Качинський поскаржився на поправки судової реформи у Польщі

Качинський поскаржився на поправки судової реформи у Польщі
Ярослав Качинський

Варшава бере приклад із Віктора Орбана

Голова правлячої партії «Право і справедливість» (PiS) Ярослав Качинський, який вважається неформальним лідером Польщі, заявив, що Варшава заплатила гірку ціну через поправки до реформи судової системи, які була змушена робити під тиском ЄС. Про це повідомляє агентство Reuters.

За словами Качинського, ціна є значною на фоні рішення піти на зміни, які чекає Брюссель. Польща має наміри зобов’язати Міністра юстиції консультуватися із членами Конституційного суду перед можливі рішення щодо зняття голови цього органу. Також партія «Право і справедливість» готова зрівняти чоловіків і жінок в Конституційному суді щодо обов’язкового віку виходу на пенсію.

До цього, міністр юстиції після судової реформи отримав право звільняти главу Конституційного суду без жодних консультацій із складом цього органу. Так само було встановлено обов’язковий вихід на пенсію членів Конституційного суду – для чоловіків в 65 років, а жінок в 60 років. Це означало необхідність відставки до 40% нинішнього складу головного судового органу.

Качинського відзначив своє прагнення продовжувати і далі йти попереднім курсом. Проте зовнішні і внутрішні обставини склалися таким чином, що Варшава змушена міняти свою позицію по судовій реформі. Лідер PiS заявив, що таким чином влада Польщі бере приклад із уряду Віктора Орбана, який також змушений інколи іти на поступки.

Нагадаємо, 19 липня 2017 року Єврокомісія заявила, що у разі прийняття судової реформи, яка знищує незалежність судів, проти Польщі можуть бути застосовані санкції.

21 липня більше 100 тисяч поляків вийшли на акції протесту проти судової реформи.

24 липня президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв накласти вето на два з трьох законопроектів, що реформують судову систему країни.

26 липня Єврокомісія розпочала дисциплінарне провадження щодо порушення Польщею умов угоди про Євросоюз після підписання президентом Анджеєм Дудою закону про суди загальної юрисдикції.

29 липня Єврокомісія відкрила справу проти Польщі через судову реформу.

У грудні 2017 року Європейська комісія вперше в історії вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права.

У свою чергу прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Угорщина блокуватиме будь-які дії ЄС щодо призупинення права голосу Польщі в Євросоюзі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: