Аварійну російську ракету «Союз» збирали до купи ледь не кувалдою

Аварійну російську ракету «Союз» збирали до купи ледь не кувалдою

Джерело розповіло, як збирачі на Байконурі пошкодили ракету «Союз»

За словами джерела в ракетно-космічній галузі РФ, знайомого з ходом розслідування аварії, яка сталася під час запуску ракети «Союз-ФГ» з новим екіпажем МКС на борту, збирачі на Байконурі погнули один з виступів кріплення, коли прикладаючи силу з'єднували бічний блок ракети з центральним, пишуть російські ЗМІ.

«Збирачі при монтажі, коли з'єднували ступені в «пакет» (чотири блоки першого і другого ступенів), злегка загнули лівий виступ, він не відразу увійшов у паз - і його увігнали силою. Коли ступінь опустилася на нього всією масою, виступи, по суті, стали в розпірку. Щоб при поділі ступінь легше вийшла, в отвір внесли мастило», - розповів співрозмовник.

За його словами, кульова опора бічного блоку не змогла легко вийти з підп'ятника через погнутий виступу, в результаті чого протаранила центральний блок. При виході датчик спрацював і клапан відкрився, проте аварійна ситуація на той час вже відбулася.

Він також зазначив, що в ході засідання аварійної комісії в ракетно-космічному центрі «Прогрес» в Самарі піднімалося питання культури виробництва, проте фахівці заявили членам комісії, що подібні відходи від документації ракетної збірки відбуваються час від часу.

Як пояснив авіаційний експерт Вадим Лукашевич, аналіз показав, що вузол розділення ступенів, який вийшов з ладу під час польоту, «образно кажучи, забивали при сборці кувалдою». Як з'ясувалося, так робили завжди, написав він у Facebook.

Офіційно «Роскосмос» спростував повідомлення про умисне грубе порушення технологічного процесу робочими при складанні ракети «Союз» на Байконурі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: