Єгипетські вчені з’ясували, кому належав таємничий чорний саркофаг

Єгипетські вчені з’ясували, кому належав таємничий чорний саркофаг
У Єгипті викопали величезний саркофаг із чорного граніту

Західна преса зробила припущення, що саркофаг може належати самому Олександру Македонському, місце поховання якого досі не знайдено

Виявлений на початку липня в єгипетському місті Александрія незайманий мародерами таємничий гігантський саркофаг із чорного граніту, швидше за все, належить жерцеві IV-III століть до нашої ери, а не царю або фараону.

Про це заявив в інтерв’ю телеканалу TEN генеральний секретар єгипетської Вищої ради археології та пам’яток старовини Мустафа Вазирі, передає zik.ua

«Цей саркофаг, який викликав такий світовий інтерес і стільки неймовірних чуток, належить, швидше за все, жерцеві, а не королю або фараону. Ми поки що робимо такий висновок, виходячи з простого оформлення саркофага, відсутності на ньому написів. Коли він буде відкритий, все проясниться», – сказав Вазирі.

Він також закликав не вірити поширюваним чуткам про закладену в саркофазі «прокляття фараона».

«Ні, ні, я вас запевняю, нічого надприродного», – додав представник ради.

У даний час міністерство у справах старожитностей Єгипту готується до операції з підйому саркофага на поверхню. Вчені й інженери розробляють план майбутніх робіт і обіцяють тримати громадськість у курсі всього, що відбувається.

Саркофаг з чорного граніту був виявлений на початку липня під час проведення будівельних робіт під одним з будинків в місті Олександрія. На тому ж місці на глибині п’яти метрів був знайдений 40-сантиметровий фрагмент статуї чоловіка з мармуру і деякі інші артефакти.

Вчені вважають, що статуя і артефакти можуть мати відношення до людини, яка був похований в саркофазі. Повідомлялося, що на території розкопок можуть перебувати пам’ятники елліністичного періоду історії Єгипту (приблизно 332-30 року до нашої ери). У цьому ж районі розташовуються вже відкриті поховання, що відносяться до IV століття до нашої ери.

Таємниця запечатаного саркофага породила масу чуток в єгипетських і європейських ЗМІ. В Єгипті говорять про «прокляття фараона» і про те, що саркофаг, швидше за все, не був досі відкритий і розграбований через якесь «зло», укладене в ньому. Страхи підігрівають незвичайний чорний колір знахідки, а також її гігантські розміри (265 сантиметрів в довжину, 185 – у висоту і 165 – в ширину) – саркофаги таких розмірів ніколи раніше не знаходили в Єгипті.

Західна преса зробила припущення, що саркофаг може належати самому Олександру Македонському, місце поховання якого досі не знайдено.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: