Карлеса Пучдемона затримали в Німеччині

Карлеса Пучдемона затримали в Німеччині
Карлес Пучдемон

Колишній глава Каталонської адміністрації затриманий на кордоні з Данією

Німецька поліція затримала колишнього главу Каталонії Карлеса Пучдемона, раніше оголошеного Верховним судом Іспанії в міжнародний розшук. У неділю, 25 березня, він був затриманий на кордоні ФРН і Данії, повідомляє AFP з посиланням на представника поліції. Про затримання Пучдемона також пишуть Reuters і AP, посилаючись на його адвоката.

23 березня Верховний суд Іспанії видав міжнародний і європейський ордери на арешт Карлеса Пучдемона і ще чотирьох каталонських політиків.

Лідер каталонських сепаратистів Карлес Пучдемон покинув Фінляндію, до того як фінська влада встигла затримати його за виписаним в Іспанії ордером.

У грудні 2017 року Верховний суд Іспанії відкликав ордер на арешт Пучдемона і чотирьох його прихильників, які переховуються в Бельгії. Рішення було прийнято в зв'язку з тим, що всі п'ятеро оголосили про бажання повернутися в країну, щоб брати участь в регіональних виборах.

22 січня іспанська генпрокуратура запросила повторний ордер на арешт Пучдемона, так як він покинув територію Бельгії і прибув в Данію. Цей виїзд за межі Бельгії став для Пучдемона першим після того, як він втік до Брюсселя, щоб уникнути судового переслідування в Іспанії. Верховний суд Іспанії, проте, клопотання не задовольнив.

Уряд Іспанії на початку листопада 2017 року відправив у відставку каталонську адміністрацію і позбавив повноважень регіональний парламент. Приводом послужила організація місцевими політиками референдуму про незалежність регіону та проголошення «суверенної каталонської республіки». Подібні дії були визнані конституційним судом незаконними.

Судові органи Іспанії порушили справи проти ряду каталонських політиків за заколот, розтрату бюджетних коштів і інші правопорушення. Тим часом переможцями позачергових парламентських виборів в Каталонії, що відбулися 21 грудня, знову виявилися прихильники її незалежності. Вони наполягають на відновленні звільненої адміністрації на чолі з Пучдемоном.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: