Соратник Собчак каже, що вона може стати наступником Путіна

Соратник Собчак каже, що вона може стати наступником Путіна
Політолог Станіслав Бєлковський

Політолог Бєлковський переконаний, що Путін довіряє Собчак

Ксенія Собчак може стати наступником президента РФ Володимира Путіна. Таку думку висловив у інтерв’ю «Главкому» російський політолог Станіслав Бєлковський, який працював у штабі Собчак, колись активно допомагав Юлії Тимошенко, а останнім часом працював головним експертом російського телеканалу «Дождь», трансляція якого в Україні тепер заборонена.

За словами Бєлковського, Путін - не стратег, а тактик, він не розмірковує на роки вперед. Тому те, хто стане його наступником, буде зрозуміло лише через пару років, навіть пізніше.

«Згадайте, що у 2007-му кандидатура наступника була визначена у останній момент. 80% еліт робили ставку на Сергія Іванова, але потім з’ясувалося, що це – Дмитро Медведєв. Володимир Володимирович любить такі комбінації, щоби заодно перевірити на лояльність людей, які його оточують», - пояснює Бєлковський.

Політолог вважає, що об’єктивно варіантів вирішення цього питання тільки два:

1) Якщо конституція не міняється, тоді Путін має піти і передати владу наступнику. Наступником може стати як Медведєв, так і Собчак. Наступником має бути людина, якій Путін довіряє особисто, незалежно від поглядів цієї людини. Тобто для Путіна важлива особиста довіра, а не ідеологічна єдність.

2) Якщо Путін захоче залишитися сам у 2024 році, то йому доведеться міняти конституцію і вводити посаду, яка формально не буде президентською, але на якій він збереже фактичну владу. Ходять різні чутки як то злиття уряду й адміністрації президента, наприклад. Але жодного оформленого, осмисленого, розгорнутого документу на цю тему не існує.

Бєлковський підкреслює, що Путін довіряє Собчак: «Вона не вб’є Путіна. Не дивлячись на те, що тих поглядів, які проповідувала на виборах, вона дотримується насправді. В принципі, Путіна влаштували би багато заходів і рішень, які пропонувала Собчак. Але за однієї умови: гарантії його безпеки. А гарантувати йому безпеку може людина, якій він довіряє, людина, яка для нього прозора. От він знає, що Медведєв його не знищить, Собчак також, навіть якби вона повністю змінила його курс, але це Путін пережити може».

Політолог додає, що навіть якщо Путін захоче зробити Собчак президентом, то він не зробить її перед цим прем'єром: «На прем'єрській позиції повинна бути політично слабка і абсолютно залежна від президента фігура. Це логіка Путіна, яка мінятися не буде».

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Станіслав Бєлковський: Відносини між Путіним і Порошенком не такі напружені, як це виглядає по телевізору


 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: