Есперт-міжнародник проаналізував рік роботи спцепредставника США по Україні Курта Волкера

Есперт-міжнародник проаналізував рік роботи спцепредставника США по Україні Курта Волкера
Курт Волкер, спеціальний представник США з переговорів щодо України
Світлина з відкритих джерел

27 липня 2018 року Інститут світової політики провів презентацію аналітичної записки «Курт Волкер – один рік на авансцені».

Зміна президентської адміністрації в США у січні 2017 року негативно позначилася і на американському залученні до вирішення українсько-російського конфлікту на Донбасі. 26 січня 2017 року Вікторія Нуланд, помічник державного секретаря США із питань Європи та Євразії, пішла у відставку. Саме вона у 2015–2016 роках вела активні паралельні Нормандському квартету переговори із представниками РФ (Григорієм Карасіним, Владиславом Сурковим). При цьому всі члени Нормандської четвірки очікували активного повернення США до спроб реалізувати Мінські домовленості. Як наслідок, вже навесні 2017 року почалися розмови і спекуляції про те, хто може обійняти посаду Вікторії Нуланд і поновити двосторонні контакти із РФ.

Паралельно із цим стало відомо про те, що США планують повернутися до спроб імплементувати Мінські домовленості й у такий спосіб принести мир на Донбас. Одним із елементів плану США щодо перезапуску переговорного процесу було призначення спеціального представника для поновлення двостороннього каналу переговорів із РФ. Створення інституту спеціального представника з питань України мало також допомогти адміністрації Дональда Трампа уникнути подальшого відтермінування активного залучення США на фоні повільного процесу схвалення сенатом співробітників Державного департаменту. Як наслідок, 7 липня 2017 року Рекс Тіллерсон призначає Курта Волкера спеціальним представником США з переговорів щодо України (ця посада була створена вперше). Цей крок позитивно оцінили всі учасники Нормандського процесу.

27 липня 2018 року Інститут світової політики провів презентацію аналітичної записки «Курт Волкер – один рік на авансцені».

В рамках презентації, яка відбулася в інформаційному агентстві «Главком», були проаналізовані наступні питання:

  • Поява інституту спеціального представника США по українським переговорам
  • Основні етапи діяльності
  • Нова переговорна позиція США щодо врегулювання українсько російського конфлікту на Донбасі.
  • Ключові досягнення спеціального представника США.
  • Головні перешкоди для реалізації нової американської позиції по врегулюванню конфлікту на Донбасі.
  • Висновки та прогнози.

Ознайомитися із текстом аналітичної записки можна тут 

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: