участь в операції, швидше за все, надавши свої ресурси, можуть Саудівська Аравія, Катар і ОАЕ. Саудівська Аравія, на думку Stratfor, також може зажадати співпраці з Туреччиною, Йорданією і Іраком; при цьому Ірак може відмовитися надати свій повітряний простір для удару через тісні зв'язки з Іраном, союзником Башара Асада.

Американські сили

У Середземному морі в районі Близького Сходу знаходяться два есмінця - «Портер», який брав участь в минулорічній операції, і «Дональд Кук». Кожен з них оснащений, за даними The New York Times, приблизно 24 «Томагавками». Сьогодні в регіон повинен відправитися авіаносець «Гаррі Трумен» на чолі ударної групи; шлях займе близько тижня. За даними газети, участь в операції авіації в Пентагоні вважають ризикованим, тому що у Сирії є засоби ППО - загибель або полон пілота може лише посилити конфлікт. Те ж стосується і можливої відправки в Сирію наземних сил. У той же час, за даними The Los Angeles Times, американська авіація може використовувати ракети повітря-земля і не входити в повітряний простір Сирії. При цьому залучення авіації може також збільшити ризик загибелі російських військовослужбовців, вважають джерела газети.

Ризик зіткнення з Росією

Одним з головним стримуючих факторів при плануванні американської операції західні видання називають ризик військового зіткнення з Росією. Як зазначає Stratfor, масштаб відповіді РФ в разі загибелі росіян залежить від того, будуть це військовослужбовці або найманці - Росія ніяк не відповіла на удар по групі найманців в районі Дейр-ез-Зора в лютому.

Президент США Дональд Трамп говорив, що «заплатити» за хімічну атаку повинні і ті, хто підтримує Башара Асада, в тому числі РФ. «Росія обіцяє збивати будь-які ракети, випущені по Сирії. Готуйся, Росія, вони прилетять. Вони будуть хороші, нові і «розумні»! Не треба підтримувати тварину, яка вбиває газом своїх громадян і отримує задоволення!» - написав Трамп у Twitter. Двома днями раніше на зустрічі з урядом Трамп пообіцяв «дуже жорстку» реакцію, якщо виявиться, що Росія має стосунок до хіматаки. На запитання, чи розглядається силовий варіант, Трамп відповів, що розглядаються будь-які варіанти. «Ми не відкинули жоден з них», - заявив він.

Незабаром він опублікував ще один твіт, в якому зазначив, що відносини США з Росією ніколи не були гіршими, ніж нині. «Для цього немає причин. Росії потрібна наша допомога в економіці… Зупинимо гонку озброєнь?», - написав Трамп.

Росія моментально відреагувала. Представник МЗС Росії Марія Захарова у себе на сторінці у Facebook заявила, що «розумні ракети повинні летіти в бік терористів, а не законного уряду, який кілька років бореться з міжнародним тероризмом на своїй території».

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: