Британія дала Росії одну добу на пояснення щодо отруєння Скрипаля

Британія дала Росії одну добу на пояснення щодо отруєння Скрипаля
Тереза Мей і Володимир Путін

Росії загрожує нова порція санкцій

Великобританія дала Росії один день, щоб дати пояснення щодо отруєння в Солсбері колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що якщо 13 березня змістовної відповіді не буде, Лондон почне вживати заходів. Великобританію вже підтримали США.

Виступаючи в парламенті ввечері 12 березня, прем'єр-міністр оголосила про перші висновки слідства у справі Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. На думку слідчих, проти росіян застосували нервово-паралітичну речовину «Новачок», винайдену в СРСР. Мей зазначила, що можливі тільки два варіанти розвитку подій: або Росія застосувала проти Великобританії бойову отруйну речовину, або Москва настільки погано контролює свої військові розробки, що вони потрапили до третіх рук.

МЗС Великобританії викликало до себе російського посла Олександра Яковенко і висунуло вимогу надати пояснення до кінця дня 13 березня.

Тереза Мей прямо не говорила, як саме Великобританія планує відповісти на отруєння в Солсбері, але британська преса обговорює як мінімум чотири основні напрямки можливих санкцій: 

  • Висилка російських дипломатів. У 2007 році Великобританія вже висилала росіян після відмови Москви видати Андрія Лугового, підозрюваного в отруєнні Олександра Литвиненка.
  • Бойкот чемпіонату світу з футболу. Поки голова МЗС Великобританії заявив про можливу відмову від офіційної делегації, щоб в Росію поїхали тільки футболісти, але не чиновники.
  • Кібератака на російські сайти. За інформацією The Times, Лондон може атакувати урядові портали або ресурси «фабрики тролів».
  • Нові міжнародні санкції. У Новій Зеландії вже заявили, що готові разом з Великобританією розглянути спільні нові міжнародні дії проти Росії. Позицію Лондона підтримали і в Вашингтоні.

«Новачок» - це серія бойових отруйних речовин нервово-паралітичної дії, винайдених в Державному науково-дослідному інституті органічної хімії і технології. Про розробку «Новачків» відомо з розповідей одного з творців речовини Віла Мірзаянова, який у 1990-х емігрував до США. Стверджується, що «Новачок» у кілька разів сильніше за VX і зарину, а приготувати склад можна зі звичайних хімікатів, що використовуються на заводах з виробництва добрив і пестицидів. «Новачок» пригнічує дихання і уповільнює серцебиття. Речовина може використовуватися як газ, так і в рідкій формі. У Раді Федерації вже заявили, що Росія знищила всі запаси хімічної зброї, в тому числі «Новачка».

«Це циркове шоу в британському парламенті», - заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова відразу після виступу Терези Мей. Пізніше в МЗС зазначили, що британці «ніяк не можуть пробачити Росії, що саме Росії в чесній боротьбі дісталося право проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року».

Президент Росії Володимир Путін під час доповіді Терези Мей оглядав сільськогосподарські підприємства в Краснодарі. На запитання кореспондента «ВВС» про звинувачення на адресу Росії він заявив наступне: «Слухайте, ми тут займаємося сільським господарством. Як бачите, це спрямовано на те, щоб створити умови для життя людей - а ви мені говорите про якісь трагедії. Ви спочатку розберіться там, а потім ми з вами будемо це обговорювати, добре?»

Нагадаємо, 4 березня у британському Солсбері чоловіку і жінці стали погано в торговому центрі, після чого вони були шпиталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною.

Постраждалими виявилися російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великої Британії, та його донька.

Глава МВС Британії назвала отруєння Скрипаля «нахабним і зухвалим кроком».

Пізніше повідомлялося, що Скрипаль незадовго до отруєння звернувся в поліцію і розповів про побоювання за своє життя.

Тоді як у Кремлі заявили, що не мають ніякої інформації про те, чим займався колишній російський шпигун Сергій Скрипаль і з чим може бути пов'язане його отруєння.

6 березня голова Міністерства закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон попередив Росію про можливі санкції, якщо буде доведено, що за таємничим отруєнням колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля стоїть Кремль.

Також стало відомо, що у Великій Британії шпиталізували двох поліцейських, які займались розслідуванням отруєння екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля.

7 березня ЗМІ повідомили, що речовину, якою у Великій Британії, імовірно, отруїли Скрипаля, було використано під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві (Росія) на Дубровці в 2002 році. За словами журналістів, це був фентаніл.

За інформацією ЗМІ, отруєний у Британії шпигун Скрипаль контактував з авторами доповіді про зв’язки Трампа і Путіна.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: