Штучний інтелект допоміг вдвічі знизити порушення правил безпеки на ДТЕК Ладижинській ТЕС

Штучний інтелект допоміг вдвічі знизити порушення правил безпеки на ДТЕК Ладижинській ТЕС
Крім відсутності каски або захисних окулярів штучний інтелект скоро також буде фіксувати куріння в недозволеному місці

Крім безпеки співробітників нова технологія допомагає енергетикам робити внесок в енергетичну безпеку країни

Впроваджена в лютому цього року система зі штучним інтелектом «Farseer» допомогла в два рази скоротити порушення правил безпеки праці на ДТЕК Ладижинській ТЕС. Всього з початку року на підприємстві виявлено 35 порушень, що в два рази менше показників аналогічного періоду минулого року, коли їх було 78.

«Головне призначення інноваційної системи відеоспостереження - щоб кожен енергетик після робочої зміни повернувся додому живим і здоровим. 35 виявлених і вчасно усунених порушень безпеки праці - рівнозначно кількості недопущених нещасних випадків і врятованих життів», - сказав генеральний директор ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук.

Він також додав, що крім безпеки співробітників нова технологія допомагає енергетикам робити внесок в енергетичну безпеку країни. «Система стежить, щоб не відбулося несанкціонованого втручання в роботу обладнання і зупинки підприємства», - підкреслив Сахарук.

За словами директора з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе, ця система працює з використанням комп'ютерного зору і нейронних мереж. «Технологія в режимі реального часу аналізує зображення з камер спостереження і миттєво фіксує порушення: відсутність у працівників захисної каски або окулярів, а також перебування в забороненій зоні. Ця інформація відразу передається відповідальному за безпеку персоналу», - сказав Е. Вольпе. Він також додав, що розробником системи «Farseer» є українське технологічне об'єднання Limpid Group. Е.Вольпе підкреслив, що для ДТЕК важливо знаходити інноваційні рішення в Україні і, таким чином, підтримувати талановиту молодь і розробників.

Як розповів керівник департаменту охорони праці та промислової безпеки ДТЕК Ладижинська ТЕС Анатолій Нетреба, на підприємстві зараз працює 25 камер з дальністю роботи до 60 метрів. Вони встановлені в зонах, які потребують особливої уваги в питаннях безпеки. «За час роботи системи енергетики почали більш свідомо ставитися до своєї безпеки і менше нехтувати правилами безпечної поведінки на підприємстві. По кожному випадку ми проводимо профілактичну бесіду і вживаємо заходів, щоб не допустити повторення ситуації», - сказав А. Нетреба.

Система спостереження зі штучним інтелектом на Ладижинській ТЕС працює в режимі тестування вже півроку. Крім відсутності каски або захисних окулярів штучний інтелект скоро також буде фіксувати куріння в недозволеному місці, а також відслідковувати факти роботи на висоті без «страховки». Після завершення тестування на Ладижинській ТЕС ДТЕК планує впровадити цю технологію і на інших своїх підприємствах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: