Американський дипломат назвав країну, яка отримає найбільшу вигоду від геополітичної сварки Франції та США

Американський дипломат назвав країну, яка отримає найбільшу вигоду від геополітичної сварки Франції та США

Реакція Франції, переконаний Курт Волкер, більше стосується стратегічного партнерства, ніж просто ділової угоди

Фото з відкритих джерел

Ексспецпредставник Держдепу з питань України Курт Волкер: Росія буде дуже рада побачити цей трансатлантичний розкол

Заснування парнерства AUKUS «забезпечує значну противагу військовій могутності Китаю в регіоні, яка зростає», та грає на руку Росії, заявив у коментарі «Главкому» колишній спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

«Створення партнерства AUKUS є швидшим і надійнішим засобом підвищення безпеки Австралії та її присутності на Сході Азії, а також посилення присутності США та Великої Британії в цьому регіоні», – сказав Волкер.

Реакція Франції, за словами американського дипломата, більше стосується стратегічного партнерства, ніж просто ділової угоди.

«Це може завдати шкоди співробітництву в НАТО, на Тихому океані та у боротьбі з тероризмом, особливо в Сахелі», – вважає Волкер.

За його словами, консультації потрібно було проводити набагато раніше з Парижем і «докладати більше творчості щодо того, як залучити Францію, а не виключати її». Волкер також вважає, що Росія буде дуже рада побачити цей трансатлантичний розкол.

«Сподіваюся, це дасть більше часу Китаю та решті світу, щоб разом дійти до кращої домовленості», – додав Курт Волкер.

Нагадаємо, 15 вересня президент США Джо Байден, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон в ході відеоконференції оголосили про підписання так званого «пакту Aukus» – нового партнерства у галузі оборони й безпеки, створеного для протидії в Індо-Тихоокеанському регіоні Китаю. Першим наслідком підписання стала відмова Канберри від французьких підводних човнів в обмін на купівлю американських атомних субмарин.

У відповідь Франція заявила про відкликання послів із США та Австралії для консультацій через скандал з підводними човнами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: