Україна отримає зброю від США за умови реформування оборонного сектору країни - експерт

Україна отримає зброю від США  за умови реформування оборонного сектору країни - експерт
Микола Бєлєсков, аналітик Інституту світової політики
Фото: Главком

США може вимагати від українського керівництва реформування оборонного сектору держави в обмін надання зброї. Також зброя не буде розташована на ліні фронту й контролювати її використання буде керівництво США. Про це розповів Микола Бєлєсков, експерт-міжнародник, аналітик Інституту світової політики.

Надання Україні летального оборонного озброєння може бути приурочене до реформування оборонного сектору в країні.

 «Багато американських експертів говорили про різні ув’язки. Тобто вони не просто нададуть Україні оборонні системи, а прив’яжуть їх отримання із  певними реформами. Наприклад, оборонного сектору», - говорить Бєлєсков.

Адже за словами експерта-міжнародника сектор «Укроборонпром» для американцівзалишається чорним ящиком.

«Їм не подобається те, що оборонна система України закрита, що вона є  джерелом корупційних ризиків та не правильного використання ресурсів», - говорить аналітик.

Також експерт зазначає, що рішення про отримання Україною зброї від США може стати приводом для ескалації дій Росії на сході країни.

«Це стане вікном можливостей для РФ. Адже формально новина про згоду є, але комплексів на території країни ще немає. Це - найсприятливіший момент, щоб провести локальну ескалацію на Донбасі», - розповідає Бєлєсков.

Також експерт зазначає, озброєння не буде знаходитися на лінії фронту й Україна не матиме змоги   самостійно його використовувати, адже цей процес буде контролюватися керівництвом США.

«Якщо згадати липень, коли  «The Wall Street Journal» повідомили, що Державний департамент та Міністерство обори готують таку опцію(надання зброї для України –Главком) на розгляд президента, то там була негативна нотка, яка додає песимізму. Американці планують контролювати процес використання цих комплексів та складувати їх подалі від лінії фронту», - зазначає аналітик

На думку експерта таке рішення надає змогу США уникнути відповідальності за подальшу ескалацію дій Російської Федерації.

«Америка змушена взаємодіяти зі своїми союзниками. Однак, для європейців передання зброї – це червона лінія. Американці знімуть з себе відповідальність за ескалацію, якщо озброєння не буде розташоване на лінії фронту», - говорить Бєлєсков.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: