Brexit: в рядах британських консерваторів посилився розкол

Brexit: в рядах британських консерваторів посилився розкол
Тереза Мей хоче кращої угоди з ЄС

У Бірмінгемі розпочався щорічний з'їзд британської Консервативної партії. Розбіжності між Мей, Джонсоном і Девісом посилилися

Розкол в лавах британської Консервативної партії, лідером якої є Тереза Мей, посилився в зв'язку з розбіжностями політиків з питання про стратегію виходу Великобританії зі складу ЄС. Протиріччя стали ще більш очевидними на тлі низки заяв, зроблених в неділю, 30 вересня, в місті Бірмінгем на щорічному з'їзді консерваторів. На цей раз він триватиме до 3 жовтня.

«Мій посил партії: давайте зберемося і доб'ємося кращої угоди для Великобританії», - зазначила Мей, яка послідовно відстоює «план Чекерс», названий так по заміській резиденції прем'єрів в графстві Бакінгемшир, де він був вироблений в липні.

Проект передбачає, що Великобританія фактично продублює всі норми регулюючих органів ЄС після Brexit, запланованого на 29 березня.

«Сміховинний і ненормальний» план

Євроскептики в рядах Консервативної партії і колишні міністри в кабінеті Мей - глава МЗС Борис Джонсон і міністр з питань Brexit Девід Девіс в черговий раз піддали курс прем'єра критиці, засудивши його за надмірну м'якість.

Джонсон, зокрема, назвав його «сміховинним» і «ненормальним» - вибір лексики в результаті викликав несхвалення з боку його однопартійців. В інтерв'ю виданню The Sunday Times колишній міністр заявив: «На відміну від прем'єр-міністра я веду боротьбу за Brexit. Пропонований Мей сценарій стане «моральною і інтелектуальною поразкою» для Лондона, зазначив він.

В якості альтернативи Джонсон запропонував свій план з шести пунктів, який виклав в редакційній статті The Daily Telegraph.

Якщо проект Мей припускав, що Північна Ірландія фактично залишиться частиною внутрішнього ринку ЄС, то Джонсон, зокрема, наполягає на митному контролі за допомогою сучасних технічних засобів на кордоні цієї адміністративної частини Великобританії з Євросоюзом.

Девід Девіс, в свою чергу, назвав пропозиції глави британського уряду «просто неправильними».

Раніше консультації між лідерами держав-членів ЄС і прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей не продемонстрували істотного прогресу. Вона, зокрема, відхилила пропозицію Єврокомісії встановити митний кордон між Північною Ірландією і іншою частиною Британії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: