Меркель застерегла від розколу в Німеччині

Меркель застерегла від розколу в Німеччині

Меркель закликала не ділити німців на східних і західних

Голова уряду Німеччини Анґела Меркель критично ставиться до вимог обмежити термін перебування на посаді канцлера. Про це вона заявила у суботу, 6 жовтня, виступаючи на з'їзді «Молодіжного союзу» – молодіжного крила партій Християнсько-демократичний союз (ХДС) та Християнсько-соціальний союз (ХСС).

Меркель аргументувала свою позицію свободою мандата депутатів Бундестагу, які обирають канцлера. За словами канцлерки, обмежити кількість термінів канцлера - це те саме, що сказати депутатам Бундестагу: «Ви є практично в усьому вільними, можете все вирішувати і у свободі мандата немає жодних обмежень. Однак одне вам не дозволено: ви не можете будь-яку кількість разів вибирати вільно того, кого хотіли б обрати канцлером», цитує агентство AFP. Окрім того, Меркель додала, що питання є «непростим» з юридичної точки зору.

Питання про обмеження максимальної кількості термінів перебування на посаді канцлера ставлять, зокрема, і в «Молодіжному союзі». Про свою підтримку такої норми цього тижня заявив і відомий політик з лав ХДС Норберт Реттґен.

Анґела Меркель перебуває на посаді канцлерки уже четвертий термін - з 2005 року. Гельмут Коль очолював уряд ФРН упродовж 16 років - з 1982-го по 1998 рік.

У своєму виступі канцлерка також застерегла від поглиблення розколу в Німеччині та Європі. Меркель закликала не ділити німців на східних і західних, а людей загалом - на німців та мігрантів. «Гідність кожної людини є недоторканною», - цитує Меркель інформагенція dpa.

Меркель визнала, що значною мірою розчарована тим, як працює нині «велика коаліція», маючи на увазі передусім суперечки щодо біженців та звільнення колишнього керівника контррозвідки Ганса-Ґеорґа Маасена.

«Виборці не схвалюють, коли ми одне з одним сперечаємося, а вони при цьому ще й не розуміють, про що», - зазначила канцлерка. При цьому Меркель визнала співвідповідальність уряду за низькі показники підтримки ХДС у Гессені та ХСС у Баварії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: