Харків’янин, який застряг в Таїланді, розповів про карантин і коштовну евакуацію від SkyUp (відео)

Харків’янин, який застряг в Таїланді, розповів про карантин  і коштовну евакуацію від SkyUp (відео)

Анатолій Мажора з родиною застряг у Таїланді 

Фото автора, Depo.Харків

Дефіциту товарів на острові немає за винятком курячих яєць

Харків'янин, журналіст Анатолій Мажора, з донькою та дружиною перебуває в Таїланді з грудня 2019 року. Родина мала намір повернутися до Харкова у квітні, однак плани зірвалися через коронавірус

Анатолій Мажора розповів Depo.Харків, які карантинні заходи запроваджені на острівній частині Таїланду, чи поширюється епідемія в королівстві, та чи існує дефіцит товарів.

 «Усе починалося з повідомлень про хворобу в Китаї. В Таїланді були поодинокі випадки хворих. Інформація стосувалася столиці країни Бангкоку, тому ми були спокійні, оскільки перебували на острові Самуї – на відстані приблизно 750 кілометрів. Перейматися почали тоді, коли місцеві медики зафіксували першого хворого на острові – приблизно середина березня. Відтоді обмежили спілкування з іншими людьми, ходимо в масках, постійно дезінфікуємо руки», – розповів Мажора.

Харків’яник зазначив, що наразі в королівстві діє надзвичайна ситуація. Працюють магазини, АЗС, державні установи, банки. Однак зачинені торговельні центри, місця фастфуду, скасовані масові заходи. Влада ввела комендантську годину: з 22:00 по 4:00 не можна виходити за межі квартири або двору. За порушення передбачені штрафи до 1200 євро або 2 років ув'язнення.

«Заходи карантину відрізняються залежно від регіону Таїланду. Деякі міста, у яких лікарі зафіксували багато хворих на коронавірус, повністю заборонили в'їзд та виїзд. По країні обмежили перельоти. Скасовані потяги та автобуси. Іноземцю потрапити в країну неможливо до 30 квітня. 4 квітня місцева влада провінції Суратхані, де ми живемо, заборонила в'їзд та виїзд до нашого острова Самуї. Покинути острів можна або чиновнику, або людині з медичною довідкою про відсутність вірусу в організмі. Станом на 8 квітня на острові медики зафіксували 6 випадків хворих на коронавірус», – розповів журналіст.

Анатолій Мажора зауважив, що наразі дефіциту товарів на острові не відчуває за винятком курячих яєць: їх на вітринах замало і в одні руки дають не більше 30 штук. Захисні маски теж можна купити не всюди і за високою ціною. Санітайзери з продажу не зникли.

Журналіст повідомив, що посольство України в Таїланді веде переговори щодо спрощення візового режиму для українців. Зі слів Мажори, наразі уряд Таїланду дозволив іноземцям, які в'їхали в країну після 26 березня, перебувати в країні без штрафних санкцій до 30 квітня. Окрім цього уряд оголосив, що не буде лікувати хворих на коронавірус іноземців за державний рахунок.

«До України планували повернутися наприкінці квітня. Однак авіаперевізник Flydubai скасував наш рейс. Наразі небо закрите у більшості країнах. Кілька «евакуаційних рейсів» додому ми проігнорували через низку причин. По-перше вони платні і дорожчі, ніж звичайний рейс. По-друге візовий режим дозволяє нам перебувати в королівстві до середини травня. По-третє: на острові, на мою думку, безпечніше, ніж зараз в аеропортах і вдома. Тут ми ізольовані від усіх, можна тримати відстань. Наразі українське посольство і авіакомпанія «СкайАп» організовують спецрейс. Ціна квитка понад 500 євро. У кращому випадку ми зможемо повернутися наприкінці травня. Середина червня – це найреалістичніший сценарій», – розповів Мажора.

Зі слів журналіста, місцева преса активно висвітлює тему захворювання. У зв'язку із введенням надзвичайної ситуації в країні діє відповідальність за неправдиву інформацію в медіа (штрафи або в'язниця).

Нагадаємо, станом на ранок 13 квітня, 1 млн 850 тис. 220 осіб в світі захворіли коронавірусною інфекцією Covid-19, одужали 431 629, померли 114 215 людей.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: