Проросійський Земан зажадав від уряду Чехії ганьби для України

Проросійський Земан зажадав від уряду Чехії ганьби для України

У Чехії відбулася суперечка через історію України

Стала відома відповідь МЗС Чехії

Президент Чехії Мілош Земан закликав уряд офіційно засудити «звеличення воєнних злочинців» в Україні, в його адміністрації назвали позицію МЗС країни з цього приводу ганебною.

Про це у Twitter написав речник президента Чехії Їржі Овчачек.

«Президент республіки публічно закликав Чехію офіційно засудити звеличення воєнних злочинців в Україні. Реакція відомства Петршичека на це – ганебне ховання голови у пісок. Вони жодним словом не згадали про чеських жертв бандерівських убивць», - заявив Овчачек.

«Бандерівці масово вбивали поляків, євреїв і чехів на Волині. Міністерство закордонних справ Чехії у відповідь на звеличення бандерівців в Україні боягузливо мовчить. Якби це сталося в Росії, то вже були б тисячі різних заяв. Ганьба», - наголосив він.

У відповідь в МЗС Чехії наголосили, що Україна має сама вирішувати питання власної історії.

«У кожної країни є складні періоди історії, кожна країна має сама з ними розібратися. Не робота дипломатів – оцінювати чи давати огляд історії, це робота істориків, а не дипломатів», - цитує відомство видання Parlamentni Listy.

«Україні доведеться самій впоратись з болючими місцями своєї історії. Для цього їй необхідний час. Я про це говоритиму зі своїми колегами під час візиту до України на початку наступного року», – наголосив глава МЗС Чехії Томаш Петршичек.

Нагадаємо, 6 грудня Верховна Рада прийняла зміни до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», якими передбачено нове формулювання щодо осіб, які належать до учасників бойових дій.

До таких належать «особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії, Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) «Поліська Січ», Української народної революційної армії (УНРА), збройних підрозділів Організації українських націоналістів і відповідно до закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» визнані борцями за незалежність України у XX столітті».

Міжнародні суди не визнавали цих організацій «воєнними злочинцями», але з такими заявами постійно виступає Москва.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: