Подія, яка шокувала всіх. Як Київ у 1973 році приймав чемпіонат Європи з кінного спорту

Подія, яка шокувала всіх. Як Київ у 1973 році приймав чемпіонат Європи з кінного спорту

Змагання проходили на території ВДНГ та зібрали аншлаг

У вересні 1973 року Київ зовсім несподівано приймав чемпіонат Європи з кінного спорту. Справа у тому, що спочатку чемпіонат планували провести в Москві, але Великобританію на змаганнях повинна була представляти принцеса Ганна - донька королеви Великобританії Єлизавети ІІ та принца Філіпа Едінбургського, який на той час був головою федерації кінного спорту і також мав бути присутнім на чемпіонаті. В Москву члени Британської королівської сім`ї їхати категорично відмовились, оскільки мати принца Філіпа Едінбургського принцеса Аліса була племінницею російської імператриці Олександри Федорівни, дружини Миколи ІІ, яку разом з чоловіком та дітьми розстріляли більшовики в 1918 році. Щоб не зірвати проведення чемпіонату на теренах СРСР, як альтернативний варіант обрали Київ.

Для киян чемпіонат став справжньою подією. Так в «Бориспіль» принцеса Анна прилетіла за штурвалом приватного літака. Про це не писала преса, але по-секрету цей факт обговорювали усі. 

Принц Філіп, як голова федерації жив в одному з маєтків на Липках. Принцеса з іншими членами делегації своєї країни оселилась в готелі «Москва» (нині готель «Україна»).

Наступним шоком для совєцьких товаришів стало те, що приїхавши на іподром її високість пішла до конюшні і, одягнувши фартух сама почала мити та вичісували свого коня. В радянській збірній цим займались конюхи, а не учасники змагань.

Змагання проходили на території ВДНГ та зібрали аншлаг. Усі прийшли побачити «справжню принцесу». Під час змагань принцеса, перестрибуючи через чергову перепону, впала з коня. Цей, на наш погляд, незначний епізод, справив враження на багатьох глядачів.

Відомий ж український поет Іван Драч написав наступні рядки.

Романс на іподромі

Прийшли у Київ лондонські тумани,
Закутали у сиве білий світ.
Скажи мені, чому мене туманиш,
Свій одхиляєш білоцвіт?

Принцесо Анно, королівно Ганно,
Яка ж нам честь – Ви сіли на коня
І рветься за призом бездоганно,
Аж Ваша наполохана рідня.

Ви шкереберть лицем у наш чорнозем – 
Спіткнувся кінь, бо ж рвався напролом.
Зафіксував Ваш королівський розум
Отак це дивне місто над Дніпром.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: