Лише дві дитини в Угорщині наразі офіційно навчаються українською мовою

Лише дві дитини в Угорщині наразі офіційно навчаються українською мовою
Ілюстраційне фото
Фото з відкритих джерел

Угорський посол пояснив, чому в Угорщині немає українських шкіл та садочків

Раніше у Східній Угорщині працювала середня школа з українською мовою викладання. Зараз і цього вже немає, бо відсутній запит з боку української національної меншини. Про це в інтерв’ю «Главкому» розказав надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.

«В Угорщині є 13 корінних народів,  для яких передбачено в разі бажання батьків відкрити клас для навчання рідною мовою. Умова для реалізації цього – наявність мінімум восьми учнів. Але поки лише батьки двох дітей зголосилися,  щоб для них було навчання українською. Про цих дітей ми отримали інформацію від Державного самоврядування українців Угорщини і зробили для них виняток», - говорить Кешкень.

Посол стверджує, що в Угорщині українці можуть навчатися у  садочках, школах, університетах цілком законно на рідній мові за державний кошт. Однією з причин, чому цього немає, Кешкень вважає те, що «українська національна меншина в Угорщині є трохи іншою, адже в Україні є набагато більше угорців, ніж українців в Угорщині».

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон «Про освіту». 25 вересня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після молодших класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Посол Угорщини Ерно Кешкень: Україні не треба так суворо ставитись до подвійного громадянства

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: